Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 24
Начало arrow България arrow Над 800 населени места в страната остават без ток

Над 800 населени места в страната остават без ток

  Print E-mail
2015-03-08 15:13:06
източник: dnes.bg

Около 800 населени места в страната са без ток, като най-критично остава положението в Смолян и Кърджали, съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков, който участва в заседание на Кризисния щаб на МВР.

"В Кърджали бяха изпратени допълнителни сили от министерството, както и роторни снегорини. Най-важно, което трябва да установят служителите от областните дирекции, е дали има бедстващи хора в хижите, тъй като в много места и клетките на мобилните оператори излизат от строя. Вътрешното министерство е в пълна координация с всички останали министерства", заяви министърът на вътрешните работи, цитиран от „Фокус“.

Вучков посочи, че основните приоритети пред МВР и другите институции са първо реакция при бедстващи хора, медицинско подсигуряване, храна и подслон. След това идват задачите по възстановяването на електричеството и почистването на пътищата.
По време на заседанието стана ясно, че автобус, превозващ деца, някои от които с аутизъм, е закъсал в Мальовица. Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов успокои, че автобусът е закъсал без децата да са в него. По това време те са били в хижата.

"Постъпи информация, че обстановката в рудник „Мини Марица Изток" се е усложнила предвид повредени водни съоръжения. Централите имат 9-10 дневен запас на електроенергия и ще могат да продължат своята работа", подчерта още Николов, който участва в заседание на Кризисния щаб на МВР.

По думите му има десетки случаи има на неоказана медицинска помощ на хора, нуждаещи се от хемодиализа. "Министър Вучков призова хората да се подчиняват на институциите, защото ние имаме предварително разработени планове и хората трябваше да се подчинят при код червено, говоря за тези на хемодиализа, още предишния ден да са настанени в болничните заведения, за да не се оказва така, че техният живот виси на косъм, а държавата изразходва изключително сериозни човешки и финансови ресурси за предпазване на техния живот", заяви комисар Николов.

Той съобщи още, че за снабдяване на откъснатите от снега населени места с  продукти от първа необходимост и лекарства МВР използва верижна техника.

Само два язовира по поречието на река Арда са с критично високи нива на водите, но те не създават опасност за 
населението. Предупредени са властите на Гърция и Турция.

Повишава се и нивото на река Тунджа, като до критичното ниво остават около 50 см. Нивото на  река Дунав се е покачило с около 75 см, но е далеч от критичния  праг.

Главен комисар Николай Николов. Снимка: Булфото 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?