25 Април 2024 г. Четвъртък

Студена война между САЩ и Русия - скоросттна и жлъчна

2015-03-06 17:40:30
Триста американски десантчици може да пристигнат скоро в Лвов, Западна Украйна, за военни учения с украинската армия.

Пристигането на войниците, за което бе сигнализирано преди няколко седмици и за което в понеделник намекна командващият на 173-та въздушно-десантна бригада - частта, която ще предостави войниците, ще бъде важно събитие в украинската криза, пише агенция "Стратфор".

Независимо колко са малко или каква е мисията им, това все пак са американски бойни сили. В момента на пристигането им Съединените щати ще са предприели стъпка към открито разполагане на бойни сили в Украйна, нещо, което не се е случвало, и това ще изведе отношенията с Украйна на ново равнище. 

То е сигнал към руснаците, че Украйна, колкото и да е неофициално, е вече в специални отношения със САЩ. 

Същевременно започват военни учения в Черно море с участието на американски боен кораб и крайцер, както и на румънски, български и турски ефективи. Става дума за напълно рутинни учения, но при сегашните обстоятелства онова, което е било рутинно, придобива специално значение.

Руските сили също извършват военни учения в Южна Русия, Северен Кавказ, включително в Армения, Абхазия и Южна Осетия.

Което е по-важно, ученията ще се разпрострат до Крим. Те са фокусирани върху противовъздушната отбрана. Важно е също това, че и НАТО, и Русия участват във военни учения в балтийския район.

Армиите извършват учения през повечето време, но контекстът е всичко. Преди руско-грузинската война през 2008 г. САЩ участваха в учения с грузинските сили, а руснаците провеждаха военни маневри на север от Грузия. Американците си заминаха след края на ученията. Руснаците останаха на място и използваха ученията като претекст да нахлуят в Грузия. По подобен начин онова, което е било рутинно преди, не е задължително да е рутинно в този момент.

САЩ дадоха да се разбере, че може да изпратят малка сила в Украйна. Руснаците лесно може да възприемат това като прелюдия за по-голяма сила. САЩ финансират политически групи под маскировката на подкрепа за гражданското общество точно както финансираха цветните революции в бившия Съветски съюз и арабския свят. Същевременно САЩ използват санкциите заради конфликта в Украйна като инструмент за предизвикване на икономически проблеми и на недоволство. Ясно е, че Белият дом разчита на рязко влошаване на жизнения стандарт на руснаците и масови протести." 

Други в Русия отправят обвинението, че САЩ се опитват да свалят президента Владимир Путин или че ЦРУ е убило опозиционния лидер Борис Немцов, за да предизвика протести.

Междувременно САЩ допускат, че Путин е наредил убийството на Немцов.

Атмосферата става все по-отровна. При сегашните обстоятелства дори военни учения може да бъдат приети сериозно заради последиците им. Американските учения в Украйна и Черно море може да бъдат сметнати като генерална репетиция за военноморска операция и увеличаване на въоръжените сили.

Поставяйки ударението върху противовъздушната отбрана, американците намекват за възможността от руско придвижване на запад. Ако руснаците нападнат Украйна и американците решат да им се противопоставят, първоначалните налични средства биха били въздушните сили, предназначена за удари по струпване на бронирана техника. 

Руският отговор не е собствената й въздушна сила, която е ограничена, а по-скоро мобилните й стратегически ракети "земя-въздух", с които да отреже достъпа на самолети в небето над нападателите. Така че от всички учения, които може да предизвикат потенциално безпокойство в САЩ по отношение на руските намерения, изпробването на този потенциал може да извади призрака на потенциална руска инвазия в Украйна.

Налице е, разбира се, известна празнота в цялата тази реторика и маневриране. Сега не е 1980 г., когато и двете страни обучаваха и развръщаха многобройни сили. САЩ планират да изпратят батальон от десантчици. Това наистина не е много.

Руската армия е сянка от армията от съветско време и способността й да се придвижва дори при минимална съпротива е ограничена.

В същото време реториката и обвиненията, които са непропорционални на наличните сили, си струва да бъдат отбелязани. Шефът на Руския съвет за национална сигурност на практика обвини САЩ, че се опитват да парализират Руската федерация. Американците казват, че руснаците са нарушили територията на суверенна държава и трябва да бъдат отблъснати. А убийството на Немцов предизвика обвинения както срещу руската ФСС, така и срещу ЦРУ.

Трудно е да се разбере как всяка от страните защитава позициите си; това се е превърнало в американско-руска конфронтация. И двете страни са заели враждебни позиции. Нито една не е в позиция да започне война, но и двете са способни да водят война. 

Очаквахме нова Студена война между САЩ и Русия, но сме изненадани от скоростта и жлъчта, които обграждат тази конфронтация. Липсва силата, която да отговаря на тази жлъч, но имайки предвид напрежението, никой не може да е сигурен, че тази сила няма да бъде събрана. 

/БТА/
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати