23 Април 2024 г. Вторник

Боевете в Източна Украйна не спират въпреки примирието

2015-02-20 20:22:07
Повече от 20 руски танка и 10 реактивни системи за залпов огън заедно с автобуси, пълни с бойци, са пресекли украинската граница и са се отправили към Новоазовск - контролиран от сепаратистите град източно от стратегическото югоизточно пристанище Мариупол, предаде Ройтерс.

"Въпреки Минските договорености през последните дни е проследено вкарване на военна техника и боеприпаси от Русия в Украйна", съобщи военният говорител Андрий Лисенко.

"Повече от 20 танка, 10 реактивни системи за залпов огън и 15 камиона са навлезли в посока към Новоазовск", каза Лисенко и допълни, че автобуси, пълни с бойци, също са забелязани да пресичат границата в района.

Междувременно боевете в Източна Украйна и днес не спират въпреки подновените усилия на европейски лидери да осигурят спазване на примирието, предаде Ройтерс.

Украинските военни казаха тази сутрин, че през последните 24 часа проруските сепаратисти са атакували 49 пъти позиции на правителствените сили, използвайки ракети, оръдия и бронирана техника. "Броят на нападенията показва, че терористите не искат оръжията им да замлъкнат напълно", каза военният говорител Анатолий Стелмах.

Бунтовниците също обвиняват армията, че нарушава примирието, като твърдят, че тя е атакувала жилищни квартали на Донецк. Вчера там е била убита една жена, съобщи Донецката новинарска агенция, тоест пресслужбата на сепаратистите.

Според очевидец, цитиран от Ройтерс, един танк на бунтовниците е стрелял днес край градчето Вухленирск, близо до фронтовия град Дебалцево. Това показва, че боевете в този район още не са прекратени.

Вчера ръководителите на Германия, Франция, Русия и Украйна се разбраха по телефона да предприемат нови опити за спиране на огъня в Украйна. Очаква се следващата седмица външните министри на четирите страни да се съберат, за да обсъдят украинската криза.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати