20 Април 2024 г. Събота

Гърция иска планът за финансиране да продължи, без икономиите

2015-02-19 12:58:28
Правителството на Гърция е изпратило официално писмо до кредиторите си от еврозоната с искане за удължаване на плана за финансиране на страната без прилежащата към него програма за драстични икономии, пише Bloomberg.

Писмото е било изпратено тази сутрин. Документът ще бъде разгледан по-късно днес на заседание на т. нар. Работна група на еврото - подготвителната инстанция на еврозоната.

"Нашата цел е да намерим общи допирни точки за постигане на споразумение", заяви по този повод гръцкият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис. Той добави, че се водят трескави консултации и че се прави опит чрез диалог да бъдат намерени допирните точки.

"Никой не бива да ни вини, че сме настоятелни, целта ни е скоро да бъде сключено споразумение", каза говорителят пред радио Sky, цитиран от БТА, по повод на днешното решаващо заседание на Работната група.

На въпрос какво ще се случи, ако не бъде постигнато споразумение, Сакеларидис каза, че предпочита да не отговаря, тъй като в момента текат консултации. Говорителят каза още, че правителството няма да подпише споразумение, съдържащо мерки за икономии, подобни на тези от меморандума, и допълни, че дългът на Гърция е неустойчив.

Гръцкият сайт нюз.ин припомня поставените от Берлин "червени линии", а именно, че продължаване или удължаване може да има само след финализиране на текущата програма, без никакво анулиране на реформите, с мерки, но само в съгласие с кредиторите, чрез изплащане на заеми на всички кредитори, и чрез сътрудничество и контрол над Атина от европейските институции.

През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Настоящата програма за Гърция изтича в края на февруари и опасенията са, че страната може да фалира до края на март без нея.

Гръцкото правителство и банките в страната практически изгубиха достъп до пазарите. Те се крепят благодарение на спасителните парични потоци от страните от еврозоната и Европейската централна банка. Помощта е обвързана с политика за затягане на коланите, на която новото крайноляво правителство на страната се противопоставя.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати