27 Април 2024 г. Събота

Река Стряма е отнесла дига, заплашва село с близо 1000 души

2015-02-10 14:37:58

Река Стряма е отнесла дига и застрашително настъпва към пловдивското село Трилистник. Това обяви кметът на Община Марица Димитър Иванов, цитиран от Нова телевизия.

Заместник-кметът Петър Минков пък уточни пред Дарик, че реката е подкопала опасно дига и заплашва да залее земеделски земи в района на село Трилистник.

Още вчера кметът на общината Димитър Иванов е сформирал комисия, която е посетила мястото на повредената дига. В комисията влизат представители на общината, областната управа, „Напоителни системи", Гражданска защита и др. институции, обясни зам.-кметът.

Минков поясни, че опасният участък е близо до този, който бе скъсан от високите води на реката през пролетта.

Тогава само спешните мерки, предприети от общината, предотвратиха наводнение. Струпахме огромно количествокаменни отломки в реката и така издигнахме преграда, за да не може Стряма да залее селото, добави той.

Дигата е собственост на "Напоителни системи" и те са отговорни за тяхното състояние и ремонт, както и за коритото на река Стряма, уточни Минков. По думите му общината е свършила своята работа, като е почистила напоителните канали в 19-те села на своята територия и за целта е платила 250 хил. лв.

Воден стълб с височина 1,5 метра може да залее селото, в което живеят около 800 души. Риск има и за магистрала "Тракия", тъй като тя е на по-малко от 500 м от разядения земен насип", отбелязва вестник "Сега".

По-късно багерите на "Напоителни системи" вече работеха на дигите на опасната река допълва БГНЕС, цитирайки кметът на село Трилистник Мирчо Петров.

Това е работа, която трябваше да се свърши от преди 3-4 години, заяви той и добави, че е благодарен на медиите, които по думите му спасили едно село от наводнение.

По-рано Петров каза, че не иска да влизат в новините, след като селото се е наводнило. "По-добре за нас да се чуе сега, когато все още има време да се реагира", смята кметът на Трилистник.

На четири места дигите на река Стряма над селото са компрометирани. Всъщност кметът казва това от три години, но засега почти никой не го чува. Кметът на община Марица Димитър Иванов е наредил на 1 май миналата година едната дига да се възстанови, това е направено със средства на общината. Останалите три обаче продължават да са потенциален риск за жителите на селото, което е 600 м надолу. Още две граници има около дигите, на село Скутаре и на Калековец, но единствено Трилистник според нивелацията е застрашено от наводнение.

Мирчо Петров каза още, че в момента във водосбора има прекалено много вода, а когато тръгне и разтопеният сняг, бедата може да се случи всеки момент.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати