16 Април 2024 г. Вторник

Осем общини все още са в бедствено положение

2015-03-10 09:39:50

615 населени места в страната са все още са без ток. Осем общини са в бедствено положение, обобщи БНР.

Според БНТ пет области са в бедствено положение -Смолянско, Кърджалийско, Хасковско, Пазарджишко, Пловдивско. На места снегът е над два метра. 210 училища в бедстващите области са в принудителна ваканция заради снежната блокада. Някои от учебните заведения ще останат затворени и утре.

Директорът на АПИ инж. Лазар Лазаров заяви пред ТВ7, че остава тежка ситуацията в областите Кърджали, Смолян и част от Пазарджик. Сложна е обстановката на прохода Юндола от Велинград към Батак.

"Третокласната пътна мрежа на двете области Кърджали и Смолян остана затворена и тази нощ за всички превозни средства. Това се прави от Пътна безопасност, защото нямаме връзка заради изключеното електрозахранване, липсва връзка, както с нашите екипи, които разчистват пътищата, така и хора, ако изпаднат в бедствена ситуация не могат да подадат сигнал", каза инж. Лазаров.

По думите му пътищата са били проверени, преди да бъдат затворени само до сутринта, за бедстващи автомобили.  „Надявам се през днешния ден третокласната пътна мрежа да бъде отворена и в двете области. Има много паднали дървета, свлечена скална маса на част от тях", допълни Лазаров.

Някои от селищата в Смолянско вече имат ток, но над 120 населени места в планинския регион от петък са без електрозахранване, твърди БНР. Все още близо 100 родопски селища са откъснати от света. Издирваният мъж от Кремене е открит жив и здрав, той е останал при стадото си. Децата няма да учат и в сряда.

Целият състав на 101-и Алпийски батальон помага на община Смолян, роторният снегорин на военните е предаден на разположение на местната власт, заедно с наличната техника и личен състав, каза областния Недялко Славов.

По отношение на ВиК имаме много проблеми, поради това, че няма електрозахранване към помпите и много населени места са без водоснабдяване. Осигурен е агрегат от 101-и Алпийски батальон и е предоставен на разположение на ВиК дружеството. Със заповед на министъра на образованието, понеделник, вторник и сряда са неучебни дни.

Възстановено беше електрозахранването в Смолян, Пампорово, Чепеларе, Девин, Борино, Златоград и Доспат. В останалите общини Рудозем, Баните, Мадан и Неделино има проблем с тока във всички населени места. Мобилизирани са допълнителни екипи и извън областта за решаване на проблемите. За разчистване на пътищата е привлечена допълнителна техника, като целта е до утре вечер републиканската мрежа да бъде проходима, а след това усилията ще бъдат насочени към общинската пътна мрежа, каза областният управител Недялко Славов. Смолян е в най-тежко положение с пътищата.

Тежка остава обстановката на територията на цялата страна. Над 615 населени места са без електричество. "Инцидентите, които отработваме са десетки. Ако до още максимум 2 дни не пуснем тока на хората, всичко отива по дяволите", коментира главен комисар Никола Николов, шеф на пожарната.

В Пазарджишко и Пловдивско все още има населени места без ток и вода. Земеделски земи и стопански постройки бяха наводнени от придошлите води на река Тунджа, край Елхово. Очакванията са нивото й да остане високо и през следващите няколко дни.

Продължаващите валежи активизираха свлачище, което срути и наводни къщи във видинското село Симеоново. Скална маса падна върху локомотива на бързия влак от Варна за София, в участъка между гарите Мездра -Юг и Зверино. Пострадали пътници. Движението на влаковете в района вече е възстановено.

От агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия", където поради възникнала повреда в захранването не работи осветлението на съоръжението.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати