Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Април 3
Начало arrow България arrow Река Стряма е отнесла дига, заплашва село с близо 1000 души

Река Стряма е отнесла дига, заплашва село с близо 1000 души

  Print E-mail
2015-02-10 14:37:58
източник: news.bg

Река Стряма е отнесла дига и застрашително настъпва към пловдивското село Трилистник. Това обяви кметът на Община Марица Димитър Иванов, цитиран от Нова телевизия.

Заместник-кметът Петър Минков пък уточни пред Дарик, че реката е подкопала опасно дига и заплашва да залее земеделски земи в района на село Трилистник.

Още вчера кметът на общината Димитър Иванов е сформирал комисия, която е посетила мястото на повредената дига. В комисията влизат представители на общината, областната управа, „Напоителни системи", Гражданска защита и др. институции, обясни зам.-кметът.

Минков поясни, че опасният участък е близо до този, който бе скъсан от високите води на реката през пролетта.

Тогава само спешните мерки, предприети от общината, предотвратиха наводнение. Струпахме огромно количествокаменни отломки в реката и така издигнахме преграда, за да не може Стряма да залее селото, добави той.

Дигата е собственост на "Напоителни системи" и те са отговорни за тяхното състояние и ремонт, както и за коритото на река Стряма, уточни Минков. По думите му общината е свършила своята работа, като е почистила напоителните канали в 19-те села на своята територия и за целта е платила 250 хил. лв.

Воден стълб с височина 1,5 метра може да залее селото, в което живеят около 800 души. Риск има и за магистрала "Тракия", тъй като тя е на по-малко от 500 м от разядения земен насип", отбелязва вестник "Сега".

По-късно багерите на "Напоителни системи" вече работеха на дигите на опасната река допълва БГНЕС, цитирайки кметът на село Трилистник Мирчо Петров.

Това е работа, която трябваше да се свърши от преди 3-4 години, заяви той и добави, че е благодарен на медиите, които по думите му спасили едно село от наводнение.

По-рано Петров каза, че не иска да влизат в новините, след като селото се е наводнило. "По-добре за нас да се чуе сега, когато все още има време да се реагира", смята кметът на Трилистник.

На четири места дигите на река Стряма над селото са компрометирани. Всъщност кметът казва това от три години, но засега почти никой не го чува. Кметът на община Марица Димитър Иванов е наредил на 1 май миналата година едната дига да се възстанови, това е направено със средства на общината. Останалите три обаче продължават да са потенциален риск за жителите на селото, което е 600 м надолу. Още две граници има около дигите, на село Скутаре и на Калековец, но единствено Трилистник според нивелацията е застрашено от наводнение.

Мирчо Петров каза още, че в момента във водосбора има прекалено много вода, а когато тръгне и разтопеният сняг, бедата може да се случи всеки момент.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес ...
  Новини Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.Най-важните изменения в него, които осигуряват ...
  Новини Облачно и ветровито ще бъде времето днес, с валежи от дъжд в почти цялата страна. Това съобщиха от НИМХ.Снегът се завръща още тази вечер. През нощта срещу сряда ще се образува снежна ...
  Новини Всички са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места.Такова нареждане даде здравният министър Кирил Ананиев днес. Заповедта е № РД-01-168 от ...
  Новини В Оперативния щаб очакват пик на коронавируса в третата третина на април месец - времето е по време и след Великден."Всичко зависи от мерките и това как народът ги спазва, заяви в студиото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?