24 Април 2024 г. Сряда

Гайдарски: Схеми за източване има и в други болници

2015-02-24 10:28:58

Да се проверят всички държавни болници за източване на средства. Здравната система е прогнила,възможно е да има схеми за източване и на други държавни болници, освен ВМА. Това стана ясно от разговора в студиото на bTV с бившия здравен министър от кабинета "Станишев"  Радослав Гайдарски и представител на сдружението "Млади лекари за ново здравеопазване" д-р Емануил Найденов.

Повод за разговора им е скандалът с източването на пари от бюджета на Военно-медицинска академия /ВМА/ чрез частна клиника по дерматология, наела помещения в сградата на една от най-строго охраняваните болници у нас. Обяснението на бившия шеф на ВМА генерал от резерва Стоян Тонев е, че е позволил клиниката да сключи договор с болницата, за да може академията да не губи средства, които могат да дойдат от извънболнична помощ. В репортаж на медията Тонев призна, че шефът на клиниката д-р Мирослава Кадурина и неговият син имат имоти в една и съща сграда, но отрече той самият да има бизнес отношения с д-р Кадурина.

Според работещи във ВМА чрез този договор с публични и държавни средства се финансира частен бизнес. По отчетите частната структура е донесла 2,100 млн. лева приходи, а е направила разходи за 12 млн. лева.

Бившият здравен министър д-р Радослав Гайдарски, който бе поканен да коментира случая ВМА, показа непростимост и отказа да седне редом до другия гост - д-р Емануил Найденов. Причината е предишно тяхно гостуване, когато д-р Найденов бил изместил темата на разговора, твърди Гайдарски.

Затова младият лекар бе самотно отделен на няколко крачки в същия сет на студиото. Според Найденов липсата на пряка позиция на казионните институции - Българския лекарски съюз, Здравното министерство. Причината, според него, е, че те са в същата схема, която крепи този порочен кръг."Тези мениджъри са изградили системата и нямат интерес да я развалят", каза Найденов.

Той недоумява защо ген. Тонев е сезирал прокуратурата, след като по поръчка на Военна прокуратура самият генерал е разследван. "Ако всичко е било толкова цветущо във ВМА, защолипсват документи за обществените поръчки за периода преди 2007 г.", попита Найденов бившия здравен министър. Гайдарски отклони отговора си и заяви, че министърът на здравеопазването няма отношение към стопанската дейност на болниците.

Найденов уточни, че са изчезнали всички документи за обществени поръчки, които показват как са изразходвани публичните ресурси по онова време. "Може ли фирма да спечели обществена поръчка по цени 4 пъти по-високи от друго обществено заведение. Цялата система в здравеопазването е опорочена, а болниците са част от нея", категоричен е младият лекар. Според него, пациентите и обикновените граждани нямат визия върху това, което се случва в задкулисието. Здравните мениджъри създават корупционните условия, заради които младите лекари бягат от България. "По делата им ще ги познаете", цитира Евангелието д-р Найденов и заяви, че няма личностен проблем с д-р Гайдарски.

Бившият здравен министър Радослав Гайдарски, който посочи, че има точно личностен проблем с другия гост в студиото, смята, че трябва да има по-строги санкции от оставките. "Да източиш 12 млн. лева от държавната хазна за една клиника в болницата, е малко да се иска само оставката. Често не си позволяваме да дадем 10-12 или 30 000 лева на една болница, а това са 12 милиона", възкликна Гайдарски.

Според бившия министър подобна схема на източване на пари от държавния бюджет може да се случи и в други болници. Проблемите на ВМА започвали от 2009 година. Д-р Емануил Найденов смята, че още през 2005-2006 година тези структури са съществували. В болницата се лекуват и цивилни граждани, не само военни и проблемите са били известни.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати