19 Април 2024 г. Петък

Започват Северната тангента на околовръстното, до зимата искат да е готова

2015-02-18 17:10:44
Първа копка на Северната скоростна тангента на столичното Околовръстно бе направена в студения, но слънчев февруарски ден. На официалната церемония за стартирането на строителните дейности присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров, кметът на София Йорданка Фандъкова, строители, археолози и други гости.

Проектът е със стратегическо значение за столицата от гледна точка на икономическото развитие на града и разширението му.
"Възприемам тази тангента като едно вътрешно околовръстно, което свързва кварталите в тази част", посочи Павлова.

Северната дъга ще осигури удобна връзка между северозападните и югоизточните софийски квартали. От друга страна - изграждането на тангентата щяло да даде възможност трафикът около града и населените места да бъде изведен и да осигури максимално безопасно, безаварийно движение. 

Общата дължина на трасето е 16,54 км. По протежението на тангентата ще бъдат построени 19 съоръжения, 5 пътни възела, а именно "бул. Рожен", "бул. Илиянци", "бул. Чепинско шосе", "Източна тангента" и "Софийски околовръстен път - АМ Хемус". Предвидено е изграждането на 6 пътни ленти - 3 в едното направление и 3 в другата посока.

Проектът е извървял дълъг път
, за да се стигне до днешната символична първа копка. Министър Павлова подчерта, че бил подготвен за финансиране преди година по ОП "Транспорт", но поради недостиг на ресурс е прехвърлен и одобрен по друга оперативна програма - "Регионално развитие" 2007-2013 г.
Година след одобряването му е избран изпълнител, но проектът бил замразен. Към днешна дата обаче Павлова се похвали с размразяването и началото на строителните дейности. До декември 2015 г. тя се надява максималната част да бъде завършена, за да успеят да усвоят в най-голяма степен наличния ресурс от 180 млн. лв.

Паралелно със строителството ще работи и екип от археолози. Проектът има и огромното предизвикателство, свързано с много отчуждения, напомни министърът на регионалното развитие. Голяма част от тях все още се предстоят. Около 20 млн. лв. ще струват отчуждаванията извън самото строителство. Голяма част от тях ще се финансират по линия на оперативната програма.

С тържествен водосвет епископ Тихон благослови начинанието, а министър Павлова официално връчи на инж. Лазаров разрешение за строителство.
"Надявам се след 10 месеца да се съберем на същото място и да открием участъка", заяви от своя страна инж. Лазаров.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова благодари на целия екип на правителството на Бойко Борисова за това, че проявява европейско разбиране за ролята и мястото на столичния град в развитието на цялата страна.
"Това е поредната инвестиция в Столична община от страна на държавата с европейски средства и това се дължи на усилените действия на този екип", каза тя. За пример сред добрите начинания на министър Павлова, Фандъкова посочи и изграждането на Южната дъга, както и приноса й за старта на Западна дъга.
източник: news.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати