29 Март 2024 г. Петък

Драма с дълга, ГЕРБ си осигуриха още време за убеждаване на партньорите

2015-02-18 16:50:48

За да сложи край на „пазарлъците по кулоарите", лидерът на БСП Михаил Миков  поиска удължаване на работния ден до приемането на точката с дълга. 
Това не бе прието, като "за" бяха 73, 105 "против", 19 се обявиха „въздържал се".

Явно обаче Горанов не е успял да убеди необходимото количество ПГ да подкрепят дълг.Припомняме, дебатите по искания от кабинета 16-милиарден дълг трябваше да са точка първа в дневния ред. Шефката Цачева обаче успя да ги отложи с няколко часа, за да може - както се оказа, финансовият министър да проведе консултации с коалиционните си партньори в парламента.

Доказателство за това е позицията на АБВ и лидера Първанов, които днес обявиха, че няма да подкрепят искането на ГЕРБ.

Радан Кънев обясни, че днешният дебат страдал от липсата на вътрешен дебат вътре в коалицията. Затова и не се съгласи с предложението на червените за удължаване на пленарното време.

Чуха се викове „Оставка" от редиците на опозицията. Припомняме, ако дебатът продължи утре - 19 февруари, то ще съвпадне с годишнината от падането на първия кабинет на ГЕРБ.След гласуването лидерът на Атака Волен Сидеров обясни, че иска прегласуване, за да спести средства на някои от депутатите и от преговорите, които щели да продължат цяла нощ.
Някои колеги значително ще бъдат по-богати утре, предположи националистът. Резултатът обаче не бе променен и НС ще работи редовно до 14.00.

Последваха 30-тина минути безмислени изказвания, които тотално "убиха" времето за дебат по дълга. 
Лидерът на ДПС Кънев обеща да "изтискат финансовия министър", но пък не успя да отговори на въпроса на Йордан Цонев, защо е обявил 1-милиардния дълг на Орешарски за„огромна кражба от джоба на българския данъкоплатец", а не определя и настоящия като такъв.

"Много сте симпатични, ще говорим цял ден" - така с усмивка по-рано днес министърът на финансите Владислав Горанов отказа да отговаря на журналистически въпроси и не пожела да каже дали е успял да убеди коалиционните партньори за новия дълг от 16 млрд. лева.

Тази сутрин Владислав Горанов изненадващо дойде в Народното събрание и започна поредица от срещи с коалиционните партньори. Възмжоността да проведе тези разговори му беше дадена след като парламентарният шеф Цецка Цачева с процедурна хватка направи разместване в програмата на депутатите и отложи гласуването на ратификацията на дълга.

Първоначално се разбра, че финансовият министър има намерение да събере всички парламентарни групи или поне техните ръководители. По-късно се оказа, че срещите с формациите са индивидуални и не с всички партии.

Първата среща бе в стаята на Реформаторския блок, след което финансист номер 1, придружаван от реформатора Радан Кънев отидоха в стаята на Патриотичния фронт. В последствие разговорите се преместиха и към пространството на АБВ. Изненадващо към тях се присъедини и лидерът напартията Георги Първанов.


Реформаторът Радан Къневсъщо не коментира същината на разговорите, а каза само, че „става дума за едно закъсняло общуване с финансовото министерство", спокойно обясни Кънев и отбеляза, че е рано за ентусиазъм.Очевидно Владислав Горанов е трябвало да бъде по-убедителен пред Първанов и хората му, тъй като срещата им бе най-продължителна. Той обаче както и преди отказа коментар и с усмивка мълчаливо влезе в стаята на ГЕРБ.

Единствено депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов разкри, макар и малко, подробности около изненадващите разговори на РБ и ПФ с министъра на финансите Владислав Горанов.

Патриотът напусна стаята на парламентарната група по-рано от своите колеги и отсече пред журналисти, че въпреки убеждаванията на финансовия министър, той лично ще гласува"против" поемането на нов дълг от 16 млрд. лева.

"За всяка минута Горанов трябваше да ни убеждава за 1 млрд. лева. Несериозно е умни хора да бъдат убедени в най-големия дълг на българската държава за 15 минути", отбеляза Атанасов и напомни, че всички ние ще плащаме години наред този заем. „За какви изгодни условия става въпрос?", иронично попита народният представител. Той обаче подчерта, че говори единствено от свое име, останалите от парламентарната група на ПФ все още разговарят с Горанов и могат да решат и друго.

След приключване на разговорите с РБ, ПФ и АБВ, се очаква депутатите от подкрепящите кабинета партии да седнат заедно на масата за преговори в зала "Изток" и да обсъдят дали да подкрепят искания от финансовото министерство дълг от 16 млрд. лева.

На първо място това означава, че дебатите може да не се състоят изобщо днес, тъй като депутатите ще се занимават и с промени в състава на постоянните комисии, избор на нов зам.-председател на 43-то НС на мястото на Росица Янакиева, промените в Закона за защита от дискриминацията, както и приемането на правила за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).Припомняме, на днешното си заседание депутатите трябваше да гласуватратификацията, с която се дава възможност на правителството да изтегли 16 милиарда лева дълг. Паралелно с това БСП Лява България организира протестсрещу това решение.
Парламентарният шеф Цецка Цачева успя обаче да отложи дебата и гласуването в рамките на седмичната програма на депутатите от 2-ра към 5-та точка.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати