18 Април 2024 г. Четвъртък

Един и същи съдия от СГС подписвал исканията за „Червей"

2015-02-12 19:22:00

Един и същи съдия е подписвал разрешенията, надвишаващи законовите срокове, за прилагане на СРС по разработката "Червей".
Това стана ясно от коментара на шефа на звеното за контрол върху СРС Бойко Рашков, който пристигна в сградата на ВСС тази сутрин преди началото на днешното редовно заседание. В момента членовете на ВСС го изслушват, като заседанието е закрито в тази си част.

Въпреки многократните въпроси на журналисти дали това е шефката на СГС Владимира Янева, Рашков остана пестелив на думи и със загадъчна усмивка заяви "Вие го казахте".

Той очерта хронологията по скандала с "червея", като посочи, че самият той научил за случая през декември. Тогава бюрото за контрол върху СРС било сезирано официално от ръководството на МВР, по-точно от служба "Инспекторат". Част от материалите, които са били събрани, са били пратени на прокуратурата. Друга част от материалите била предадена на бюрото за контрол върху СРС.
"Ние извършихме проверки по линия на правомощията на бюрото", коментира Рашков. 

След като приключи работата си, по закон бюрото има задължение да изпрати резултатите на съответните институции - министъра на вътрешните работи, а също и на главния прокурор. Всеки държавен орган е длъжен, когато е стигнал до извод, че има данни за извършено престъпление, да уведоми Прокуратурата, допълни той.

Рашков посочи, че са забелязали наличие на данни, които насочват към чл. 284 В от НК, който включва противозаконност на разрешаване и прилагане на СРС. Всички онези изисквания, които има в закона, могат да послужат като предпоставка за повдигане на обвинения, ако се докаже виновно поведение на някое от длъжностните лица, имащи задължения по закон да разрешават или да прилагат СРС. Според Рашков е безспорен фактът, че еискано и е получено разрешение за прилагане на СРС в срокове, надхвърлящи законово допустимите.

Бойко Рашков подчерта, чеглавният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който трябва да разписва всички СРС, е бил заобиколен. Подписът на главсека не присъствал никъде. Шефът на бюрото поясни, че е имало няколко искания за СРС, поради което законовият срок е надскочен. 
"Един и същи човек е подписвал исканията и един и същи човек е подписвал разпорежданията", категоричен бе той.

По-рано правосъдният министър Христо Иванов подчерта, чеРашков е органът, който е засекретил информацията и той може да прецени коя част от нея е поверителна и коя може да бъде предоставена на членовете на ВСС. Съветът ще се запознае само с данните, които се отнасят до реда на даване на разрешенията в СГС.

Иванов потвърди, че по повод на проверката си Рашков еустановил обстоятелства, които може би навеждат на нарушения на реда за разрешаване на СРС в СГС.
Припомняме, Рашков ще бъде изслушан и от парламентарната комисия за контрол на службите.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов постави задача на правосъдния министър да внесе за разглеждане във ВСС констатациите от доклада по операцията "Червей". Това стана ясно от стенограмата на заседанието на Министерски съвет.

"Премиерът направи своя коментар и даде някакви предложения", така Иванов коментира наставленията на министър-председателя. Борисов не указвал на Иванов какво да прави по отношение на съдебната власт. "Ние имаме задължение, когато имаме някаква информация, да я споделяме с компетентните власти", категоричен е Христо Иванов.

Правосъдният министър подчерта, че няма данни кой е съдията, който е разписал разрешението за СРС.

Междувременно от пресслужбата на Софийски градски съд разпространиха следната лаконична информация:

По повод изтеклата в медиите информация относно дадени разрешения за използване на СРС-та по разработката „Червей",Софийски градски съд ще се въздържи от оповестяването на информация във връзка с издаването на разрешения, тъй като се касае за класифицирана информация. Разгласяването й би нарушило Закона за защита на класифицираната информация.

От друга страна следва да бъде осигурена възможността прокуратурата безпристрастно и обективно да приключи своята работа по случая.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати