26 Април 2024 г. Петък

"Ислямска държава" със седем източника на финансиране

2015-03-09 14:18:36

Иранското издание Mashregh изброява най-важните източници на доходи на Ислямска държава. Според медията тази информация би могла да помогне да се предприемат необходимите мерки за ограничаването на дейността на организацията.

1. Добив и продажба на нефт

От добив и продажба на нефт Ислямска държава всеки ден печели по 2 млн. долара. Основната част от черното злато се добива в северната част на Ирак и Сирия. Полученият нефт се изпраща в други страни през южната част на Турция и се продава на световния пазар на по-ниска цена.

2. Заложници

През 2012 година New York Times, позовавайки се на Министерството на финансите на САЩ, съобщи, че в продължение на осем години Ал Кайда е спечелила средно годишно 120 млн. долара от вземането на заложници.

Определянето на доходите на ИД от аналогични действия е затруднено. Минималната сума, за която може да става дума през 2013 година, е била 125 млн. долара, а през 2014 – 66 млн. Главният фактор, който затруднява оценката на дохода на ИД в тази сфера, е това, че терористичните групировки са разпръснати по целия и свят и е трудно да се прецени дали са реални съюзници на ИД.


3. Продажба на исторически ценности

Един от главните източници на доходи на ИД е черният пазар на исторически ценности. Организацията установи своето господство над територията, на която преди много векове са възникнали древните цивилизации на Азия. Те са богати на произведения на древното изкуство, затова по този начин ИД си осигурява солидни доходи чрез продажбата им.


4. Данъци и глоби

На завладените територии ИД е създала държавни ведомства и събира данъци от гражданите под различен претекст.

 ИД взима данъци от гражданите, а ние бяхме убедени, че това е ерес и езичество.“ Този запис показва, че членовете на ИД събират данъци и този източник на доходи е важен за тях, затова всеки протест в това отношение се наказва със смърт.

5. Конфискации и кражби

Американската частна консултантска компания "Стратфор" пише в едни от официалните си доклади, че само от кражби в Мосул ИД се е сдобила с 500 млн. долара. Към това може да се прибави и колосалната сума от конфискувано имущество.

6. Търговия с човешки органи

Постоянният представител на ООН Мохамед Хаким заяви преди няколко дни, че ИД изнася органите на своите жертви и ги продава в болниците на съседните държави. Имайки предвид огромния брой на убийствата, извършени от групировката, може да се направи извода, че по този начин тя си гарантира значителни финансови средства.


7. Доходи от митници и монополна търговия

Друго съществено перо от доходите на ИД са митническите такси. ИД имаше намерение да активизира тази своя дейност, но благодарение на международните усилия членовете на групировката могат да търгуват само с южните части на Турция.

Освен това организацията е установила търговски монопол за някои стоки, което ѝ носи баснословни печалби. ИД е въвела монопол над такива основни стоки като памука и пшеницата.

Финансова структура

ИД вече е основала и свои банки, което само по себе си свидетелства да съществуването на особена финансова структура вътре в терористичната организация. До момента, обаче, има много малко информация по въпроса.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати