29 Март 2024 г. Петък

Покерджията Варуфакис си намери майстора... А Путин?

2015-02-22 10:41:51

Изглежда ЕС е решен да покаже твърдост пред Гърция. В същото време никой в ЕС не иска да си разваля отношенията с размирника Путин, макар че той, за разлика от гърците, е готов да жертва човешки живот за своите игрички, констатира Дойче веле.

Така бързо нищо трагично няма да се случи... си мислят гърците, но много се заблуждават. И не само те. Берлин постави оценка "слаб" на молбата на Атина за продължаване на финансовата подкрепа. Финансовият министър Волфганг Шойбле показа на всички участници, в това число и на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че поне за него времето на триковете и самоизмамите е приключило.

До последно Атина залагаше на това, че в ЕС има политици, които се страхуват от държавния банкрут на Гърция и излизането й от еврозоната повече, отколкото самите гърци. Волфганг Шойбле обаче не е сред тези политици или поне перфектно съумява да прикрие страха са. Покерджията Варуфакис явно си намери майстора! ЕС трябва да държи на спазването на договорените условия за помощ на Гърция. Значително смекчаване на тези условия не би помогнало на Атина, но би навредило на целия ЕС.

Парите и дълговете обаче не са единствените теми, по които се спори в ЕС. Има и други разногласия, които застрашават сплотеността и политическата му дееспособност. ЕС натовари Меркел и Оланд с кризисната дипломация за Украйна не защото те имат най-много свободно време, а защото оценките им за ситуацията в Украйна са твърде сходни.

Същото не може да се каже за целия ЕС. В неговите редици междувременно има няколко страни-членки, чиито позиции по въпроса не са съвсем ясни, защото поддържат специални отношения с Москва. Как ще гласуват в Атина, Будапеща, Прага и София, ако стане въпрос за затягане на санкциите?

Въпреки единодушно установеното нарушаване и на второто споразумение от Минск, в ЕС обаче изобщо не се говори за нови санкции. При това Москва трудно би могла да твърди, че Дебалцево е било обстрелвано и превзето от украинските части.

Какво още чака ЕС? Да падне и Мариупол? Или сепаратистите да потеглят и към Киев? Оказа се, че тези перспективи не стряскат ЕС толкова, колкото изразената от Порошенко молба за изпращане на европейски полицейски сили в Украйна - една страна, която след няколко дни може да се окаже протекторат на Путин.

С него обаче, ЕС по никакъв начин не иска да влиза в пряка конфронтация - по този въпрос по изключение има пълно единодушие. Защото Путин е доста по-неприятен партньор за покер от Варуфакис. В своята игра, шефът на Кремъл е готов да залага дори човешки живот.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати