19 Април 2024 г. Петък

Задкулисието, Светла Тодорова, или другите причини токът да поскъпне

2015-03-05 21:53:24

Препечатваметози текст без промяна от glasove.com.

Получихме този текст в редакционната ни поща. Предполагаме, че името на автора Стефан Джендов е псевдоним. Той посочва, че информацията, която е написал, е събрана предимно от публични източници - търговския регистър и медиите. Според проверката, която направихме, това се оказа точно така, а наши източници, които са на високи позиции в сферата на енергетиката, потвърдиха автентичността на изложението. Публикуваме го с намерението да започнем повдигането на една от най-тежките завеси от прехода - тази, която пази енергийната мафия. Тя включва политици и бизнесмени от най-неочаквани среди и партии. Хора, които в публичния живот минават за непримирими врагове, се оказват успешни бизнес съдружници в задкулисна игра, за която плащат всички потребители на ток в България. Светла Тодорова е само една малка брънка в сложната верига от интереси, но ключовият пост, който заема, й позволява да влияе и да взема решения с огромно значение за енергетиката на България. Нейната професионална биография показва, че тя по-скоро е лобист на частни интереси, който пребивава в момента в публичния сектор, отколкото чиновник, който отстоява интересите на държавата и нейните граждани. Сегашното повишение на тока с 10% е поредното доказателство, че Светла Тодорова прокарва последователно политиката на частните ЕРП, но не и тази на българските потребители на електроенергия, които плащат все по-големи сметки не защото пазарът е свободен и качеството на услугата им се повишава, а заради алчността на шепа хора от така наречения политически и бизнес елит на България.

 

Светла Петрова Тодорова е родена на 18.06 1954 г. Завършила е икономика във ВИИ „К. Маркс“. Работила е в "Енергопроект", а впоследствие в своя частна фирма. През 1990 г. на домашния си адрес регистрира ИЕТИ – еднолична фирма на граждани.

През 1993 г. Светла Тодорова е била прокурист на „ИГ-принт“ ЕООД. Това е доста интересна фирма. Седалището е било в хотел „Орбита“, етаж 4, стая 415.

Няколко думи за хотел „Орбита“ в началото на 90-те години. По това време там офиси ползват изключително фирми, гравитиращи около Любен Гоцев, СИК и др. Такива например са „Източноевропейска петролна компания“, „Дител“, фирми на Стоил Славов и др. Характерното е, че те заемат четвъртия етаж.

В същата стая 415 на хотела през 1992 г. е регистрирано седалището на едноличния собственик на „ИГ-принт“ – „Инвест груп“ АД.

Изпълнителен директор на „Инвест груп“ е Игнат Сергиев Чакъров, роден през 1946 г. В Съвета на директорите е Красимир Георгиев, известен като приближен на Румен Овчаров и собственик на „Фронтиер“.

По същото време Игнат Чакъров е председател на Съвета на директорите (СД) на „Отечество“ - АД. В СД са и Констанца Анчева (бивш главен редактор на „Отечествен вестник“, починала), Калин Тодоров (син на Станко Тодоров) и др.

През 1995 г. офис 415 се заема от фирма с управител покойния Стоил Славов от СИК.

Тодорова е работила в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. До есента на 2001 г. е назначена за член на отдел „Цени и тарифи“ в ДКЕВР.

През ноември 2001 г. е назначена за член на ДКЕВР* с мандат от 5 години.

На 24.06 2003 г. в доклад до председателя на ДКЕВР Светла Тодорова прави предложение за повишаване цената на електрическата енергия, използвана от населението за битови нужди. Предлага регулаторът да вземе решение за повишаване на тази цена с 15%, считано от 1.07 2003 г.

С решение № Ц-009/25.06.2003 ДКЕВР определя, считано от 1.07.2003 г., нови цени на активната електрическа енергия, използвана за битови нужди. В мотивите на това решение се сочи, че увеличението на средната продажна цена е 15%, а при запазване цените на първо стъпало от двустъпалната тарифа необходимото увеличение на цените на второ стъпало е 20,61%.

На 22.04.2004 г. е документирана среща между представители на ДКЕВР с един от бъдещите собственици на ЕРП. Светла Тодорова, като член на регулатора, отговарящ по икономическите въпроси, е един от основните участници в преговорите.

От списъка с въпросите и отговорите става ясно, че във въпросите на представителите на ЕРП-то фигурират конкретни цифри, които представителят на регулаторния орган просто потвърждава. В документа името на Светла Тодорова фигурира начело на присъстващите от страна на ДКЕВР, но в самия списък с въпроси и отговори няма персонификация, а само две страни на диалога – ДКЕВР и Инвеститор. Ето дословно част от дискусията, на която се обсъждат неясни моменти от регулаторната рамка. Още в началото инвеститорът казва: „Нашето желание е не само да зададем въпроси, но и дадем някои предложения“. От ДКЕВР говорят за гъвкав процес, за равнопоставеност в обсъждане на правилата за управление на енергийната система, за управление на електроразпределителните мрежи, за измерване на количеството на електрическата енергия и др.

Повече от странна е изключителната информираност на инвеститора.

Инвеститор: Можете ли да потвърдите, че за първия регулаторен период възвръщаемостта на собствения капитал ще е 16% преди облагане с данъци?

ДКЕВР: Да, това ще е процентът на възвръщаемост на собствения капитал.

Инвеститор: През следващите периоди възвръщаемостта на капитала ще е най-малко 12%, така ли е?

ДКЕВР: Да, така е.

Инвеститор: Разбираме, че за регулаторни цели балансовата стойност ще бъде удвоена.

ДКЕВР: Да, така е – за първия регулаторен период. Активите в България са с по-ниска стойност. Като първа стъпка балансовата стойност към края на 2003 г. преди преоценката ще бъде умножена с коефициент 2.

След няколко страници диалогът отново се връща на темата:

ДКЕВР: Относно сегашната преоценка подходът е – балансова стойност на активите към края на 2003 г. преди преоценка за счетоводни и финансови цели, умножени по коефициент 2.

След няколко реплики:

Инвеститор: Преоценката, извършвана от предприятията за финансови и счетоводни цели, е с коефициент 2,5-3. ДКЕВР използва коефициент 2.

И още от текста с разменени въпроси и отговори, при които инвеститорът демонстрира конкретни знания за намерението на регулатора:

Инвеститор: В Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия не виждаме разходите за лоши вземания, които са предвидени да бъдат 3% за регулаторни цели през регулаторния период.

Как така са предвидени, от кого, кога? Диалогът продължава така:

Инвеститор: Ще покрият ли тези 10% (средното увеличение на цените на тока за домакинствата – бел. ред.) разходите на производителите, както и увеличението на признатите разходи в резултат от преоценката на регулаторната база на активите на ЕРП? С други думи, тези 10% ще останат ли в предприятията, или те ще се прехвърлят към производството и преноса? Ще се покрие ли възвръщаемостта?

ДКЕВР: Увеличението през юли 2004 г. може да не е достатъчно, за да покрие 16% от възвръщаемостта на собствения капитал при два пъти по-висока регулаторна база на активите.

Инвеститор: Какво ще се случи тогава? Ще бъдат ли поети от НЕК?

ДКЕВР: Това е практиката през последните 1-2 години – ЕРП да са финансово стабилни.

(Източник: БГНЕС)

През ноември 2006 г. Светла Тодорова е освободена като член на ДКЕВР поради изтичане на мандата й.

След оставката на Ангел Семерджиев като председател на ДКЕВР името на Светла Тодорова е спрягано като евентуален негов приемник. Мястото обаче е заето от Евгения Харитонова.

През март 2013 г. Тодорова участва в предаването „Кой говори“ на Дарик радио, където е представена като енергиен експерт. Изразява мнение, че в годишен разрез електроразпределителните предприятия нямат стимул да отчитат по-голямо потребление от реалното. Тя коментира твърдения в публичното пространство и възможността енергото да надписва сметки на потребители. Според нея отчитането на по-голяма консумация означава, че ЕРП-тата са намалили загубите си. „Ако едно и също количество енергия се купува, а се потребява по-голямо количество енергия, това означава, че те са успели да намалят загубите, което неминуемо ще се отрази в следващия период върху признатите загуби“, обяснява тя. Вторият момент по думите й е, че количеството потребена енергия е основен елемент, въз основа на който се определят цените. Това количество винаги стои в знаменател, а в числителя са разходи. Тоест, ако отчетеното количество енергия е по-голямо в следващ период, цената трябва да намалее. Тодорова прави извода, че за енергийните предприятия няма стимул систематично да отчитат по-голямо потребление.

На 9.05.2013 г. Тодорова е назначена като съветник в политическия кабинет на вицепремиера и министър на МРРБ в служебното правителство на Марин Райков – Екатерина Захариева.

През май-юни 2013 г. в енергийните среди отново се говори, че тодорова ще стане член на ДКЕВР.

Към лятото на 2013г. Тодорова работи като енергиен експерт по линия на ЕС в Черна гора. Впоследствие за малко е консултант по проект на Европейската комисия в областта на регулирането на електроенергийния пазар в Украйна.

Светла Тодорова е близка и е свързана с Камен Петков и най-вече с баща му Марин Петков.

Марин Петков

Марин Стоянов Петков е роден през 1945г. Дълги години е работил в 4-ти отдел на Първо главно управление на ДС (ПГУ-ДС). В периода 1976-1980г. е работил под прикритие като консул в Рим. Хвали се пред медиите, че по това време е вербувал за агент Сергей Антонов.

От 1985г. до 1990г. Петков работи в посолството в Мексико.

През 1995г. Марин петков е съдружник в „Аримекс“–АД. Сред останалите съдружници са Владимир Тодоров (бивш началник на ПГУ-ДС, починал), Горан Симеонов (бивш служител на ПГУ-ДС, сега председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса), Емил Коцев (бивш служител на ПГУ-ДС, доскорошен шеф на Техноекспортстрой), Петър Тухчиев (бивш служител на НТР, живее във Варна) и др.

В края на 90-те години Марин Петков е в Съвета на директорите на „Нишава“-АД, Годеч. През 1999г. фирмата се влива в „Маккап Нишава“-АД. Фирмите от групата „Маккап“ са свързани с Максим Димов (ковчежник на НДСВ), Чавдар Чернев и др.

Пак в края на 90-те години Марин Петков е в управлението на ликвидираната впоследствие „Филимко“-АД. По същото време в Съвета на директорите са и Владимир Кънчев (бивш служител на ПГУ-ДС, починал), Любен Гоцев, Стоян Мишев (бивш служител на ПГУ-ДС), Даниел Вълчев (бивш вицепремиер по времето на НДСВ) и Цветан Начев (бивш служител на ПГУ-ДС).

Марин е съдружник в Би.Си.Си.хандел“-ООД, Велико Търново. Сред другите съдружници е Пламен Стайнов, бивш служител на ВГУ-ДС.

Син – Камен Петков (виж по-долу)

Елена Петкова

Дъщерята Елена Маринова Петкова е родена на 22.09.1973г. Работила е като редактор, управител на фирми, експерт към Народното събрание и др. На 24.02.2012 г. (при правителството на ГЕРБ) е назначена за главен секретар на Министерството на правосъдието. На 16.04.2013 г. е освободена от заеманата длъжност. Води дела, но загубва на последна инстанция.

Камен Петков

Камен Маринов Петков е роден на 17.07.1977 г. Живее в София в  ж.к. „Стрелбище“. Блокът е построен в средата на 80-те години за нуждите на служителите на МВР.

Камен е завършил международни икономически отношения в УНСС. В близки приятелски и бизнес отношения е с Иван Иванов Драшков, син на бившия председател на ДАНС Иван Драшков.

През 2009 г. е избран за депутат от листата на „Атака“. Протежиран е от Слави Бинев преди разрива между Бинев и Волен Сидеров.

В началото на декември 2010 г. Камен Петков обявява, че напуска парламентарната група на „Атака“. Говори се, че вероятно е получил пари от ГЕРБ. Половин година по-късно Камен става съдружник с 50% в „Солар Вълчедръм“ ООД. Това дружество е регистрирано през август 2010 г., в него другият съдружник е „Хелиос пауер“ АД, което е мажоритарен собственик на „Грийнтех инженеринг солюшънс“ АД. Смята се, че последната фирма е свързана със СИК и братя Маргини. Прокурист на „Хелиос пауер“ е Иво Евгениев Георгиев, бивш собственик на банка „Елит“.

Броени дни след като Камен става съакционер в „Солар Вълчедръм“, край град Вълчедръм са пуснати в експлоатация, тоест включени в националната електрическа мрежа, фотоволтаичните пана на фирмата с обща пикова мощност 1,9 MWp.

На 3 октомври 2013 г. „Солар Вълчедръм“ получава кредит от държавната Българска банка за развитие АД в размер на 3,6 млн. евро. Залогодател е Камен Петков, а длъжник – фирмата „Солар Вълчедръм“.

Камен Петков има множество участия във фирми като „Илюминейшън консулт“ ЕООД, името му се преплита с това на Светла Тодорова.

Камен е едноличен собственик на „Фуего груп“ ЕООД, София. Там управител е Трайчо Янков (виж по-долу).

Светла Тодорова е участвала в „Илюминейшън консулт“ ЕООД.

"Илюминейшън консулт"

Фирмата е регистрирана през 2003 г. в София, ул. „Добри Христов“ 31, ет. 7, където е седалището и сега. Това е домашният адрес на Елена Петкова, дъщерята на Марин Петков.

Първоначално едноличен собственик и управител е Елена Петкова.

През август 2009 г. Елена прехвърля собствеността на брат си Камен Петков. Два дни по-късно от своя страна той я прехвърля на Драгомир Мицов.

Драгомир Мицов

Драгомир Димитров Мицов е роден на 16.04.1959 г. Живее в София, ж.к. „Красно село“, в блок на МВР.

Завършил е МЕИ, специалност „Двигатели с вътрешно горене“. От 1984 г. до 1988 г. е работил като конструктор в Института по строително машиностроене. Впоследствие до 1989 г. е научен сътрудник към АИЛ „Технотест“. От 1989 г. до1998 г. е ръководител на лаборатория към „Технотест“.

След приватизацията от 1999 г. е изпълнителен директор и съдружник в „Технотест“ АД и „Компютест“ АД. По непотвърдени данни Мицов е бил свързан с НТР (Научно-техническо разузнаване). През 2010 г. „Технотест“ печели търг на Военното министерство за технически прегледи на леки автомобили и автобуси.

Драгомир Мицов има 20% в охранителната фирма „Стронг-ЕС“.

Другият съдружник е Владимир Божидаров Цолов, роден през 1970 г., живее в София, ж.к. „Красно село“ (на една площадка с Мицов). Цолов е бивш служител на направление „Наркотици“ в НСБОП, принуден да напусне през 2002 г. поради нерегламентирани връзки с Косьо Самоковеца. Близък е със Станимир Флоров, с когото заедно са работили по линия на наркотиците. Според публикации в медиите „Стронг-ЕС“ се е ползвала с протекциите на Цветан Цветанов и Бойко Борисов. През 2014 г. вътрешният министър Цветлин Йовчев изнася данни за неизгоден за МВР договор, сключен между „Стронг-ЕС“ и полицейския СОД. Договорът е сключен по времето на министър Цветанов.

През юни 2010 г. Мицов прехвърля собствеността на „Илюминейшън консулт“ на Светла Тодорова. През април 2013 г. във връзка с предстоящото си назначение за съветник на вицепремиера Захариева Светла Тодорова прехвърля фирмата на Камен Петков.

Докато Светла Тодорова е собствентик на „Илюминейшън консулт“, а и след това, управител на фирмата е Трайчо Янков, бивш служител на МВР (бил е началник на 3-то РПУ в София).

Трайчо Стефанов Янков е роден на 1.07.1949 г. в Перник. Живял е в София в ж.к. „Св. Троица“. През 2004 г. с решение на Столичния общински съвет му е разрешено да замени апартамента си с по-голям от 105 кв.м в София.

*Държавният енергиен регулатор – днешната Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), функционира под различни имена – ДАЕЕ, ДКЕР, ДКЕВР. В материала се използва днешната абревиатура ДКЕВР.

източник: glasove.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати