20 Април 2024 г. Събота

Дадоха 5 дни на Гръция да реши за заема

2015-02-16 23:09:00
Еврогрупата даде днес на Гърция срок от пет дни да поиска продължаване на програмата в помощ на нейната финансова система, което засега новото ляво правителство в Атина категорично отказва, предадоха осведомителните агенции.

АП отбелязва, че на практика това е ултиматум към гръцката страна след днешното заседание в Брюксел на министрите на финансите на държавите от зоната на единната европейска валута. 

Според източник от централата на ЕС, цитиран от Ройтерс, на това заседание гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е отхвърлил предложението на партньорите си за удължаване на действието на спасителната програма.
 
Агенциите припомнят, че Гърция предпочита спиране на тази програма и заменянето й със схема за временно финансиране. Мотивът на левите в Атина е, че действащата програма налага строги мерки за бюджетни икономии, а левицата спечели изборите с обещанието да сложи край на политиката на строги икономии. 

Кредиторите от Еврогрупата обаче настояват продължаване на досегашната спасителна програма, за да има повече време за преговори с гърците за намирането на решение.

След четиричасовото заседание на първите финансисти от Еврогрупата, нейният председател Йерун Дейселблум каза, че в петък е възможно да има нова среща, като добави, че "това зависи от гърците". 

"Силните ми предпочитания са да има удължаване на тази програма и все още мисля, че това е възможно", каза той на пресконференция в Брюксел. По думите му "положителен изход" ще има, ако Атина поиска удължаване на действието на сегашната програма, която е достатъчно "гъвкава", съобщи АП.

ТАСС цитира думи на Дейселблум, че проблемът с Гърция трябва да бъде решен само в рамките на Еврогрупата, тоест на равнище финансови министри.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отбеляза, че Гърция няма друг избор освен да се съгласи с продължаването на текущата програма. 

След днешната среща в Брюксел изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че МВФ няма да може да праща пари на Атина по нейната кредитна линия, ако "тройката" на международните кредитори не завърши поредния анализ на резултатите от реформите в Гърция. 

"За разлика от европейската програма за помощ, която ще завърши на 28 февруари, програмата на МВФ за Гърция завършва през март 2016 г. Обаче без изпълнение на реформите и на бюджетните условия, което да бъде потвърдено от анализ на тройката, МВФ не може да отпуска средства на Гърция", каза тя.

"В това е разликата между термините "удължаване на програмата" и създаване на "временна програма". Удължаване означава процесът да бъде продължен, което включва и отпускането на пари при съществуващите условия. А временна програма означава изработване на нови условия, за което е нужно време", отбеляза Лагард.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати