19 Април 2024 г. Петък

Москва разчита споразумението в Минск да се спазва стриктно

2015-02-14 18:51:18

Русия изрази безпокойство от това, че Киев и Западът подлагат на съмнение прилагането на конкретни разпоредби от минското мирно споразумение, предаде Франс прес, като се позова на изявление на руското министерство на външните работи.

В момента, в който представителите на Донецка и на Луганска области засвидетелстват тяхното отговорно отношение към поетите ангажименти, изявления, направени от украински политици в Киев, пораждат недоверие, се казва в документа.
Ние отново потвърждаваме, че основното послание на минските договорености е, че е необходимо да се сложи край на огъня, да се изтеглят тежките оръжия и да се започне действителна конституционна реформа в Украйна, се казва в изявлението.

Москва разчита, че всички страни, поставили подписа си под минското споразумение на 12 февруари, а именно Киев, проруските сепаратисти, Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и страните, които са подкрепили този процес, в това число Германия и Франция, ще направят всичко необходимо, за да може това споразумение да се спазва стриктно.

Прекратяване на огъня в Източна Украйна, съгласно минската договорка, ще влезе в сила тази нощ в 00.00 ч. украинско време.

Междувременно беше съобщено, че Министерството на отбраната на Русия не вижда никакви доказателства за присъствието на руски военни в Дебалцево на снимката, публикувана от американския посланик в Украйна, съобщи ТАСС.

По-рано говорителката на Държавния департамент в САЩ Джен Саки изрази увереност, че руски военни са разположили голямо количество артилерия и ракетни системи за залпов огън около Дебалцево и обстрелват позициите на украинската армия.

Посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет пък публикува в своя "Туитър" спътникова снимка, на която според него се виждат руски артилерийски системи в Украйна.

Путин в Минск. На кадъра са още Меркел и Порошенко. Снимка: Ройтерс 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати