20 Април 2024 г. Събота

15-годишният Йоско прави истински фурор в Барса

2015-02-18 17:17:26

Българско дете-чудо прави истински фурор в школата на Барселона, информира в. „. Името му е Джошкун Теменужков Михайлов. Topsport.bg потърси подробности за 15-годишния нападател, който дава заявка да запише името си в историята на Барса.

Пълното име на таланта е Йоско Теменужков Михайлов. На каталунски се произнася Джошкун. И затруднява сериозно местните. Така, както фамилията Стоичков в началото, който беше Стойков, Йоско минава през Джошкун, за да стигне само до Кун - като звездата на Манчестър Сити и голям приятел на Лео Меси - Кун Агуеро.

Йоско е роден на 1 февруари 2000 г. в София. Когато проплаква за първи път, легендарният му предшественик на „Камп Ноу" Христо Стоичков е в края на знаменитата си кариера и играе за американския Чикаго Файър. Интересен факт е, че двамата са родени в един месец - Ицо празнува на 8 февруари.

Само година и половина след появата на Йоско, семейството му емигрира в Испания. Родителите му се устройват във Фрага и започват работа там.

От съвсем ранна възраст Джошкун тича след топката. Семейство Михайлови решава да го запишат в школата на Леида. Кун пътува 5 пъти седмично, за да тренира. В същото време не оставя уроците и е за пример в училище.

Най-щастлива за момчето се оказва миналата година. През сезона в неговата възрастова група Кун нанизва цели 43 гола за Леида. Скоростта на нападателя и точният мерник му носят прозвището Стрелата. На мач между тима му и юношите на Барселона, Михайлов е забелязан от легендата и бивш съотборник на Христо Стоичков - Гилермо Амор. Последният разбира за себе си още при първото отиграване на младия футболист, че той трябва да бъде част от „Ла Масия".

Джошкун Теменужков трябва да изкара тридневни проби в школата на Барселона, за да получи място там. В първите два, най-вероятно заради голямото вълнение и притеснение, българинът разочаровал тотално. Което накарало Амор да се усъмни в преценката си. За да дойде третият, в който Кун оставил с отворена уста „журито". Така започва приказката му в Барса.

Йоско Михайлов е част от кадетите на Барселона Б от миналото лято. Бързо се превръща в титуляр и лидер на тима.В момента е голмайстор с впечатляващите 12 гола в 13 срещи. Три пъти празнува хеттрик. Нито едно от попаденията не е от дузпа. Разликата със Стоичков - докато Камата е с подчертано силен ляв крак, Стрелата е еднакво добър и с двата. И двамата са бързи, притежават силен и точен удар, изключително прецизен пас и хъс. Михайлов обаче е далеч по-спокоен на терена и не избухва. Всички знаем колко бързо „палеше фитила" Ицо...

През миналия декември Кун вдига първата си купа с Барселона. Той бележи 14 пъти по време на турнир в зала в Германия и е с основна заслуга каталунците да се приберат у дома с отличието.

Това момче е деветка-убиец, има невероятна техника и с двата крака, стреля без забавяне, играе силно с глава, може да действа и по крилото. Освен това помага на съотборниците си, тренира усърдно и е много амбициозен", казва треньорът му Франк Артига.

„Да съм част от школата на Барселона е сбъдната мечта. Ще дам най-доброто от себе си, за да стигна до първия отбор. Всеки иска да бъде като Лео Меси. Ще се боря, няма да спра нито за миг!", категоричен е Михайлов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати