29 Март 2024 г. Петък

Хвърлят военновъздушните сили за възстановяването на електрозахранването

2015-03-09 09:07:08

Военновъздушните сили се включват за по-точно локализиране на авариите с тока. Предвид факта, че днес времето е по-спокойно, те ще обходят засегнатите райони да направят мониторинг на далекопроводите
Това стана ясно на ранно заседание на Кризисния щаб по бедствия и аварии, който следи усложнената метеорологична обстановка след падналите снегове и дъждове в страната.

Mинистърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков заяви, че възстановяването на електрозахранването е приоритет в моментаНад 850 населени места продължават да са без електрозахранване и това е най-сериозният проблем, според него.

242 аварийно-спасителни дейности са осъществени до момента в областите Кърджали, Смолян, Хасково, Пазарджик и Хасково. Около 2000 служители работят в момента на терен. Хиляди общински служители, извън тези на МВР, и доброволци подпомагат работата на силовото министерство на терен.

Остава бедствено положението в Смолян и Кърджали, а от вчера е обявено и за Лъки, Велинград и Сърница. Разпоредени са били и проверки за бедстващи хора в хижите. По данни на кметовете на населените места, на чиято територия се намират хижите, към този момент няма застрашени граждани.

За изминалото денонощие в засегнатите области са изтеглени 7 блокирани линейки и 51 автобусаТранспортирани са 7 граждани на хемодиализа и 5 бременни жени.

Министър Вучков посъветва хората в засегнатите области да преосмислят пътуванията си с МПС.

За да не се стига до вчерашния инцидент с тримата загинали скиори, той апелира туристите да избягват лавиноопасни зони. Скиорите и сноубордисти изобщо да не се спускат в необработени и неохраняеми писти, подчерта той.

Планира се при необходимост с високопроходими машнини да се достави хляб и лекарства в засгнатите населените места.

Директорът на ГДПБЗН инж.Николай Николов каза, че са преедложили на мобилните оператори съдействие за възстановяване на мобилните им клтки, за да има по-добра комуникация на терен. "Обстоятелството, че не разполагаме с информация за бедстващи хора не ни успокоява", заяви той, допускайки, че е възможно все още да има човек (хора), изладнали в нужда от помощ.

Дигата на старозагорската река Съзлийка  отново не издържа и се скъса, което доведе до наводняване на подстанцията, захранваща Гълъбово. За сега имало друг източник, който подава ток на града. Въпреки това, снощи екипи от Бургас са с включили в отводнителните действия на място. Пожарната е в непрекъснат контакт с Министерството на околната срда и водите, които подавали постоянно информация за нивото на водните басейни, предвид очакваното снеготопене. "Ние трябва да се подготвим така, че да не допуснем жертви", каза Николов и допълни, че очаква днес  поне до повечето места да имат достъп. АПИ е пренасочила значителна специализирана техника за областите Кърджали и Смолян.

Иначе, Николов обяви, че още от първия час, в който е възникнал проблема с електрозахранването, работят съвместно с ЕРП-тата. Тази ходина успяхме да доставим моторни шейни, АТВ-та и УТВ-та, с които помагаме на операторите, напомни той.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати