23 Април 2024 г. Вторник

Преглед на пресата днес

2015-02-05 07:59:34

НАТО.

"Труд":

Борисов: Всяко искане на НАТО - в парламента

Всяко искане на НАТО към България ще бъде обсъждано първо в парламента и ако трябва да се вземе решение, то ще бъде гласувано в парламента. Това обеща премиерът Бойко Борисов пред депутатите.

Българският народ е миролюбив и темата за военни действия не е приемлива за народа, каза Борисов на въпрос дали е дадено съгласие за постоянно разполагане на тежковъоръжена техника у нас. Вчера министърът на отбраната Николай Ненчев замина на среща с колегите си от страни - членове на НАТО, на която трябва да се вземе решение за новата отбранителна политика на алианса. Борисов му е дал разпореждания да не поема ангажименти.

Конфликтът в Украйна е много близко до нас, а от другата страна имаме „Ислямска държава", каза Борисов. Според него няма гаранция, че освен бежанците от Сирия, няма да тръгнат към нас и хора от Украйна.

 

Бедствия.

"24 Часа":

Яз. "Тича" пожали Дългопол, Тунджа повиши нивото си и заля Елхово

Контролирано бе изпускан яз. "Тича" днес. Това осигури спокойствие в община Дългопол и бедственото положение там и в община Аврен бяха отменени. Преливането на яз. "Цонево" бе с по-ниски стойности. Нивото на река Камчия в двете бедстващи общини спадна с метър.

Областният управител на Варна Стоян Пасев заяви, че бедственото положение в Долни чифлик е отменено, а голяма част от евакуираните вече са се прибрали по домовете си, като са останали само трудноподвижните, които са настанени в детската градина на с. Цонево.

Нивото на Тунджа се повиши с 11 см и това увеличи разлива в Елхово. Рано сутринта вчера плъзна слух, че градът е залят с фекални води. "Няма фекални води, които да заливат Елхово", категоричен е областният на Ямбол Димитър Иванов.

 

 

Спор. 

"Сега":

ДПС бори изолацията с възраждане на възродителния процес

Възродителният процес за пореден път превърна парламента в клокочещ вулкан. Предложението на ДПС да се заличат по административен път от гражданските регистри насилствено наложените преди 1989 г. имена на българските мюсюлмани срещна обвинения в лицемерие и демагогия от страна на почти всички други парламентарни партии. Разгорещеният дебат отне толкова време, че гласуването остана за днес.

Предложените от ДПС промени в Закона за гражданската регистрация предвиждаха да бъдат служебно заличени принудително наложените имена на българските граждани, които са си възстановили рождените имена. Както и автоматично връщане на имената на починалите до 30 юни 2001 г., които не са си ги възстановили сами. МВР и регионалното министерство оцениха законопроекта като неприемлив, тъй като връщането и заличаването на имена става само доброволно. Освен това то е неизпълнимо технически.

 

 

Мерки.

"Монитор":

Борим със САЩ укриването на данъци

България и САЩ заедно ще се борят срещу укриването на данъци. МС одобри вчера подписано междудържавно споразумение за спазване на данъчното законодателство, което трябва да се ратифицира от парламента ни. Освен това се предвижда да влезе в действие и FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Това е закон, приет от Конгреса на САЩ през 2010 г. Той дава възможност на американските данъчни власти да се борят срещу трансграничното укриване на данъци от американски лица чрез използването на офшорни сметки и финансови активи, разположени в чужбина.Благодарение на споразумението данъчните власти на България и САЩ ще си сътрудничат, ще се увеличи данъчната прозрачност и ще има по-ефективна борба срещу укриване плащането на налози. Със сключването на споразумението българските финансови институции няма да бъдат облагани с данък при източника в САЩ.

 

Разследване.

"Дума":

СГП поема убийството на Татяна Стоянова

Разследването на убийството на Татяна Стоянова се прехвърля на Софийската градска прокуратура. Разпореждането за рокадата е на главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова. Каква е причината разследването да се прехвърли в столицата, за момента не е ясно
ДУМА припомня, че Стоянова, която бе началник на кабинета на пазарджишкия кмет, бе разстреляна с пет куршума на 12 януари пред гаража си. По нея е стреляно с преправен газов пистолет.
Все още не е обявена основната версия, по която се работи, търсят се мотиви за покушението във всички насоки - политически, икономически, лични. Сред разпитаните по случая е и кметът на града Тодор Попов. Показания са дали служители на общинската администрация и хора от близкото обкръжение на убитата. Извършени са претърсвания на жилището и служебния кабинет на Стоянова.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати