Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Дек 12
Начало arrow Технологии arrow Павлова готви куп иновации за шофьорите по пътищата

Павлова готви куп иновации за шофьорите по пътищата

  Print E-mail
2015-02-18 17:06:39
източник: news.bg

"Леките коли да бъдат включени в ТОЛ системата след 2020 година". Това намерение изрази министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по повод опитите за калкулация на таксите.

За сега идеята е в първите години за леките коли да се запази практиката с винетките, но те да станат електронни, а тежкотоварният трафик да заплаща за преминаване на съответните километри от републиканската пътна мрежа.

Павлова посочи, че е необходимо да разграничим вида на заплащане, т.е. вида ТОЛ такса. Ако имаме изграждане на магистрала от точка А до точка Б с дължина 100 километра, например и тя е дадена на някой да я изгради и след това да получава такса от нея, тогава ТОЛ такса се заплаща за разстоянието 100 км на определена стойност.

В този случай в цената на ТОЛ таксата влиза сумата, която инвеститорът е вложил на принципа на публично-частното партньорство (цена за строителство, управление). При това положение таксата е различна и може да достигне до 0,10 лв. на километър за автомобили.

Ако бъде въведена ТОЛ система за цялата републиканска мрежа, магистрали и първокласни пътища, леките автомобили ще плащат много по-ниска цена, поясни Павлова. В този случай тежкотоварният трафик ще заплаща такса за преминаване, а леките автомобили могат да заплащат т.нар. електронна винетка. В действие ще влезе принципа "който най-много уврежда пътната настилка, да плаща и по-висока цена", а това са тежкотоварните превозни средства.

До края на 2015 г. трябва да бъдат разработени финансовият анализ, бизнес моделът и анализът на трафика. След това правителството ще вземе решение кой от предложените модели ще приеме. Сред възможните варианти е системата да се въведе частично само за тежкотоварния трафик, а леките автомобили да останат на винетки.

През 2017 г., ако се намери инвеститор, системата ще започне да се внедрява, а през 2018 г. да се използва, уточни министър Павлова. Плановете са ТОЛ такса да плащат първоначално тежкотоварните автомобили, а едва след 2020 г. да бъдат включени и леките коли. Електронната винетка ще бъде на принципа на електронното паркиране.

Правителството работело по внедряване и на други иновативни системи като цяло в пътния сектор. В процес на разработка са специални приложния за всички, които използват смартфони, с което ще научават дали по направлението, към което се движат, пътят е отворен, дали пък някъде не е възникнал пътен инцидент или пътят не е затворен за почистване.

Очаква се подготвяните за наше удобство екстри да бъдат внедрени до края на лятото или есента. Планира се да има и специален датчик, който да отразява, ако със самите нас се случи нещо на пътя. Информацията ще постъпва в Пътната агенция, в Ситуационния център, а в бъдеще и в 112.

"Внедряваме и камери за електронно броене, за да отчитаме по модерен начин трафика", подчерта Павлова.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Технологии
  Новини През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ...
  Новини Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирми в IT ...
  Новини Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руската ...
  Новини Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на ...
  Новини Шерил Сандберг. снимка: Ройтерс - В отговор на доказателства, че нейни инструменти са позволили реклами да бъдат насочени към потребители, които са използвали расистки коментари или реч на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?