18 Април 2024 г. Четвъртък

"Съюзяваме" се с Азербайджан за размразяване на „Набуко"

2015-03-04 15:46:34

Правителството ще се опита да размрази проекта „Набуко". Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет, след като прие делегацията на Азербайджан начело с президента на страната Илхам Алиев.

Борисов обяви, че е взел решение да изпрати вицепремиера Томислав Дончев в Брюксел скоро, за да говори с Европейската комисия как практически може да се случи изграждането на проекта.

Това ни дава едни големи шансове за в бъдеще. Това езапазване на българския национален интерес, газопреносните ни системи да са пълни с газ, да бъдем транзитна страна и да не бъдем заобикаляни, уверен е премиерът.

Според него няма никакви пречки пред страната ни за „Набуко" и той се надява и ЕК да смята така.

Борисов предвижда заедно с Азербайджан да представи документи пред ЕК с искане за рестарт на проекта „Набуко". Не можем само да защитаваме интересите на ЕК, години наред сме инвестирали в „Набуко", категоричен бе премиерът. За него това е крачка към 100% диверсификация, защото така газопреносните ни тръби ще са натоварени с допълнително газ и така ще допринесем за диверсификацията на Европа.

Преди няколко години и Южен поток беше приоритет, не ставаше въпрос за заобикаляне на Украйна, за Турски поток. Времето е динамично. Ние стриктно изпълнихме изискванията на ЕК по третия енергиен пакет. Настояваме на обяснение защо не трябва да се строи „Набуко", обяви министър-председателят.

Ние не слагаме кръст на „Южен поток", той не е спрял, тръбите са там, разрешителните ги има, нямаме писмено уведомление, че се спира. Ако се състои, добре дошли, коментира премиерът по повод другия голям енергиен проект, от който страната ни все пак се оказва заобиколена.

За Борисов „Набуко", ако бъде строен, не е алтернатива на „Южен поток". Имаме реален шанс азерски газ да минава през нас за други държави. Какъв по-голям аргумент да имаме, Азербайджан е стратегически партньор, не е под санкции, реторичен бе премиерът.

Азербайджанският президент Илхам Алиев подкрепи Борисов в този му план. Газовите ресурси на Азербайджан съдействат за повишаване на националното благосъстояние и увеличават енергийната сигурност на ЕС, ние сме сигурен и надежден партньор, изтъкна Алиев, като се похвали с ресурси, възлизащи на 2,5 трилиона кубика.

Президентът призна, че за него европейският пазар е приоритетен и се надява партньорството с България, което днес официално бе скрепено със споразумение, да спомогне за интензивно развитие на отношенията на Азербайджан и с другите партньори по Южния газов коридор.

Радвам се, че България вече получава азерски газ, надявам се да стане в бъдеще транзитна страна и да транспортира азерски газ за другите страни в ЕС. Днес полагаме основите за стратегическо партньорство, България е наш скъп приятел, обяви Алиев, като не пропусна да поздрави всички българи по повод вчерашния национален празник.

Освен енергетика, президентът на Азербайджан видя у нас и много добри възможности за сътрудничество що се отнася до бизнес инвестиции и до транспорт. По думите му азерските компании с интерес обсъждали възможността за инвестиции у нас. Алиев се похвали с все по-развита транспортна инфраструктура и подчерта, че това е в интерес и на двете държави и ще ни сплоти още повече.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати