26 Април 2024 г. Петък

Меркел категорично против доставка на оръжия в Украйна

2015-02-07 14:21:03
"Европа иска да изгради сигурност заедно с Русия, а не против нея", заяви по време на Мюнхенската конференция по сигурността германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС.

"Никой няма интерес от ново разделение в Европа. Искаме да изградим сигурност съвместно с Русия", посочи Меркел. По думите й кризата в Украйна поставя под въпрос съвременния световен ред. 

Според Меркел "действията на Русия са нарушили световния ред и принципите на съвместно съществуване в Европа". Канцлерът отбеляза, че Германия е готова заедно със съюзниците да помогне за "укрепване на трансатлантическата и европейската безопасност".

Необходимо е сътрудничество в решаването на актуалните проблеми - от неразпространението на ядрено оръжие до борбата с международния тероризъм, допълни тя. 

Меркел посочи важността и на сътрудничеството с Русия по редица международни въпроси, включително уреждането на сирийската криза. По думите й "химическото оръжия в Сирия почти е унищожено до голяма степен благодарение на сътрудничеството с Русия".

Германският канцлер обаче определи като „належаща задача“ преговорите за уреждане на украинската криза. Успехът на новата френско-германска мирна инициатива за Украйна не е гарантиран, призна Меркел, която снощи заедно с Франсоа Оланд се срещна с президента на Русия Владимир Путин. Разговорът между тримата продължи над 5 часа.

"След вчерашните разговори в Москва, които водихме френският президент и аз, не е сигурно, че ще постигнем успех. Но според мен и според френския президент безспорно си заслужава да опитаме", каза канцлерката, цитирана от Ройтерс.

Меркел бе категорична, че Западът трябва да използва икономически натиск срещу Русия, а не да оказва помощ на украинската армия. Според Меркел доставяне на оръжия няма да помогне за уреждане на конфликта в Украйна, посочва АФП.

"Убедена съм, че този конфликт няма да бъде решен с военни средства. Нашата сила е в икономическия натиск", подчерта германският канцлер по повод намеренията на САЩ да доставят  оръжие за Украйна.

"Броят на оръжията в региона е голям и не е довел до ситуация, в която виждам решение", аргументира се Меркел и добави, че координира политиката си със Вашингтон.

От своя страна френският президент Франсоа Оланд пък заяви, че сега е една от последните
възможности да се постигне споразумение за Украйна и да се избегнат още по-мащабни военни действия.

"Мисля, че това е един от последните шансове. Ако не успеем да постигнем трайно споразумение за мир, знаем отлично какъв е сценарият: той има едно име и се нарича война", каза Оланд, който се върна във Франция след разговорите до късно снощи с руския президент Владимир Путин и Ангела Меркел в Москва.
"Трябва да постигнем по-нататъшно сближаване на гледните точки, затова продължава този разговор", обясни Оланд и продължи: "Докато тази цел не бъде постигната и докато споразумението не бъде подписано, има риск".

"Франция играе важна роля, но не може да успее сама. С Меркел няма да се борим сами, ние поехме нашата отговорност, сега всички други страни трябва да се покажат на висотата на това, което се очаква от тях", подчерта френският президент, визирайки президентите на Русия и Украйна.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати