Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Юли 15
Начало arrow Технологии arrow Павлова готви куп иновации за шофьорите по пътищата

Павлова готви куп иновации за шофьорите по пътищата

  Print E-mail
2015-02-18 17:06:39
източник: news.bg

"Леките коли да бъдат включени в ТОЛ системата след 2020 година". Това намерение изрази министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по повод опитите за калкулация на таксите.

За сега идеята е в първите години за леките коли да се запази практиката с винетките, но те да станат електронни, а тежкотоварният трафик да заплаща за преминаване на съответните километри от републиканската пътна мрежа.

Павлова посочи, че е необходимо да разграничим вида на заплащане, т.е. вида ТОЛ такса. Ако имаме изграждане на магистрала от точка А до точка Б с дължина 100 километра, например и тя е дадена на някой да я изгради и след това да получава такса от нея, тогава ТОЛ такса се заплаща за разстоянието 100 км на определена стойност.

В този случай в цената на ТОЛ таксата влиза сумата, която инвеститорът е вложил на принципа на публично-частното партньорство (цена за строителство, управление). При това положение таксата е различна и може да достигне до 0,10 лв. на километър за автомобили.

Ако бъде въведена ТОЛ система за цялата републиканска мрежа, магистрали и първокласни пътища, леките автомобили ще плащат много по-ниска цена, поясни Павлова. В този случай тежкотоварният трафик ще заплаща такса за преминаване, а леките автомобили могат да заплащат т.нар. електронна винетка. В действие ще влезе принципа "който най-много уврежда пътната настилка, да плаща и по-висока цена", а това са тежкотоварните превозни средства.

До края на 2015 г. трябва да бъдат разработени финансовият анализ, бизнес моделът и анализът на трафика. След това правителството ще вземе решение кой от предложените модели ще приеме. Сред възможните варианти е системата да се въведе частично само за тежкотоварния трафик, а леките автомобили да останат на винетки.

През 2017 г., ако се намери инвеститор, системата ще започне да се внедрява, а през 2018 г. да се използва, уточни министър Павлова. Плановете са ТОЛ такса да плащат първоначално тежкотоварните автомобили, а едва след 2020 г. да бъдат включени и леките коли. Електронната винетка ще бъде на принципа на електронното паркиране.

Правителството работело по внедряване и на други иновативни системи като цяло в пътния сектор. В процес на разработка са специални приложния за всички, които използват смартфони, с което ще научават дали по направлението, към което се движат, пътят е отворен, дали пък някъде не е възникнал пътен инцидент или пътят не е затворен за почистване.

Очаква се подготвяните за наше удобство екстри да бъдат внедрени до края на лятото или есента. Планира се да има и специален датчик, който да отразява, ако със самите нас се случи нещо на пътя. Информацията ще постъпва в Пътната агенция, в Ситуационния център, а в бъдеще и в 112.

"Внедряваме и камери за електронно броене, за да отчитаме по модерен начин трафика", подчерта Павлова.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Технологии
  Новини През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на разходи ...
  Новини През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ...
  Новини Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирми в IT ...
  Новини Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руската ...
  Новини Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?