26 Април 2024 г. Петък

Магистратите най-подкупни, следват митничарите

2015-03-10 21:36:09
Корупцията е главната причина за неспазване на правния ред у нас. Това е мнението на над 50 % от участвалите в изследване на "Галъп Интернешънъл Болкан", което е част редовното проучване за борба с корупцията и състоянието на правосъдната система на гражданската инициатива "Юридически барометър".

Най-високите равнища на корупция според анкетирани са в съда и прокуратурата (32%), следвани от митническите органи (24%) и администрацията (11 на сто).

60,7% от участвалите в изследването не вярват, че през тази година може да се направи по-решителна крачка в борбата с корупцията в полицията и съдебната система.

През последните три години се наблюдава трайна тенденция на намаляване на броя на наблюдаваните и новообразуваните дела за корупционни престъпления. 

През 2013 г. наблюдаваните дела са 907, при 1117 за 2012 г. и 1280 за 2011 г. 

Новообразуваните досъдебни производства са 300, при 388 за 2012 г. и 522 за 2011 г. 

Намалява и броят на осъдените лица. 

Само 4,3% от влезлите в сила присъди за корупция са ефективни. За същото престъпление условните присъди са  38,8 %, пробация - 9,6 %, глоба - 35,9 % и други - 11,5 %. 

На въпрос кои са основните слабости в българското законодателство, прави впечатление растящият процент на хората, които смятат, че законите са добри, но не се прилагат, коментират анализаторите.

Застрашително расте процентът на анкетираните, които отговарят с "Не зная" на въпроса "Към коя институция бихте се обърнали при нарушаване на вашите права".

Изредените институции – Народното събрание, съдът, полицията, прокуратурата, Европейският парламент, Омбудсманът, са със значителен спад на доверието по този въпрос.

Расте само готовността на гражданите да потърсят правата си в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и синдикатите.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати