19 Април 2024 г. Петък

Путин от Унгария: Ако ЕС плати ще има тръба към България

2015-02-17 22:43:07

Връщане към проекта Южен поток в предишния му вид не може да има, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на изказване на руския президент Владимир Путин по време на съвместната му пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан.

Все пак той си запази възможността за маневриране, посочвайки че Русия може да насочи нов подводен газопровод към България, ако получи помощ от Европейския съюз.

От своя страна Виктор Орбан даде ясно да се разбере, че Будапеща иска да е транзитна страна в преноса на руски газ.

Ако информацията се потвърди това ще е поредният обрат в съдбата на тръбопровода, който е планиран до осигури 63 млрд, куб. м газ. от Русия по Черно море до Турция и Европейския съюз.

Към този момент не е ясно дали тръбата отново ще се  казва Южен поток или по друг начин. Не е ясно дали и дали проектът ще бъде в същия мащаб.

Припомняме, че първоначалните планове на проекта, които са от средата на миналото десетилетие предвиждаха газопроводът да преминава по Черно море и да "акостира" на българския бряг край Варна и да продължи през Сърбия и Унгария до Централна Европа.

До началото на 1 декември миналата година този сценарий изглеждаше реализируем. Точно на тази дата обаче Владимир Путин обяви, че заради пречки от страна на Българияпроектът няма да премине през България, а ще "излезе" в Турция, откъдето да стигне до границата с Гърция и там да бъде изграден хъб.

Причината да се забави реализацията на проекта беше започната процедура от ЕК срещу България за нарушение на европейското законодателство в областта на обществените поръчки. Тази процедура беше по повод сключения договор за строителство на проекта през България с консорциум избран по непрозрачен начин. Строителството на Българския участък при сключването на договора през май миналата година бе оценено на около 3.8 млрд. евро.

Росатом ще започне строителството на два нови блока на унгарската АЕЦ "Пакш" през пролетта на 2015 година, посочи ръководителят му Сергей Кириенко.

Той припомни, че неотдавна е бил удължен срокът за експлоатация на действащите реактори на атомната централа.

Русия и Унгария се договориха за строителство на новите енергоблокове на АЕЦ "Пакш" през януари 2014 година, като съответното споразумение бе подписано след преговори между Путин и Орбан.

За изпълнение на проекта за пети и шести блок Mосква ще отпусне на Будапеща държавен кредит на стойност до 10 млрд. евро.

АЕЦ "Пакш" е единствената действаща ядрена централа в Унгария и е построена по съветски проект, като четирите й реактора са тип ВВЕР-440. Тя произвежда над 40 % от електроенергията.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати