28 Март 2024 г. Четвъртък

ИДП: Реформаторите се движат по ръба, ДПС излъчва слабост, а "Атака" е СИРИЗА с бели коси

2015-02-08 20:06:19
България се очертава като все по-важен фактор в контекста на конфликтите в арабския свят и Украйна. Все по-видимо сложните отношения между САЩ и Европейския съюз от една страна и Русия от друга, дават възможност на страната да се интегрира пълноценно в евроатлантическата общност, пише в месечния анализ за развитието на страната на Института за дясна политика (ИДП).

Според анализа предвид победата на СИРИЗА на парламентарните избори може да се очаква задълбочаване на кризата в Гърция, а това може да има икономически последствия и в България, а различни обществени и политически групи може да се опитат да изградят подобен политически субект и у нас.

"Гръцки сценарий по отношение на българската политическа система е заплаха най-вече за БСП, която рискува да бъде "изядена" ако в България се появи аналог на СИРИЗА", смятат анализаторите. Според тях възможност за подобна радикална организация би се появила само при мащабен съюз между крайнолиберални и крайнолеви формации, които да защитават едновременно интересите на малцинствени и на изпаднали в крайна бедност групи в обществото.

На този фон състоящото се от четири партии управляващо мнозинство изживява процес на стабилизация след първоначалния шок от влизането във властта. "Към момента

нормалното функциониране на кабинета не е подложено на риск

и ако тази тенденция продължи да се развива устойчиво, шансовете за четиригодишен мандат на втория кабинет на Бойко Борисов ще нараснат значително", се казва в анализа.

По отношение на управляващата партия ГЕРБ се посочва, че програмата за саниране, върху която правителството акцентиура най-силно в последния месец, крие рискове, защото главни действащи лица при нея ще са общинските администрации – повечето, оглавявани от ГЕРБ. При евентуални проблеми с процеса на провеждане на програмата, негативите биха могли да бъдат понесени от кандидатите и кметовете на най-голямата партия.

Реформаторския блок се движи по ръба,

се посова в докалда. Ако партиите от него се регистрират поотделно за местните избори, съдбата на формацията в този й вид след това ще бъде крайно неясна и заобиколена от рискове. "Към този момент Реформаторите не излъчват енергия и желание за превръщането си в единен и дългосрочен политически субект", пише в анализа като се посочва, че остава отворен въпросът за провеждането на конгрес, който да излъчи единно ръководство и лидерство на Реформаторите. "Липсата на бързо и смело решение на този проблем може да доведе то практическа невъзможност поради недостиг на време за подготовка на местните структури за единно явяване на избори", пише в анализа.

Според него Патриотичният фронт се стабилизира, но има сложната роля да балансира антисистемните настроения на собствения електората си с подкрепата за правителството. АБВ е определена като партия, която се превръща в мост за консервативния електорат от ляво вдясно. В същото време се отчита, че формацията има възможност да печели консервативни и системни гласове от пространството, което до момента бе монопол на БСП.

Институтът отчита оживяване в редиците на БСП, която излиза от "шока от загубата на изборите". Към този момент

БСП е поставена в менгеме

между антисистемния пример на гръцката СИРИЗА и консервативния характер на собствения си електорат. Искането за нови предсрочни избори на този етап е нереалистично и безсмислено, като се има предвид, че във всички публикувани социологически проучвания, партията има два пъти по-малък резултат от ГЕРБ, пише в анализа. Според него в момента нито един от лидерите на левицата не е в състояние да зададе реалистична алтернативна управленска формула.

ДПС продължава да излъчва слабост,

се посочва в анализа, според когото формацията е "заобиколен фактор", а лидерството на Лютви Местан става все по-спорно. Заявеното искане за вот на недоверие заради здравната политика на Пминистър Петър Москов е определено като тактическа грешка, а реакцията на останалите парламентарни партии – като показване, че Движението е в политическа изолация. Отчита се тенденцията в политическо говорене на ДПС в посока към ромската общност в страната.

"Това практически променя фундаментално профила на партията и може да доведе до структурни проблеми по отношение на твърдия й електорат", пише в анализа. Отбелязва се, че в последните години ДПС губи гласове на етнически турци и компенсира това с гласове от махалите с ромско население.

Според Института

"Атака" е СИРИЗА с бели коси

Прави се прогноза, че партията на Волен Сидеров ще опита да извлече максимална полза от възхода на радикалната левица в Гърция, като "лидерът ще засили антиевропейското си говорене и крайнолявата реторика". "Потенциалът за растеж на "Атака" е силно ограничен от това, че фигурата на Сидеров е добре позната и дори овехтяла, за да може да расте извън границите на собствения си електорат", пише още в анализа.  
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати