29 Март 2024 г. Петък

Горанов допуснал "тежък политически гаф", ядосани реформаторите

2015-02-21 18:46:55

Начинът по който министърът на финансите изненада мнозинството, включително и министрите, и депутатите на ГЕРБ,  освен нас и партньорите, позволи на БСП да развие най-силната си атака срещу правителството до момента, което е тежък политически гаф.

Това каза Радан Кънев на пресконференция в Помориеслед двудневна координационна среща на Реформаторите.

Според Радан Кънев емисионната политика на правителството и рефинансирането е добра икономическа мярка , която означава да се съберат всички кредити на държавата заедно и да се обединят в общи емисия, валута, лихвен процент и падежи, което да ги направи по-евтини и поносими и да гарантира стабилност и яснота.

По думите му, по-голямата част от сумата - ¾, са за рефинасиране на стари заеми, а 1/3  е за рефинансиране на дефицита за 3 години, като Кънев заяви, че Реформаторите ще настояват за яснота за какво ще отидат парите и гаранции, че с кредита ще се финансират реформи.

РБ подкрепя дълга, въпреки политическите пасиви, които ще има.

Според министър Петър Москов е допуснато "добро решение като това за дълга, да се брандира като криза от опозицията, която мултиплицира публично една лъжа". По думите му има нужда от по-активна комуникация и синхронизация в управляващото мнозинство.

Найден Зеленогорски добави, че за следващата седмица е насрочено гласуването на дълга, за да се даде време напартньорите от АБВ и ПФ да се изчистят неяснотите и комуникацията.

Реално нужните средства, според Зеленогорски, са 9,5 мрд.евро, а не 8 млрд.евро, ако се запази същото ниво на дефицита, но ще се направят усилия за увеличаване на приходите и оптимизиране на разходите. "Ако не подкрепим дълга, това ще значи недостатъчно пари за здраве, образование, пенсии, т.е. за реформи", подчерта Зеленогорск и каза, че това би било контрапродуктивно и ще тласне страната към криза.

Стабилност на управлението, консолидация на РБ и ускоряване на реформите. Този отчет дават от Реформаторския блок за изминалите 100 дни от участието си в управлението. В морския град се събраха депутати, министри и техните екипи.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски  каза, че реформаторите са удовлетворени от степента на консолидация и усилията за добро управление и единни и заедно ще се явят на предстоящите местни избори.

4,50  е лична оценка за участие на РБ в правителството на Найден Зеленогорски. По думите му реформаторите продължават участието си във властта с единствената цел ускоряване на реформите за добро управление и по-високо качество на живот. "Ние сме удовлетворени от усилията на министрите и вицепремиера на РБ", подчерта още Зеленогорски.

Според оценката на Радан Кънев е постигната сериозна консолидация на усилията в изпълнителната власт и Реформаторският блок изпълнява ангажимента си да сме локомотив на реформаторските усилия. Време е обаче, според Радан Кънев, "да стъпим на педала и рязко да увеличим скоростта на реформите". Именно зарадискоростта на реформите неговата оценка е много добра, а не отлична.

В изказванията си съпредседателят на РБ подчерта усилията в посока на съдебната реформа като важни и посочи, че в рамките на 2-3 месеца НС ще заработи по Закона за съдебната власт.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати