25 Април 2024 г. Четвъртък

Нова версия: Филмът "Дякон Левски" е поръчка на ДПС

2015-02-21 20:50:40

Полемиките за филма "Дякон Левски" на режисьора Максим Генчев навлязоха и в политиката в студиото на Люба Кулезич по Нова тв. 

Журналистът Росен Янков, автор на книгата "Предателите на Левски", твърди, че филмът е политическа поръчка на ДПС и е следствие на целувката между Лютви Местан и Сегей Станишев на Орлов мост.

"Той е направен в стилистиката на турските филми. Спонсориран е с пари от Близкия Изток и това не е случайно. Дяконът трябва да бъде принизен. Има фраза, че българите са си присвоили 3000 училища. Фраза, която съм чувал и от Местан. Филмът е сниман за българските турци, това е мое тълкуване", каза още Янков. 

Той подкрепи странната си теза, с обяснението си, че спонсор на филма е пластичният хирург Златина Филипова, която работела "някъде в Абу Даби".

Историкът Пламен Митев пък определи лентата като естествен завършек на всичко което се случва през последните 25 години. 

"Продуцентът заяви, че не се интересува от историята. Това е продукт, в който липсва историята като наука, но трябва да има граници и морал. Има грешки и фалшификации, които не могат да бъдат простени", заяви той.

"Творецът има право на мнение, но и зрителите имат същото право. Става въпрос за национален герой като Левски, а виждаме смесица между измишльотина и уестърн, със смешни сцени. Не е нормално през 19 век да се говори за европейски ценности. Явно Левски още тогава е осъзнавал, че трябва да влезем в ЕС и НАТО", заяви от своя страна лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според него филмът се стреми да не засегне нито една страна - нито Гърция, нито Сърбия, нито Турция.

"Показват се някакви борби в Сърбия и Гърция, но зрителят така и не разбира за какво е тази борба. Направено е да няма сърдити", допълни Каракачанов.

Христина Богданова, потомка на Левски, за пореден път изрази позицията, че е видяла пошлост в интерпретацията не само към Левски, но и към всички герои от тази епоха. По думите й те изглеждали като карикатури.

Станишев на премиерата на филма. И неговото име бе замесено в скандалите. Снимка: Булфото, архив 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати