27 Април 2024 г. Събота

Община Рудозем е без ток, обявено е бедствено положение

2015-03-07 10:57:24

От тази сутрин община Рудозем обяви бедствено положение, след като всички населени места останаха без ток.

То е в сила от 06:30 ч. в събота сутринта, обяви кметът Румен Пехливанов за bTV.

Вчера 50% от селата в община Рудозем останаха без електричество, включително част от общинския град, а на сутринта без ток останаха 100% от населените места. Някои от тях нямат електрозахранване вече повече от 12 часа.

Заради тежкия и мокър сняг много електропроводи в региона са скъсани. Снегът събори много дървета по пътя Рудозем-Смолян.15 екипа са разчиствали, като е задвижена всичката налична техника за снегопочистване.

Товарни автомобили закъсаха в прохода Рожен. Движението в цялата област се извършва задължително с вериги. Проходите Рожен, Пампорово и Превала са проходими при зимни условия, но са затворени за тежкотоварни автомобили.

Цялата община Баните остана снощи на тъмно и в момента екипи на EVN оправят щетите. Десетки села в Кърджалийскоса без ток заради скъсани от мокрия сняг електропроводи. Проблемите започнаха още снощи, когато на много места, включително и в областния център Кърджали, имаше кратки прекъсвания на електроподаването. Навсякъде в района вали сняг, снежната покривка е между 15 и 30 сантиметра.

От противопожарната и спасителната служба съобщиха, че има десетки закъсали автомобили в областите Кърджали и Смолян.

За три области в Южна България за днес е в сила червен код за интензивни снеговалежи и бурен вятър - областите Смолян, Кърджали и ХасковоЧервеният код означава много опасно време, като се прогнозират метеорологични явления с изключителна интензивност. Оранжев код е в сила за други десет области - Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище и Разград.

Рано тази сутрин временно бе спряно движението на товарните МПС над 10 т по АМ "Люлин", в двете посоки.Заради непрекъснатите валежи обстановката в цялата страна е изключително динамична. От агенция Пътна инфраструктура непрекъснато съобщават за въвеждането на ограничения и предупреждават за промени в движението.

Обстановката в област Бургас се нормализира. Дъждът спира поетапно от север на юг.  Реките в областта са повишили нивото си, около коритата им има разливания, но няма пострадала инфраструктура, нито затворени пътища.

Засега затворен е единствено пътят Веселие - Ясна Поляна, поради заливане на временния мост. На място е патрулен автомобил на ОД МВР, който регулира движението в района.

Язовир "Камчия" се изпукса контролирано, под приливника е язовир "Ясна Поляна", който не прелива, язовир "Ново Паничарево" прелива с 30 м3/сек, при критична норма 50 м3/сек.

Нивото на река Марица край Свиленград се е повишило с един метър, но е далеч под критичния праг. Високо е и нивото на язовир "Студен кладенец", като по-късно днес се очаква да започне да прелива.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. 920 машини обработват пътищата в районите със снеговалеж.

На територията на област Благоевград работят 38 машини, във Велико Търново - 30, Габрово - 27, Кърджали - 27, Ловеч -  78, Монтана - 47, Пазарджик - 59, Перник - 31, Пловдив - 39, Плевен - 54, Смолян - 51, София- 169, Стара Загора - 72, Хасково - 60, и Търговище 33 машини.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми са в 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването през проходите „Републиката", „Ришки" „Обзорски" и „Айтоски". През прохода „Пампорово" „Печинско" и „Рожен" всички МПС трябва задължително да са с вериги. Затворени за всички МПС са проходите „Троянски", „Златишки", „Върбишки" и „Предела".

Преминаващите през "Превала" товарни МПС трябва задължително да са с вериги, без ремаркета и полуремаркета. Ограничено е движението на превозните средства над 12 т през „Петрохан", а над 10 т през „Твърдишки" и „Вратник". До 31 март т. г. през прохода „Шипка" е забранено движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминаването с ремаркета и полуремаркета над 10 т. „Дюлински" е затворен за тежкотоварни автомобили.

Агенция „Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки въведените ограничения и указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Път I-5 Хасково-Кърджали, II-59 Ивайловград-Кърджали, III-507 Хасково-Мост-Чифлик-Кърджали и III-554 Харманли-Симеоновград-Гълъбово са затворени за движение за тежкотоварни автомобили над 10 т.

Път II-19 Симитли-Банско (проход Предела) е отворен за леки автомобили.

Път II-86 Асеновград - Чепеларе е затворен за движение поради паднали камъни.

По път III-822 Ихтиман - Самоков  леките автомобили да се движат задължително с вериги.

Път II-59 Крумовград-Ивайловград e затворен за почистване.

Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона по път III-102 Бело-Извоз, път III-1102 Кладоруп-Салаш и път III-1402 Вещица-Белоградчик, в област Видин. Леките автомобили да се движат задължително с вериги.

Въвежда се ограничение по път III-506 Габрово-Узана, движението се извършва само с вериги.

Път II-86 Пловдив-Смолян e отворен за леки автомобили.

Движението на МПС по път II-76 Харманли - Тополовград  да се извършва задължително с вериги. Път I-8 Харманли - Пловдив е затворен за тежкотоварни МПС в участъка от границата с област Пловдив до Харманли, в двете посоки, за почистване.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати