19 Април 2024 г. Петък

Борисов: Пак дойде селянчето от Банкя да изтегли каруцата

2015-02-21 22:01:17
"Ние дойдохме да строим, да градим, има разлика между светлото бъдеще и хубавото настояще", каза Бойко Борисов по време на Шестия зимен университет на Младежи ГЕРБ в гр.Сандански. Той припомни твърдата си подкрепа за финансовия министър в първия си кабинет Симеон Дянков, въпреки непопулярните му икономически мерки.

„След него държавата се срина, хайде пак да дойде селянчето от Банкя и изтегли каруцата”, допълни Борисов, цитиран от bTV.

Като приоритет номер едно за правителството той определи борбата с контрабандата. 

"Ако не увеличим приходите с поне 50-60 процента ще смятам, че сме се провалили, подчерта премиерът. Поне 600 милиона лева повече трябва да съберем само тази година. Към днешна дата имаме 70 и още 90 милиона лева повече събрани пари от НАП и митниците. Дадохме 50 милиона лева за коледни надбавки и хората го приеха добре. Надявам се да дадем и великденски - ето къде ще отидат събраните вече 100 милиона", посочи Борисов. Той беше категоричен, че това няма да са временни мерки.

Бойко Борисов коментира и проблемите в енергетиката. По думите му са се трупали дългове в продължение на 25 години.

"Но този разговор не е приятен, не е популистки. Не са го водили публично досега този дебат. Най-хубаво е да кажеш, че ГЕРБ вдигна цените на тока", каза Борисов и даде пример с притчата за краставата жаба и горещата вода.

"Ако една жаба я сложите в тенджера с вода на котлона и бавно повишавате температурата, тя ще си кряка докато не умре. Ако я хвърлите в гореща вода - ще скочи веднага и ще избяга. Енергетиката бавно, със знанието на всички, се вареше на бавен огън години наред и се източваше", подчерта министър-председателят.

Той заяви, че в природата не съществува възможност да изкупуваш скъп ток и да го продаваш евтино. "Това прави НЕК - купува скъп ток, докато температурата не се повиши бавно, продавайки ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, Марици-те, докато жабата не колабира.
Ако не се реши това от нас до юни месец, няма шанс да измъкнем енергетиката и икономиката от този колапс.

Енергетиците спешно да ни кажат какво правим с ДКЕВР. Предизвикваме този дебат сега. Никой не говори, че някой е задължил държавата с тези четири милиарда. Много е лесно да сложиш проблема само на ГЕРБ", категоричен бе Борисов.

Относно Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради Бойко Борисов обясни, че след като тази година хората видят разликата, догодина всички ще искат и техните жилища да са обновени.

Министър-председателят обяви пред МГЕРБ и 12-13 значими проекти, които ще бъдат завършени до края на 2015 година.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати