24 Април 2024 г. Сряда

Депутатите отложиха за незнайно кога дебатите по дълга

2015-02-19 12:27:54

Депутатите очаквано отложиха „разгорещените" дебати за поемането на нов дълг от 16 млрд. лева. Не стана ясно кога народните избраници ще са готови да разгледат и гласуват в пленарна зала този заем.

Припомняме, вчера в пленарна зала народните представители се захванаха с разглеждането на споразумение за нов дълг от 16 млрд.  лева, поспориха сериозно, в това време министърът на финансите Владислав Горанов участваше в парламентарни „совалки" в търсене на подкрепа от коалиционните партньори, а премиерът Бойко Борисов заплаши от Министерския съвет с оставка, ако заемът не бъде гласуван.

След една нощ размисли още в началото на днешния работен ден съпредседателят на Патриотичния фронт /ПФ/ Валери Симеонов поиска отлагане на разискванията за новия дълг с мотив всеки депутат да има повече време да се запознае с него и да може да гласува правилно. „Да се спре с първосигналните реакции и да отложим разискванията", призова Симеонов.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов оправда отлагането на дебатите с желанието на патриотите по-подробно да се запознаят с условията по заема.  Нужно им е повече време, за да се разбере дали са изгодни условията, каква ще е лихвата. А по отношение на обвиненията в алъш-вериш Каракачанов призова да се посочат поименно тези, които продавали вота си. "Ние в ПФ нито се купуваме, нито се продаваме", категоричен бе Красимир Каракачанов.

Според него, премиерът е трябвало предварително да уведоми партньорите си в НС за намерението за нов дълг.  Не било редно решенията да се предлагали в „12 без 5".  "Ние не сме машинки за гласуване, мислим, разсъждаваме, питаме и тогава преценяваме", обясни Каракачанов. "Няма извиване на ръце.  Искаме да знаем за какво става дума", изтъкна лидерът на ВМРО.  От вчерашната среща с Владислав Горанов патриотите разбрали, че от тези 16 милиарда, 12 милиарда лева са за покриване на стари дългове. Тези

"12 милиарда лева са неизбежни", смята Каракачанов.  Патриотите искали ясно обяснение как ще се подобри събираемостта на приходите, как ще се спре изтичането на пари през митниците. ПФ искали и мерки от правителството за стимулиране на бизнеса. Не можело все да вземаме заеми.

Това, което се случва в момента е покупка и продажба на цели парламентарни групи", установи народният представител от „БСП Лява България" Георги Кадиев и се обърна към колегите си от ПФ с думите - „нямате нужда цяла седмица да ви купуват". Социалистът е убеден в това, че дори и да се ходи на нови избори, това е по-добре отколкото дългове за децата на страната ни.

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов не пожела да отговори на нападките и обвиненията от страна на „Атака", че с отлагането на дебатите за новия заем „патриотите" искат да си осребрят евентуалната подкрепа за него. „Не е редно да отговоря, защото е тъпо", отсече пред журналисти Симеонов.

При първото гласуване очаквано мнозинството депутати подкрепиха отлагането на дебатите за 16-те млрд. лева дълг с 118 гласа „За", 68 „Против" и само 1 „Въздържал се". Да говорят днес за дълга настояха от БСП, ДПС и "Атака". Това решение предизвика скандирания: „Оставка!" от страна на депутатите от ляво, а председателят на НС Цецка Цачева ги посъветва: „Колеги, напишете си оставките в писмен вид и ги депозирайте в деловодството на парламента!".

Прегласуване поиска депутатът от ДПС Йордан Цонев, според когото не е нужно повече време за запознаване с условията на дълга. „Г-н Симеонов, имаше достатъчно време всички да се запознаем. А и г-н Симеонов един политик трябва и да чете, не само да говори глупости", се обърна към съпредседателя на ПФ Цонев. Дори и след прегласуване мнозинството народните представители се съгласиха с поисканото отлагане на дебатите за новия дълг.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати