25 Април 2024 г. Четвъртък

ЕК към България: Инвестициите на фондовете в свързани лица поставят под риск бъдещите пенсии

2015-02-27 21:14:46
След като неотдавна темата за инвестициите на пенсионните фондове в свързани лица стана център на внимание заради важността й, а и заради съмнения, че финансовият надзор не следи зорко за това, този въпрос беше поставен и от Европейската комисия.

В оповестен вчера доклад за България, във фокуса на който са банките и небанковите финансови предприятия, в частта за пенсионните фондове, изрично се посочва проблемът с инвестициите в свързани лица.

Въпреки че пенсионните фондове са обект на строг надзор, в системата се наблюдават уязвими места, пише в анализа. Посочва се, че Кодексът за социално осигуряване поставя рестрикции върху инвестициите на тези компании, но че въпреки законовите изисквания

невинаги собствеността на фондовете е известна

Това, според авторите на доклада, може да изкриви кръга от свързани лица.

"Това поставя предизвикателства пред разкриването на експозициите към свързани със собственика на фонда лица", се посочва в доклада. Напомня се, че според Кодекса за социално осигуряване пенсионните фондове нямат право да инвестират в никакви книжа, емитирани от собственика на пенсионноосигурителната компания или от компании, свързани със собственика й.

Действащото законодателство като цяло е добро, но има недостатъци в сферата на инвестициите в свързани лица, което представлява значителен риск за доходността им, за бъдещите пенсии на техните клиенти и в по-широк план върху ефективното разпределение на ресурсите в икономиката, заключават авторите на доклада. 

Случаят с КТБ показа, че експозицията към свързани лица може да се превърне в голям проблем

и разкриването на такива може да се окаже предизвикателство, което има нужда от по-задълбочено разследване, се посочва в документа. В него се подчертава, че управлението на кредитния риск в момента не включва външна оценка на активите в България с изключение на сектора на недвижимите имоти. Пенсионните фондове конкретно оценяват активите си според методология, определена от КФН.

Според анализа е ключов прегледът и където се налага затягането на контрола, упражняван от КФН.

Фондовете, които са с местни собственици, са фокусирани основно в инвестиции в местния пазар, а тези с чуждестранен собственик - в инвестиции навън, показват още данните. За някои фондове делът на инвестициите в чуждестранни инструменти е по-нисък от 5 на сто от всичките им вложения.

Когато проблемът с инвестициите в свързани лица стана обществено достояние, от регулатора

обичайно се оправдаха с недостатъчно детайлните определения в законите

При едно от изслушванията на ръководството на КФН от бюджетната комисия на Народното събрание, Ангел Джалъзов, заместник-председател отговарящ за осигурителния надзор, заяви, че и в момента има забрана да се инвестира в свързани лица, но по сега действащото законодателство до 10% от активите на съответните фондове могат да бъдат инвестирани в емитенти от една и съща финансова група. 

Няколко пъти ръководството на финансовия надзор е обяснявало, че е предлагало промени в тази част на Кодекса за социално осигуряване, но те все още не са факт.

Председателят на комисията Стоян Мавродиев пък обясни на едно от изслушванията, че регулаторът ще провери всички девет компании за инвестиции в свързани лица. Като повод за заявката стана сигнал от четири пенсионни фонда, подаден до надзора, в който се говори за пазарни манипулации и който предизвика коментари, че когато поискаш проверка се оказваш проверяван. Пред депутатите той заяви, че са ясни и всички собственици на фондове, дори там където има офшорни компании - но народните представители така и не успяха да открият тези данни в сайта на КФН.
 
В крайна сметка преди седмица Комисията за финансов надзор предложи пакет от промени в действащото законодателство, което засяга работата на пенсионните фондове. Една от промените е посветена на проблема със свързаните лица. Предложението е за доста по-рестриктивни дефиниции за свързани лица, контрол и група, като за целта вече ще е достатъчно дял от 20%, а не мажоритарен контрол с над 50%.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати