27 Април 2024 г. Събота

Далавери във ВМА: Частни фирми ползвали техниката ѝ, но взимали пари от пациентите

2015-03-06 09:09:15

Още две далавери от времето на ген. Стоян Тонев във ВМА са спрени от новото ръководство на болницата, пише вестник „Труд“.

Единият от договорите е сключен с Клиниката по образна диагностика, където рентгенът и скенерът са използвани от частна фирма. Неясно и без фиксирани часове за платени изследвания, но с държавна апаратура, частната структура е взимала пари от болни българи, коментират лекари пред всекидневника. Това е и причината договорът да бъде прекратен.

По сходна схема действали и в Клиниката по физеотерапия. Частно дружество е ползвало стаи и е взимало пари от пациентите без никакви ползи за ВМА. По този начин болничната структура е ползвана за частни цели, обясняват лекари.

Третият прекратен договор пък е с фирмата на проф. Мирослава Кадурина, „Дерма прим“, която стана причина за оттеглянето на ген. Тонев и снемането на политическото доверие на премиера Бойко Борисов към бившия шеф на ВМА. В края на миналия месец стана ясно, че само заради дейността на „Дерма прим“ болницата е генерирала загуби от 10 млн. лв. 

Проф. Мирослава Кадурина е и началник на Клиниката по дерматология във ВМА. Именно там тя е развивала своята частна дейност. 

Очаква се до 2 седмици вътрешна комисия на болничното заведение да даде предложение за наказание на Кадурина. Според Кодекса на труда възможностите са три – забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. Източници на „Труд“ обаче са категорични, че ръководството на ВМА няма да наложи най-тежкото наказание.

Вчера военно-окръжната прокуратура – София привлече като обвиняем бившия директор на ВМА ген. Стоян Тонев. Срещу него е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни за болницата договори, съобщиха от прокуратурата.

Самият Тонев поиска прокуратурата и Сметната палата да направят проверки, които да установят законността на управлението и начина, по който са сключвани договорите на ВМА по време на неговото управление.

Според вчерашното изявления на прокуратурата ген. Тонев е обвинен за това, че от 29 ноември 2004 до 1 декември 2007 г. в качеството си на длъжностно лице умишлено не е положил грижи за управлението на повереното му имущество, от което са настъпили вреди за ВМА в размер на 96 000 лв., което е престъпление по чл. 219 от НК.

Снимка: Reuters, архив 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати