29 Март 2024 г. Петък

Патриотите отказаха подкрепа за дълга

2015-02-25 13:14:45

От парламентарната трибуна съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обяви, че патриотите няма да подкрепят искания от кабинета нов дълг от 16 млрд. лева.

По този начин ГЕРБ остава с подкрепата на реформаторите, част от групата на БДЦ и може би - 4-те независими депутати.

Стана ясно, че снощи до късно парламентарната група на ПФ е заседавала - след поредната си среща с финансовия министър, като са стигнали до заключението, че не могат да подкрепят исканото теглене на нов дълг.

Основният мотив за това решение на „патриотите" обаче не е сред финансовите им съображения. Най-важният въпрос, на който от ПФ са търсили отговор при решението си „за" или „против" дълга, е бил какви са обществените нагласи и очаквания около това действието на правителството.

„Констатирахме пълно разминаване от очакванията на правителството и реалността. Опитът за прибързано гласуване на дълга в Народното събрание предизвика отрицателни мнения. Така една финансова операция се превърна в мишена за обвинения и опит за подвеждане на подкрепящите политически кабинета сили", обясни Симеонов.

Именно заради това от ПФ няма да подкрепят искания заем и дори призоваха управляващата коалиция да обърне сериозно внимание на постигането на обществена подкрепа по всички важни въпроси.

С аргументите и разсъжденията на Валери Симеонов се съгласи и съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Той обаче не е доволен от политическия извод на „патриотите". „Няма съмнение в никой от тази зала от полезността и необходимостта на предложените от г-н Горанов мерки", заяви още Кънев.

Най-големият дефицит на искания от финансист номер 1 заем, по думите му, обаче е прибързаното внасяне на споразумението в НС, липсата на диалог в мнозинството и в опозицията.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати