16 Април 2024 г. Вторник

Драма в снега: Диабетичка почина, докато чака хеликоптер

2015-03-10 13:46:02
Истинска драма се разигра в снежната блокада на бедстващо Ардино. Диабетичка почина заради липса на инсулин в село Брезен, съобщи областният управител на Кърджали Илия Илиев, цитиран от "Фокус".

Минути по-рано кризисният щаб в Кърджали съобщи, че иска хеликоптер за извозването на две болни жени. Едната - диабетичката от Брезен, а другата - онкоболна от село Голобрад.

Илиев обяви, че спешна нужда от транспортиране има и родилка от село Горно Прахово. Други двама диабетици от село Любино също имат необходимост от инсулин, съобщават от областния кризисен щаб в Ардино. 

В щаба е постъпил и сигнал за семейство с 6 гладуващи деца в с. Голобрад.
Ардино продължава да е в бедствено положение и единственият начин да се влезе и излезе от него е по въздух. В района има високи преспи и активни свлачища. 

Екип на БЧК заедно с депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева пътува с високопроходим автомобил към община Ардино, за да доставят лекарства, вода и храна на хората от бедстващите села, уточняват още от щаба.

Разчистването на пътя Кърджали – Ардино продължава. Снегорините са стигнали на 4 км от общинския център, но паднали дървета са ги спрели на разклона за Далджата.

Освен хеликоптер кризисният щаб е поискал и специализирана снегопочистваща техника от министерството на отбраната - пет верижни машини УТВ и товарна платформа. 

Четири общини от област Кърджали продължават да са без ток, с изключение на район Бенковски в община Кирково. Това са общините Кирково, Ардино, Джебел и Крумовград. В община Черноочене електрозахранване има само в централната част и в  горната махала на с. Свободиново.

В община Кърджали на тъмно са 10 села, в Момчилградско без ток са част от градските квартали и 14 населени места.

Затворен за движение остава пътят Кърджали - Асеновград през Паничково, а Хасково - Кърджали е проходим само за леки автомобили. Товарните автомобили се пренасочват през с. Мост.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати