16 Април 2024 г. Вторник

Галъп: Тревогите се разсейват, но песимизмът остава

2015-02-17 13:23:10
Ако изборите са днес, ГЕРБ отново ще е най-голямата политическа сила. Това показват резултатите от социологическо проучване на "Галъп", проведено от 30 януари до 5 февруари сред 1011 души в цялата страна.

Последните 100 дни на кабинета са съпроводени със затишие и успокоение. Доверието в правителството и в другите институции расте, но отрицателните оценки отново са по-високи от положителните, показват данните.

Въпреки това, ако изборите са днес, 26,4 на сто от българите биха гласували за ГЕРБ. Втори по електорално доверие са БСП. За тях днес биха гласували 14,5 на сто. ДПС са трети с 6,7%. При движението на Местан социолозите отчитат отлив на комформистки вот.

Реформаторите пък заради присъствието си във властта имат прилив на доверие – за РБ днес биха гласували 5,8 на сто, а за ПФ – 3,2%. За „Атака“ днес биха гласували 2,9 на сто, а за АБВ – 2 на сто.

„За последните 100 дни социологическите данни показват известно успокоение и затишие“, обяви изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов. Той обаче постави въпроса дали това е затишие след политическата криза, или преди предстоящите местни избори.

Проучването за февруари показва, че 32% имат доверие в кабинета, но 52 на сто от анкетираните нямат, а останалите се затрудняват да отговорят.

Въпреки негативния рейтинг обаче доверието в кабинета бележи ръст. За сравнение социолозите припомнят, че доверието в правителството е било около 15%, а недоверието - около и над 70%.

Електоратът на ГЕРБ дава почти безрезервна подкрепа за кабинета от над 70 на сто, става ясно от данните. БСП разбираемо дават по-малко от 5 на сто подкрепа за правителството, а избирателите на РБ не отговарят еднозначно – над 40 на сто одобряват правителството, но над 30 – не.

Анализът на социолозите показва още, че доверието в институциите бележи положителна инерция.

„Общите нагласи за страната продължават да са песимистични, но изглеждат малко по-благоприятни в сравнение с лятото“, каза Симеонов.

Той обясни и че данните показват, че има разсейване на тревогите по отношение на личните финанси и партиите в управлението остават стабилни.

Проучването показва и че се завръща доверието в банковата система. В момента 40 на сто казват, че имат доверие в банките, а 50 на сто – не. През лятото на 2014 година едва 20 на сто имаха доверие в банките, срещу 60 на сто недоверие, съобщи Ева Славкова.

Според данните желанието за предсрочни избори в обществото е три пъти по-ниското, отколкото е било преди една година. Желанието за протести срещу кабинета също е намаляло и готовността за тях е два пъти по-ниска спрямо година по-рано, посочи Димитър Ганев.

Социолозите са проучили настроенията в обществото и по отношение на Русия, САЩ и НАТО. Данните показват, че според 39 на сто от българите в България има натиск от страна на Москва. Почти толкова, 34 на сто, смятат, че няма натиск, а 27% не могат да преценят. По-различно стоят отговорите на въпроса има ли в България натиск от страна на САЩ. 61 на сто са уговорили утвърдително, а 21% - отрицателно. 18 на сто не могат да преценят.

33% от българите имат доверие в НАТО, а 48% нямат, показват още данните. В ЕС доверие имат около 60 на сто от българите, а около 30 на сто – недоверие.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати