24 Април 2024 г. Сряда

Борис Немцов разстрелян в Москва

2015-02-28 10:19:58

Руският опозиционен лидер Борис Немцов беше разстрелян в центъра на Москва, съобщи Ройтерс.

Полицията в Москва потвърди убийството.

Немцов е бил убит с няколко изстрела в гърба. На мястото на разстрела са намерени шест гилзи. Поне четири куршумаса попаднали в тялото на руския опозиционер.

Убийството е извършено в 23,40 часа на Москворецки мост в центъра на руската столица. Политикът е бил с жена, която е разпитана от полицията.

Президентът на Русия Владимир Путин е бил информираннезабавно за убийството на Борис Немцов в центъра на Москва, предаде РИА Новости.От московската полиция заявиха, че има свидетели на убийството. Следователи работят по всички версии на престъплението. Булевардни издания разкриват, чеукраинската манекенка Анна Дурицкая е била с Немцов по време на убийството.

Държавният глава е наредил на ръководителите на Следствената комисия, МВР и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група за разследване на убийството на политика и да поемат контрола над хода на следствието, съобщи говорителят на Кремъл Дмиртий Песков.
Путин е отбелязал, че жестокото убийство има всички признаци на поръчково и носи изключително провокативен характер", каза говорителят президента Дмитрий Песков. Путин е изразил съболезнования на семейството на убития.

Немцов беше сочен от анализатори за наследник на Борис Елцин. След номинацията на Владимир Путин за наследник, той се превърна в критик на политиката на Кремъл.

Руският премиер Дмитрий Медведев вярва, че правоприлагащите органи трябва да направят всичко възможно, за да се разкрият всички хора, които участват в жестокото убийство на добре известния политик Борис Немцов.

Той изказва най-дълбоки и искрени съболезнования на близките на руския опозиционер, който бе убит в центъра на Москва. Това обяви говорителката на Медведев Наталия Тимакова, цитирана от ТАСС.

САЩ осъждат жестокото убийство на Борис Немцов. Ние призоваваме руското правителство да проведе неотложно, безпристрастно и прозрачно разследване и да направи така, че виновните да бъдат привлечени към отговорност. Немцов се бореше за гражданските права на всички руснаци, се казва в съобщение на американския президент Барак Обама.

Той беше мост между Украйна и Русия. Изстрелите на убиеца го разрушиха. Мисля, че не е случайно."

В изявление на българския външен министър се посочва, честраната ни остро осъжда убийството на видния руски опозиционен лидер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов. Дипломат номер 1 заявява, че българската държава очаква, че руските власти ще проведат независимо разследване и извършителите на този престъпен акт ще бъдат привлечени под отговорност.

Даниел Митов изразява искрени съболезнования на семейството и близките на загиналия.

Кой е Борис Немцов
Роден е на 9 октомври 1959 г. в град Сочи, в семейството на Ефим Давидович Немцов и Дина Яковлевна Ейдман - лекар, педиатър, от еврейски произход.

Учи в град Горки, където завършва средно и висше образование. През 1981 година завършва Радиофизическия факултет на Горкиевски държавен университет, по-късно работи в научноизследователски институт. Занимава се с проблеми на физиката на плазмата, акустиката и хидродинамиката. Преподава частни уроци по английски език.

В началото на 1990 година е избран за депутат във Върховния съвет (парламента) на РСФСР. От 1991 година е представител на президента на РФ в Нижни Новгород, после е първият губернатор на Нижегородска област (1991-1997). През 1993 година е избран за член на Съвета на Федерацията (горната палата на парламента) на Русия.

Той е министър на горивата и енергетиката (24 април - 20 ноември 1997), първи заместник-председател (17 март 1997 - 28 април 1998) и заместник-председател (28 април - 28 август 1998) на правителството на Русия.

От декември 1999 година заедно със Сергей Кириенко и Ирина Хакамада е начело на списъка на блок „Съюз на десните сили". Избран е за член на Държавната Дума (горната палата) на Федералното събрание (парламента) на Руската федерация от 117-многомандатен Автозаводски избирателен район и неин заместник-председател. Той е сред съпредседателите на партията „Съюз на десните сили" (председател от 14 декември 2001) и Младежкото движение „Млада Русия".

На изборите през 2003 година оглавява списъка на партията за Държавната Дума, но партията не успява да преодолее 5%-та граница и не влиза в парламента. След провала подава оставка.

В периода 2004 - 2005 година е председател на Съвета на директорите на групата „Ойл", но след започване на проверки на търговската организация от финансовите власти Немцов напуска групата.

През 2004 година е избран за член на борда на "Комитет 2008 - Свободни избори". От 2005 до 2006 година е съветник на президента на Украйна Виктор Юшченко.

В края на 2007 година обявява, че ще се кандидатира за президент на РФ. През 2008 година се отказва от членството си в Съюза на десните сили. По време на предизборната кампания се отказва от кандидатурата си и се оттегля от надпреварата.

Избран е за съпредседател на Партията на народната свобода «За Русия без произвол и корупция» през 2010 г. Тя се разпуска при създаването на обединената Републиканска партия на Русия - Партия на народната свобода от 16 юни 2012 г., откогато е Немцов и неин съпредседател.

Борис Немцов е автор на научни статии и няколко книги. Доктор по физика и математика.

Женен е за Раиса Ахметовна (етническа татарка), имат дъщеря Жанна. Той има още 2 деца от любовницата си журналистката Екатерина Одинцова - син Антон (1995) и дъщеря Дина (2002). Освен това Немцов има дъщеря София (2004) от секретарката си Ирина Корольова, която преди това работи в Администрацията на президента на РФ. Немцов твърди, че не живее със съпругата си Раиса, но няма намерение да се развежда. Имал добри отношения с официалната и бившите си граждански жени (съжителки) и се грижил добре за 4-те си деца.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати