26 Април 2024 г. Петък

Червен код за Смолян и Кърджали, обилни снеговалежи и виелици в страната

2015-03-06 08:05:39

Дъждът постепенно ще преминава в сняг, най-късно в Източна България. Валежите в по-голямата част от страната ще са значителни и на много места ще се образува снежна покривка над 30 см.

Ще духа умерен до силен вятър от север, североизток. Ще има условия за виелици и навявания. Максималните температури ще са от 0 до 3 градуса в северозападните райони, до 7-9 по крайбрежието на морето, в София - 3 градуса. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Червен код е обявен за районите на Смолян и Кърджали. Очаква се там валежите да достигнат до 70 литра на квадратен метър.

Опасност от повишаване на нивата на реките. Затова предупреждават от Министерството на околната среда и водите. В цялата страна нивата на водата вече са над пределните прагове и се очаква те да се покачват днес и в началото на почивните дни.

Системите за ранно предупреждение вече определиха кодове заопасност за някои райони по поречието на Марица, Тунджа и Арда.

Започнало е контролирано изпускане на язовирите по каскадата "Горна Арда".

Днес прогнозите сочат покачване на водата в реките и притоците в Северозападна България, в Добруджа, по Черноморието и Южна България.

Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд. По-значителни и на повече места в следобедните часове. Ще духа умерен източен, след пладне - североизточен вятър.

В планините ще е облачно и с валежи от сняг, в Рило-Родопския масив - значителни. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен южен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлуе студен въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра - около минус 5°.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати