19 Април 2024 г. Петък

8 март е уважение към силата, която движи света

2015-03-08 08:42:43
Светът само се заблуждава, че е управляван от мъжете. И не защото "зад всеки успял мъж стои една успяла жена". А защото нормалните, пробивни, амбициозни, талантливи и успешни мъже обикновено, съзнавайки или не, имат за двигател по една разумна и интелигентна жена. Жена, която може да стои зад него, не защото той е по-важен и по-заслужил, а за да му пази гърба.И това не е манипулация. Не е "играта" на жените винаги да става тяхното. Това е жизнено важната роля, която крепи света, и която само жените могат да играят.

 

Защото ние мислим различно. Различно в добрия смисъл.


Когато мъжете разсъждават, те разсъждават по "кутийки" - фрагментирано, съсредоточено по теми и проблеми и затова - често ограничено. Докато женският мозък е като широколентов интернет, който в един браузър отваря по 1000 таба едновременно. Природата така е решила - да могат жените да мислят по-широкообхватно, по-разчупено, на повече нива, за да помагат на мъжете в тяхната битка за надмощие.

И в случай, че на някой му изглежда лесно, не е. Да си жена е по-трудно. Особено днес.

Мъжете имат върху себе си огромния натиск на очакването да се представят на ниво в живота си, за да успяват да се грижат за своето семейството. Това е нелека отговорност. Но е само една.

Това е причината да има повече мъже на висши управленски позиции. Не защото са по-добри, а просто защото могат да си позволят да се концентрират върху работата си по-добре и по-свободно.

Жените не могат да си го позволят. Поне повечето.

 

Защото за разлика от мъжете, те трябва да се представят на ниво на два фронта - и на работа, и вкъщи.

Когато имаш да мислиш кога и как да сготвиш, изчистиш, да обърнеш внимание на децата, да намериш отговори на многото въпроси, свързани с нещата, които всички в семейството имат да вършат, ти е много трудно да определиш като свой приоритет работата. Когато имаш да планираш, да разпределиш и да разрешиш хиляди неща, неминуемо поставяш горна граница в професията си. 

За щастие, много жени намират начин да се справят дори и с тези пречки, реализирайки се успешно и в двете посоки - в личен и професионален план. Много други обаче не успяват и са принудени да правят компромиси. И това е нещо нормално. Нещо, заслужаващо уважение.

Защото именно заради тези компромиси жените са способни да дадат на мъжа до себе си времето, мотивацията и разума, нужни му, за да върви напред. 

Изобщо, хубаво е, че има ден като 8 март.


Не защото е ден, в който жените трябва да получават внимание, което иначе им липсва. Не, това лице на 8 март е ужасяващо, отблъскващо и унизително.

Хубаво е, защото мъжете имат шанс да се замислят колко много дължат на жените в живота си. Защото жена може да издигне един мъж от нищото, а може и да го съсипе. Такава сила заслужава уважение. Тя движи света и тя го съхранява. Тя дава живот. Тази сила няма нужда от цвета (въпреки че не е лошо). Тя има нужда само от внимание и уважение. Само от това. 

Затова дами,

Честит 8 март!

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати