25 Април 2024 г. Четвъртък

Петър Москов в центъра на модел "КОЙ" за санаториумите на България

2015-03-09 13:42:31

Сигурен съм, че ще деинсталираме модела „КОЙ” – първо го заявяваме и след това се справяме с него. Това заяви сегашният здравен министър и член на Реформаторския блок д-р Петър Москов на 10 ноември миналата година в сутрешния блок на Нова телевизия. Същият ден, в който VI-22 състав на Софийски градски съд (СГС) взема решение, с което на практика позволява овладяването на ключово заведение в контролирания от Москов здравен сектор - „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД (СРБ-НК). Позволява се и възможността чрез хитър законов маньовър куп имоти на лечебното заведение да стигнат до частни ръце. Не какви да е имоти - а санаториуми, които могат да носят куп пари на частния пазар. И които трябва да се ползват за лечение по клични пътеки, но вместо това се създават условия тези апетитни имоти да станат частен актив и да носят печалби за милиони левове – не обаче на държавата.

На база на решение на СГС здравният министър Петър Москов отменя две заповеди на служебния си предшественик д-р Мирослав Ненков, с които е назначен Съвет на директорите на СРБ-НК и е подписан договор за управление на лечебното заведение. Съвет, който е против санаториумите да излизат от контрола на държавата. Контрактът е подписан между Съвета на директорите и здравното министерство на 4 ноември миналата година, но след това, на 12 декември, министър Москов отменя процедурата за провеждане на конкурс за управлението на СРБ-НК, с който д-р Стоян Маджаров, общински съветник на ГЕРБ в София, поема ръководството на заведението. Това става при действащ вече договор между д-р Маджаров и здравното министерство – при нарушение на Наредба номер 9 от 2000 година, която определя реда и условията за провеждане на конкурси за управление на лечебни заведения, категоричен е потърпевшият д-р Стоян Маджаров пред Actualno.com.

Предисторията

Защо моделът "КОЙ"? Защото следваме парите – така, както ни повтаря Брюксел в рамките на мониторинговия ни доклад за борба с корупцията и за реформа на съдебната система.

СРБ-НК е без аналог в българската система на здравеопазването, в състава на което влизат 13 специализирани болници за рехабилитация, разположени на територията на цялата страна в утвърдени балнеолечебни курорти. Използват се природни и лечебни фактори – климат, минерални води, лечебна кал в съчетание с апаратна физиотерапия, кинезетерапия. СБР-НК ЕАД е търговско дружество със 100% държавно участие и принципал - Министерство на здравеопазването. А 13-те държавни санаториума са в забранителния списък за приватизация.

През 2013 година приходите на СРБ-НК са в размер на 27,1 млн. лева, печалбата им е 1 млн. лева. На 9 февруари тази година самият Петър Москов каза нещо много интересно в Добрич – че целият комплекс от болници за рехабилитация и санаториумите в България ще бъдат подложени на комплексна оценка, за да е ясно какъв е ресурсът. Защото този комплекс може да е "дестинация за хора, ползващи социални и здравни пакети в богатите европейски държави"В Северна Европа, социалните и здравни фондове плащат около 3 хил. евро на месец за възрастен човек, за да ползва пакет за санаториум. След като тези пари могат да дойдат в България, би било неразумно да не го правим", визирайки местата с "природни дадености", където може да има инвестиции, включително публично-частни партньорства, концесиониране и привличане на роден и чужд капитал.

Скандалът

Няма невъзможни неща – особено когато говорим за забранителни списъци. По времето на кабинета "Орешарски", тогавашният здравен министър Таня Андреева започва да прилага хитра схема, с която да заобиколи забранителния приватизационен списък. Решението е просто – имоти, стопанисвани от СРБ-НК – предимно санаториуми, се дават безвъзмездно на съответната община. А след това тя поема грижата – отдаване под наем, публично-частно партньорство и т.н.

На 23 юни миналата година Министерският съвет одобри намаление на капитала на СРБ-НК с 3,6 декара земя при курортна поликлиника и балнеолечебница в село Шипково, Троянска община. Скандалното е, че още на 22 май Община Троян обявява конкурс за отдаване под наем на имота – месец преди решението на МС. По същата схема тръгват процедури за други терени – минералната баня в Момин проход, два имота пак там – в местността Параклиса (5,2 декара) и в „Туристически комплекс”. В Костенец на мушка са "Вили Костенец" и имот от 15,2 декара, където са разположени банята, балнеолечебницата, курортната поликлиника. За да е пълен комплектът, предвидени са и 5,1 декара за отдаване, където се намират басейн с олимпийски размери, детски басейни и прилежащите им съоръжения.

Най-интересният имот обаче са близо 5 декара между петзвездния "Грандхотел Поморие" и санаториума на Министерството на отбраната. Там се намират калолечебница и находище на кал. А директор на санаториума в Поморие е г-жа Плумелина Мичева. Точно тя става временно изпълняващ длъжността директор на СРБ-НК, след като Таня Андреева освобождава от длъжност целия директорски борд на лечебното заведение, начело с д-р Ченко Чалъков. Д-р Чалъков управлява СРБ-НК от 2002 до 2009 година, а през септември 2013 година печели конкурс, с който се връща начело на СРБ-НК като изпълнителен директор. И е твърдо против безвъзмездното даряване на имоти на лечебното заведение на общини. Официално той бива освободен от поста си заради „източване на здравната каса” – думи на Андреева пред bTV. Пред Actualno.com д-р Чалъков заяви, че и досега НЗОК не е открила нарушения, извършени от него. На Facebook страницата на д-р Чалъков е публикувано и съобщение за негова жалба заради фалшификация на подписа му заради Централната баня в град Баня.

Да не забравяме – Таня Андреева заплаши със съдебно дело Агенция ПИК точно защото беше публикувана нейна снимка на почивка в Поморие. Андреева оспори автентичността на снимката, а целият скандал стана факт в момент, в който вървяха драми с "Пирогов", а след това излезе наяве подписана със задна дата заповед за освобождаване на шефа на болницата доц. Стоян Миланов.

Авгиевите обори

След като става и.д. на СРБ-НК на 17 юли, 2014 година за срок от 90 дни или до провеждане на конкурс за избор на нов управителен съвет на лечебното заведение, г-жа Плумелина Мичева се кандидатира на конкурс за нов изпълнителен директор на лечебното заведение, който е обявен на 29 август, 2014 година и приключва на 30 септември миналата година. Но отпада още на първия етап – заради липса на образователна квалификация. Причината – Мичева няма образованието, за да стане изпълнителен директор, смята държавата.

Оказва се, че Плумелина Мичева има диплома за магистър по "Административен и здравен мениджмънт" от Факултета по обществено здраве на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Факултетът е закрит през 2001 година – отнета му е акредитацията. Мичева обаче представя и уверение от Бургаския свободен университет за семестриално завършена магистърска програма по специалност "Маркетинг и управление на туристическия бизнес", но тя не е призната от Комисията за провеждане на конкурса, защото не покрива изискването за степен "Магистър по икономика". Отделно Мичева не представя свидетелство за призната специалност "Медицинска информатика и здравен мениджмънт" или "Икономика на здравеопазването", а само седеммесечна квалификация по "Икономика на здравеопазването" от УНСС. Това не се приравнява на посочената специалност, която е изскване по конкурса, казва победителят в конкурса е д-р Стоян Маджаров.

Плумелина Мичева обаче не е съгласна и обжалва решението на конкурса първо пред Министъра на здравеопазването. Там жалбата не минава и следва обжалване пред Софийски градски съд. С това обжалване е спряно вписването в Търговския регистър на новия Съвет на директорите на СРБ-НК, начело на който е д-р Маджаров. Така СРБ-НК не може да сключва договори с трети страни и практически дейността на лечебното заведение е блокирана.

Крайно интересен факт е, че Мичева подава три идентични искови молби да не се допусне вписване в Търговския регистър на промяната на Съвета на директорите на СРБ-НК, които се разглеждат от три съдебни състава. Първите два – водени съответно от съдия Мирослава Кацарска и от съдия Десислава Добрева, отхвърлят молбата. Но третият (VI-22), воден от съдия Нели Алексиева, я уважава. Следва обжалване от д-р Маджаров, като той пише и писмо до здравния министър Петър Москов за случая с призив самото министерство да предприеме действия – на 13 ноември, 2014 година. 12 дни по-късно Москов връща отговор, в който заявява, че "не е страна по производството". Тук припомняме, че 100% от капитала на СРБ-НК е на здравното министерство и то е принципал – нещо, което самият министър признава. А междувременно VI – 8 състав на СГС, воден от съдия Румяна Ченалова спира втори опит на д-р Маджаров да впише новото ръководството на СРБ-НК в Търговския регистър –след искова молба по бързо производство на Плумелина Мичева. Ченалова стана скандално известна със случая "Белведере", който доведе до отстраняването ѝ и до дисциплинарно производство срещу нея – заради "действие или бездействие, което неоправдано забавя производство и накърнява престижа на съдебната власт".

Краят?

В момента, след решение на Петър Москов от 12 декември миналата година, Съветът на директорите на СРБ-НК е в състав Иво Беров, Бисер Бончев и Пенка Белева-Тасева. Г-жа Белева-Тасева обаче заема и длъжността "Ръководител" на Инспектората на здравното министерство. Този същият орган, който трябва да проверява за нарушения в здравния ни сектор. А Плумелина Мичева е прокурист на СРБ-НК и де факто държи управлението на лечебното заведение в свои ръце.

Пред Actualno.com д-р Стоян Маджаров уточни, че е подал искова молба до СГС заради ситуацията в СРБ-НК. Отделно д-р Маджаров е изпратил сигнал до Инспектората на Министерския съвет, в който описва целия случай –Да притежават образователно-квалификационна степен "магистър" по медицина, съответно дентална медицина и квалификация по здравен мениджмънт или образователно-квалификационна степен "магистър" по икономика и управление с призната специалност по медицинска информатика и здравен мениджмънт или по икономика на здравеопазването". Както вече уточнихме, г-жа Мичева има семестриално завършена магистърска програма по специалност "Маркетинг и управление на туристическия бизнес" и седеммесечна квалификация по "Икономика на здравеопазването" от УНСС – достатъчно, за да е работила като директор на санаториума в Поморие. Достатъчно ли ще е това образование да стане изпълнителен директор на СРБ-НК – Actualno.com ще зададе този въпрос на здравния министър Петър Москов, както и един-два други и се надява той да отговори. За да не си останем отново единствено с "КОЙ"?!

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати