Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 17
Начало arrow Свят arrow Путин е най-богатият в света - има 200 млрд. долара

Путин е най-богатият в света - има 200 млрд. долара

  Print E-mail
2015-02-17 13:18:19
източник: dnes.bg

Международният финансист и инвеститор Бил Браудър определи руския президент Владимир Путин като най-богатия човек в света, оценявайки състоянието му на 200 милиарда долара.  

„Смятам, че то /състоянието на Путин/ възлиза на 200 милиарда долара. След 14 години на власт и /предвид/ сумите, които е произвела страната, и сумите, които не са били похарчени за училища, пътища, болници и така нататък, всички тези пари са в недвижима собственост, в сметки в швейцарски банки, в акции, хедж фондове, управлявани от Путин и неговите приятелчета“, заяви Браудър в интервю за CNN.

За сравнение съоснователят на „Майкрософт“ Бил Гейтс е най-богатият човек в света с 87,6 млрд. долара по официални данни за 2014 г. 

По думите на Браудър някои хора, включително и той самият, смятат президента на Русия „за най-богатия човек в света или един от най-богатите в света, със състояние от стотици милиарди долара, откраднати от Русия“. 

Повод за интервюто е излизането на мемоарите на Браудър Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man's Fight for Justice. CNN представя Браудър като най-големия чужд инвеститор по онова време в Русия и бивш привърженик на Путин. 

Браудър е съосновател и генерален директор на инвестиционния фонд Hermitage Capital Management, който в периода 1995-2006 г. е един от най-големите, а според някои оценки и най-големият чуждестранен инвестиционен фонд, действащи тогава на руския пазар. През 2005 г. на Браудър му е забранено да влиза в Русия. През 2006 г. Браудър прекратява дейността на фонда в Русия. Срещу фонда му започнаха дела за данъчни измами и борсови манипулации, а от неговото ръководство започнаха да обвиняват властите в корупция. Сергей Магнитски - един от адвокатите на компанията, почина след 11 месеца в ареста. 

По думите на Браудър пред CNN той започнал да инвестира в Русия, купувайки акции на руски компании, но след това открил, че „олигарсите и правителствените чиновници крадат цялата печалба на тези компании“. „Помислих си, че единственият начин, по който ще мога да направя етичен и печеливш бизнес, е да се опитам да спра това. По същество ние проучихме как те извършваха кражбата и след това разказахме това пред международни медии“, казва Браудър. Това работело 4 години, докато по думите на финансиста неговите интереси съвпадали с тези на Путин. 

„Той се бореше със същите тези момчета, с които се борех и аз. Олигарсите му крадяха властта и те крадяха пари от нас. И всеки път, когато аз публично правех скандал, Путин се намесваше и поправяше всичко. И така моите доходи растяха. Печалбите на компаниите растяха. И аз се чувствах като най-доброто момче в света, защото печелех пари и правех добро едновременно“, казва британецът. 

Ситуацията е започнала да се променя, когато Путин „сключил сделка с олигарсите“, предполага журналистът от CNN Фарид Закариа. В отговор Браудър казва: „Той арестува най-богатия олигарх в страната и каза на останалите момчета: „Ако не искате да бъдете арестувани, трябва да споделяте парите /.../ с мен“. 

„Така той стана бизнес партньор и цялата моя активност стана много неудобна. В онзи момент аз не вървях против неговите врагове, вървях против неговите собствени финансови интереси“, каза Браудър. По думите му скоро след това – през ноември 2005 г. той е задържан при кацане на летище Шереметиево и му е било отказано влизане в Русия. 

„Това, което тогава не разбирах и което сега е абсолютно ясно и очевидно за мен, изхождайки от своя опит, е, че Путин не беше над всичко това, Путин беше тясно въвлечен във всичко това и не той сдържаше олигарсите – той беше най-големият олигарх“, каза Браудър. 

На голямата си пресконференция през декември 2014 г. Путин заяви, че не знае колко е неговата заплата, пише forbes.ru. Когато ми донесат парите, ги прибирам и ги слагам в сметката, каза той. Съгласно публикуваната през април декларация, през 2013 г. Путин е получил 3,673 млн. рубли – с почти 2 милиона рубли по-малко от 2012 г. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков обясни разликата с това, че през 2012 г. Путин бил получил компенсация за неизползван отпуск, каквато нямало през 2013 г. Съгласно декларацията Путин притежава парцел от 1500 кв.м, апартамент от 77 кв.м и гараж 18 кв.м, автомобили ГАЗ М-21, ГАЗ М-21-Р, „Нива“ и ремарке „Скиф“.

Владимир Путин. Снимка: Reuters
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини В социалните мрежи бе публикувано видео, което показва маневра на руския изтребител Су-27, който ловко отмества изтребител на НАТО, приближил твърде много руски правителствен самолет, съобщи ...
  Новини Посланикът на Китай в Канада Лу Шайе заплаши Отава с "последици", ако забрани на китайският комуникационен гигант Huawei да участва в изграждането на 5G мрежа в северноамериканската страна, ...
  Новини Русия призова Турция да напусне Сирия и да остави на президента Башар Асад да си върне териториите след изтеглянето на американските войски от арабската държава, информират АП и "Дейли ...
  Новини Светът успява да избегне голяма война вече близо 75 години след края на Втората световна война през 1945 г., дори след като САЩ и СССР бяха съвсем близо в няколко случая по време на Студената война. ...
  Новини Новите оръжия, които гарантират сигурността на Русия за десетилетия напред и значително увеличават потенциала на въоръжените сили на държавата, ще накарат внимателно да се замислят тези, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?