20 Април 2024 г. Събота

РБ преяжда с власт, а с пълна уста трудно се говори, отсече Манолова

2015-03-09 09:08:41

Реформаторите преяждат с власт и мисля, че оставането им във властта в момента е по-важно от реформи и от следване на принципи. Това заяви в интервю за БиТиВи социалистката Мая Манолова. Според нея хората и политиците трябва да си направят извод колко струва подкрепата на реформаторите и на кръгове в ГЕРБ.

Реформаторите, които уж стояха зад Вучков и обясняваха, че трябва да се промени историята с приемането на неговата оставка, на следващия ден прегърнаха идеята за Румяна Бъчварова. Радан Кънев бързо забрави за подкрепата си за Вучков, но пък трудно се говори с пълна уста, категорична е Манолова.

Червената депутатка управляващото мнозинство в момента е 4 +. На една от т. нар. горановки били изписани партиите, които са подкрепили дълга от 16 млрд. лева - ГЕРБ+ДПС+РБ+ АБВ+ББЦ. Това е формулата на властта и тя се видя при най-важното гласуване, обясни тя.

Очевидно е, по думите на Манолова, че ДПС са не просто резервната гума в това управление, но са основна гума или част от кормилото. Гласуването на 16 млрд. лв. дълг се равнява на три бюджета на страната. ДПС подкрепи това безпроблемно. Следователно те са част от управляващото мнозинство. И това не е задкулисно. Всичко става пред очите на българското общество. Подкрепата на ДПС е явна и публична. Обидно е обаче да кажеш, че партия, която два пъти гласува дълга, не те подкрепя, коментира Мая Манолова.

Относно подкрепата на АБВ за дълга, тя смята, че те са се опозорили като лява партия, но е останало неясно защо са го направили. Оставката на Първанов е опит да запази политическото си достойнство. Според Манолова това е театрален жест, който ще стане ясен при окончателното гласуване на оставката му. Той е в трудна ситуация, особено ако е истина фактът, че той е бил против, а Ивайло Калфин е направил собствената си парламентарна група заложник на политическата си кариера. Тогава цялата ситуация около АБВ ще бъде доста неприятна, смята Манолова.

Всички партии, които подкрепиха дълга, се компрометираха много сериозно с гласуването на дълга и  това ще им се отрази на местните избори, подчерта социалистката.

Тя е категорична, че ГЕРБ са се барикадирали трайно във властта, след като са си осигурили безпроблемно дълготрайно управление - във финансово и кадрово отношение. Това станало след гласуването на дълга от 16 млрд. лева и овладяването на службите. Манолова е убедена, че случващото се в МВР е именно овладяване на службите от страна на ГЕРБ. Това било знаково за начина, по който се управлява България и за това, което ще се случва и занапред в управлението на Борисов.

По думите на социалистката, Веселин Вучков бил единственият министър, който е заявил, че ще прави реформи, но оставката му означавала, че правителството няма да прави реформи. Реформаторът, човекът, който защитаваше каузата реформи си тръгна, остава Борисов, който защитава каузата власт, обясни Манолова.

По нейното мнение Румяна Бъчварова е един от най-доверените хора на ГЕРБ. В последните няколко години тя се е изявила като добър политик, но според Манолова не всеки добър политик може да се изяви добре и като министър. От министерското бюро Бъчварова трябвало да се учи що е МВР, а това на практика означавало, че някой друг ще й казва кои са подходящите хора. Манолова очаква тези, които ще бъдат назначени на постовете главен секретар на МВР и шеф на ДАНС също да бъдат доверени на управляващите. Тя е категорична, че подавайки оставката си, Веселин Вучков е постъпил достойно.

Няколко месеца премиерът говореше, че Писанчев и Лазаров са професионалисти. В сряда не беше подходящият момент за отстраняване на професионалисти, но в четвъртък вече е подходящ ден. Отстранява ги без обяснения. Премиерът трябва да даде обяснение, настоява червената депутатка.

Според нея назначаването на вътрешен министър абсолютно външен на системата, но напълно предан на Борисов показва, че той не се е променил изобщо. Същият си е като в предишния мандат. Нещата се решават еднолично  и в единствено число, заключи Манолова.

На въпрос тя били се съгласила да оглави силовото министерство, социалистката отговори, че човек трябва да преценява своите възможности и компетентности. Самата тя не разбирала как сериозен човек като Бъчварова се е съгласила. Мисля, че ще й бъде трудно да се справи в това министерство, но да й стискаме палци, заключи Мая Манолова.

Тя коментира и бедствената ситуация в страната. Била е в Кърджали, тъй като въпреки предупрежденията за червен код е избрала да отиде там, където я чакат, за да не разочарова хората. Според Манолова отново се поставя въпросът доколко държавата е способна да реагира превантивно. Знаеше се за код червено, можеше някои мерки да се вземат превантивно, убедена е тя.

Манолова смята още, че е грешка на и предишните правителства, че всички инвестират в енергийни мощности, но не са инвестирали в електропреносната система. В резултат на това са се скъсали жици и много населени места са останали без ток. Това е поуката, която трябва да се вземе, убедена е Мая Манолова.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати