23 Април 2024 г. Вторник

Оскар за най-добър филм взе "Бърдмен"

2015-02-23 09:12:32

"Бърдмен" отнесе четири награди на церемонията по връчването на 87-ите награди "Оскар", сред които и за най-добър филм. Две от тях взе режисьорът и сценарист Алехандро Гонзалес Иняриту и операторско майсторство. Това е реализирана 3-годишна моя идея, призна Иняриту и благодари на няколко езика на екипа, достатъчно див, за да му позволи да я завърши и сънародниците си мексиканци, много от които имигранти като него. Филмът представя историята на актьор (Майкъл Кийтън), спечелил лесна и бърза слава с хитова роля на супергерой, който по-късно не успява да постигне същия успех със "сериозни" участия в пиеси на "Бродуей".

 

Еди Редмейн, отличен за представянето на драматичната история на великия космолог Стивън Хокинг в "Теорията на всичко" (екранизация по книгата на първата съпруга на учения Джейн Хокинг), развълнуван посвети наградата си за водеща мъжка роля на всички, които се борят с тежки заболявания.

Джулиан Мур, също изпълняваща роля на тежко болен интелектуалец, спечели в категория за главна женска роля и отдаде почит на страдащите от Алцхаймер, които се чувстват изолирани и трябва да бъдат чути. Тя благодари за шанса си да даде възможност на засегнатите да привлекат общественото внимание.

 С 3 награди е и още един филм. Наградата в категория "Поддържаща мъжка роля" грабна Дж.К.Симънс за изпълнението си на прецизния до бруталност музикален педагог Терънс Флетчър във филма "Камшичен удар". Статуетката му бе връчена от миналогодишната носителка на приза за "Поддържаща женска роля" Лупита Нионго. Същата лента отнесе и още два "Оскар"-а - за монтаж.Считаният за фаворит "Гранд хотел Будапеща" грабна четири "Оскар"-а -за сценография, музика, костюми и грим.

Миналогодишният победител за поддържаща мъжка роля Джаред Лето връчи наградата на Патриша Аркет за поддържаща женска роля за "Юношество", която я посвети на всички майки.

Интригуващ е и победителят в категория пълнометражен документален филм. "Гражданинът 4" разказва за срещите на репортер и оператор с "беглеца" Едуард Сноудън. 

Песента от филма "Селма" за похода на Мартин Лутър Кинг бе наградена и композиторите й посветиха речта си на расизма, който все още е актуален проблем за американското общество.

Вълнуващата драма за гениалния математик и шифровчик Алън Тюринг „Игра на кодове" бе наградена за адаптиран сценарий. Сценаристът разказа пред публика историята на своя живот, вдъхновила го и за работата по филма - на 16-годишна възраст той решава да се самоубие, защото осъзнава различната си ориентация, която ще му пречи в обществото. Тюринг също става жертва на различността си, въпреки заслугите си.

За най-добър чуждоезичен филм борбата бе между „Ида" (Полша), „Левиатан" (Русия), „Tangerines"  (Естония), „Timbuktu" (Мавритания) и „Wild Tales" (Аржентина). Победи полският претендент. Наградата бе връчена на режисьора Павел Павликовски от актьорите Никол Кидман и Чиуетел Еджиофор.

"Героичната шесторка" бе отличен за анимация.

Традиционно бяха почетени напусналите ни през изминалата година писатели, режисьори, артисти и бележити кино дейци - Габриел Гарсия Меркел, Мики Руни, Луи Журдан, Джеймс Гарнър, Вирна Лизи, Лорън Бакол, Боб Хоскинс, Анита Екберг, Ричард Атънбъро, Робин Уилямс и други.

Сред изпълненията на живо се открои Лейди Гага, която изпълни темата от "Звукът на музиката" 50 години, след като легендарният филм излезе по екраните.

Церемонията се проведе в "Долби тиътър", а водещ бе известният актьор Нийл Патрик Харис.

източник: news.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати