19 Април 2024 г. Петък

Днес в Минск може да се реши съдбата на Донбас

2015-02-11 12:20:19
Тази вечер в Минск може да бъде решена съдбата на Донбас, пише "Независимая газета" по повод насрочените преговори между ръководителите на Германия, Русия, Франция и Украйна за уреждане на кризата в размирния украински регион.

"Ако срещата между Путин, Порошенко, Меркел и Оланд не се провали в последния момент, лидерите от "нормандската четворка" (. . .) ще представят ефективен план за уреждане. Иначе военният сценарий ще достигне ново равнище", обобщава вестникът. Той представя "позицията на Киев, съгласувана през последните дни със западните лидери" и описана от украинския президент Петро Порошенко в разговор по телефона с полския му колега Бронислав Коморовски. 

Порошенко заяви, че е необходимо незабавно спиране на огъня, изтегляне на тежката техника от разделителната линия между киевските и сепаратистките сили и изтегляне на чуждестранните войски от Донбас. Киев има предвид руските войски без отличителни знаци, чието присъствие в Донбас Москва категорично отрича. Освен това, за начало екипът на Порошенко настоява да бъдат освободени всички пленници. Украинската власт държи освен това да бъде взета под контрол украинско-руската граница - под егидата на ОССЕ. Киев подразбира да спрат доставките на оръжия и техника от руска територия в Донбас и да се премахне възможността през тази граница да минават доброволци. След това украинската власт смята да организира в Донбас местни избори според украинските закони и под контрола на международни наблюдатели.

"Пътищата са само два: мир или война. По кой от тях ще се развият нещата, зависи от това какво ще донесе в Минск президентът на Русия - те или ще престанат да подкрепят (сепаратистките, б. р.) Луганска и Донецка народни републики, или ще вземат решение да стигнат докрай", коментира украинският експерт Володимир Горбач. Според него "екипът на Порошенко няма да се откаже от искането Крим да бъде върнат на Украйна и руските войски - изтеглени от Донбас. Но точно това е проблемът, че руската страна все още не признава нито незаконността на анексията на Крим, нито своето участие в конфликта".

Източник на "Независимая газета" от Киев заявява, че украинската делегация в Минск няма да взема никакви "извънредни решения - капитулация, отказ от суверенитета, от независимостта, отстъпване на територии. Няма да има нищо подобно" - Украйна може да направи отстъпки само по тактически въпроси, добавя той.

Според говорителя на външното министерство в Киев Евген Перебийнис, "Западът все още се надява на някакво конструктивно решение. Готви се обаче и за лошия сценарий". По думите на украински аналитици, лошият сценарий означава провал или анулиране на днешната среща в Минск. Което би предизвикало очаквано влошаване на ситуацията в Донбас и вероятно разрастване на конфликта, допълва "Независимая газета".

Вчера в Берлин разговаряха заместник-външни министри на страните от "нормандската четворка". Междувременно в Минск пристигнаха двама членове на контактната група за Украйна, а според източник, близък до Кремъл, и Владислав Сурков - помощник на руския държавен глава. По думите на друг източник от руската президентска администрация обаче вчера вечерта все още не е било решено Владимир Путин да отпътува за Минск, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си. Резултатите от берлинската среща не бяха огласени, посочва всекидневникът.

По думите на човек, близък до сепаратисткото ръководство, спорни остават и въпросите за линията на допир между войските, и за контрола по границата с Русия, и за вдигане на икономическата блокада. Но всички споделят мнението, че на първо място трябва огънят да бъде спрян, констатира "Ведомости".

Основна роля в днешните преговори ще играят Русия и европейските участници, смята московският наблюдател Константин Костин. Според него не бива да се очакват конкретни решения, каквито се разработват дълго време, но при известни условия "има шанс най-накрая да влязат в сила" миналогодишните мирни споразумения от Минск.

В навечерието на срещата бяха засилени бойните действия в размирната Източна Украйна, отбелязват изданията. Според цитиран във "Ведомости" източник, близък до президентската администрация в Киев, "става дума за игра с оглед провал на преговорите, но ще издържат нервите и на украинците, и на европейците". Москва използва военен натиск, за да направи Киев по-сговорчив, и Русия явно не се страхува от нови санкции, добавя той.

Дори ако днес в Минск бъде договорено спиране на огъня, това ще е трудно за преговарящите страни, казва пред "Новие известия" украинският коментатор Вадим Карасьов. "Няма как да се върнат ей тъй към предишните договорености от Минск, защото ситуацията вече е различна и броят на жертвите - по-голям. Значи са необходими нови условия и най-вече някакви гаранции за неподновяване на бойните действия. Ако няма такива гаранции, мирното споразумение тъй ще си остане само на хартия", предупреждава аналитикът.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати