25 Април 2024 г. Четвъртък

АБВ поиска решение от НС територията ни да не се използва за военни удари

2015-02-10 14:40:55

АБВ ще внесе проект на Декларация на 43-ото Народно събрание, която да гарантира неучастие на България във военни действия и подкрепа на усилията за мирно решаване на конфликта в Източна Украйна. Инициативата е продиктувана от обстоятелството, че през седмицата са се чули различни мнения, но доминирало виждането, че България не бива да се замесва и не бива да позволява нейната територия да бъде използвана за военни удари.

"За да сме сигурни, че това ще бъде така, най-добрата гаранция е Декларация на българския парламент", уточни лидерът на АБВ Георги Първанов. В  документа се подчертават ангажиментите на България като член на ЕС и НАТО.

"Настояваме България да се обяви против всякакви форми на силова намеса на трети страни в Черноморския район, включително чрез доставката на оръжия и други смъртоносни средства", категоричен е Първанов.  Според Президента Първанов тази декларацията ще даде силен знак към международните ни партньори за ангажиментите, които поемаме.

Отделно от декларацията АБВ смята да отправи предложение, а именно българските университети да отворят с държавна подкрепа вратите си за младите ни сънародници в Украйна. Зам.-председателят на АБВ Борислав Борисов допълни, че темата за образованието у нас на бесарабските българи. Той се позова на данните от настоящата учебна година. В България 53 000 души завършили средно образование. Държавният план за прием предвиждал 71 000 места. На практика 18 000 места оставали свободни, за които в бюджета има средства. Затова тези места могат да бъдат предоставени за нашите сънародници в Украйна, смята Борислав Борисов. 

Партията на Първанов е удовлетворена от факта, че е събрала нужните подписи за внасянето на проект за решение за създаване на Временна анкетна комисия за състоянието на българската енергетика. "АБВ ще продължи да бъде инициативният фактор за реализацията на тази идея", посочи нейният лидер и допълни, че не само ще ориентират дебата по миналото и състоянието, а са готови и за срещи по региони, на които да чуят мнения и сигнали на гражданите. АБВ ще инициира дебат по принципите, основните постановки по една нова енергийна стратегия, защото досегашните приемани са безнадеждно остарели. 

От АБВ изтъкнаха и аргументите в насока на подкрепата им на първо четене на Закона за училищното образование. Досегашната законова база била остаряла и новият проект би могъл да създаде стабилна основа за развитие на училищното образование. Първанов обаче изрично подчерта, че АБВ ще гласува против постановката, която предвижда финансиране от държавата на частните училища. Той е на мнение, че самата инициатива ще създаде неравнопоставеност между държавните и частните училища. Държавата трябва да инвестира в съхраняване на образованието в региони като Северозападна България, Родопите, вместо да финансира частните училища, посочи Първанов.

Подобно решение ще създаде неравнопоставеност между държавните и частните учебни заведения. Тази позиция проф. Борислав Борисов базира на Конституцията, според която всички форми на собственост са равностойни, а образование има пазарно-образователни услуги. Ако на частните училища се даде и държавно финансиране, освен частното, което получават, на икономическите субекти стават неравностойни. Тогава на всички държавни училища ще трябва да се разреши частен прием, т. е те да си приемат частни ученици, за да се възстанови равновесието на пазара, поясни Борисов. 

Засегната бе и позицията на работодателите, които в свое писмо въстанаха срещу социалния министър Ивайло Калфин. Причината според тях е, че той нарушава социалния диалог, работейки със синдикатите. Първанов не се обяви в подкрепа на една от страните в казуса, а посочи, че ще подкрепят огромната част от българското общество. Няма отговор дали ще подкрепим синдикати, или работодатели, категоричен бе той. Все пак обаче АБВ дават положителна оценка на Калфин. Първанов похвали социалния министър за това, че потърсил максимално широк диалог и за пенсионната реформа и предложил максимално приемлива, нестръмна скала за вдигането на пенсионната възраст, която ще даде възможност за по-високи пенсии на хората. 

За построяването на газов хъб, което бе дискутирано на вчерашния енергиен форум в България, според Първанов големият въпрос е откъде ще се намери газ за създаването му. Той е обезпокоен, че от страна газов център ще станем периферен потребител.
Затова АБВ адмирира активния диалог с Брюксел. Според лидера на АБВ ние трябва да се разберем с Турция, а също и да водим диалог с Русия, за да видим каква е цената "Турският поток" да мине през България, за да стане и "Български поток". 

За финал на пресконференцията остана темата за стратегията на АБВ за местните избори. АБВ ще използва  досегашната си формула за успех, залагайки на хора, доказани като управленци, професионалисти, почтени хора, такива, които са харесвани и от населението на съответната община. На повечето места ще "играем" със собствени листи за общински съветници, обяви Първанов, но не изключи възможността, на места да бъдат направени и по широки листи със съответни граждански обединения. След близо една седмица предстои заседание на Националния съвет на АБВ, на което освен оценка на 100-те дни на правителството, ще обсъдят и подготовката си за местните избори. "За седмица при мен са минали дузина кметове на БСП", посочи Първанов и допълни, че хората търсят взаимодействието. Той бе категоричен, че няма да попречи на хората на АБВ, които искат да партнират, да правят силни местни коалиции, няма да бъдат налагани тежки ограничения.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати