29 Март 2024 г. Петък

ХРИСТО СТОИЧКОВ: НЯКОЛКО БУНАЦИ НАПРАВИХА ГУНДИ ФУТБОЛИСТ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

2010-09-12 10:22:20

Как се промени животът ти, след като стана национален треньор?

Не се промених. Просто задълженията ми станаха много повече. Когато бях футболист, мислех за моята изява – на терена какво трябва да направя. Когато бях треньор може би се промени това, че трябваше да мисля как да концентрирам момчетата, как да им внуша, че те са най-добрите, че трябва да играят най-добре, да са приятели, да са колеги, да се уважават. Това е малката разлика. Отговорно е, доколкото трябва да си пазител на тези хора, да ги защитаваш, да ги прикриваш, да ги упътваш. Като бях футболист, други хора се грижеха за мене.

Как се чувстваш разделен от жена си, от децата си?

Пътувам, но винаги имам време за семейството си. Семейството е моята радост. То ми е дало всичко в моя живот. Благодарение на жена ми, благодарение на децата ми, на това, че семейството ми е здраво, съм постигнал тези резултати като футболист.

Казват, че зад всеки силен мъж стои силна жена. Това вярно ли е във вашия случай?

За мен двете неща са свързани. Аз съм се оженил за Мариана, тъй като съм я обичал и продължавам да я обичам.

Тя ли остава жената на твоя живот?

Засега е тя и няма друга, тъй като тя е родила двете ми деца и тя се грижи за тях. Винаги сме се разбирали. В едно семейство е нормално да има понякога дрязги, но това се преодолява.

Тя ли не иска да се превърне в светска дама, както съпругите на други футболисти, или ти не й позволяваш?

Просто жена ми знае своята цена. И аз мисля, че от това да си земен човек, по-добро няма.

Защо децата ти учат в чужбина и след като вече си тук, не се върне цялото семейство?

Първо, аз съм от много години навън. Голямата ми дъщеря се роди в България, но много малка – беше на две години, напусна. Малката се роди в Барселона. И е нормално децата ми да живеят там, където играех – 8 години в Барселона, 1 в Италия, 1 в Япония, 4 в Америка. Нямали са време да помислят да се върнат да учат в България. Нямат приятели тук, нямат тази среда, която имат там.

Към какво искаш да насочиш дъщерите си или ще ги оставиш сами да направят своя избор?

Искам да ги насоча, доколкото ние с Мариана желаем да им дадем възпитание, уважение към другите хора. А това какво ще изберат, само те знаят. Да тръгнеш да налагаш нещо на някого е трудно – той ще го направи, но зорлем. А реално в живота няма да бъде потребен, няма да бъде важен за другите хора.

 

За мъже, които имат дъщери, се казва, че били плейбои. Такъв ли си?

Значи, ако не бях плейбой, нямаше да имам две щерки?! Човек, който уважава себе си, човек, който уважава децата си, човек, който уважава съпругата си, да е плейбой? Какво значи плейбой – че ще бъдеш с 1, с 2, с 3, с 5, с 10 жени?

Щастлив човек ли си?

Много. Всеки ден е празник за мен.

В нашата държава всеки държи да знае колко пари имат популярните личности, а ти си най-известният българин. Богат ли си?

Богат съм на това, че имам приятели. Приятелите не се купуват. И милиони да имаш, и милиарди приятелството само се доказва с времето. Парите ги имаш, утре ги проиграваш, ставаш и заминаваш. Но знам едно – завистта няма почивен ден.

Има за какво да ти завиждат. А ти мразиш ли някого?

Аз не мразя. Просто не допускам до себе си тези, които се опитват да развалят моя празник. А казах, че за мен всеки ден е празник, всеки ден е щастлив. Така че не мога да позволя на някой си, знаен или незнаен, да развали едно приятелство, да развали един празник.

Имаш ли мечта, която не си осъществил още?

Имах като футболист, но вече не мога да я защитя – да станем световни или европейски шампиони.

Ще можем ли да направим отбор като Златните момчета от САЩ 1994? Всички българи  чакат нещо такова!

Първата ми стъпка като треньор беше да разграничим враждата между клубните отбори. Да си играят мачовете, но, когато дойдат в националния отбор, да знаят, че това е отборът на България. Затова слагах в стая цесекар и левскар. Пък да му мислят те какво ще правят вечерта. Като треньор исках отново да се заговори за България, както се говореше преди години. Не съм искал да се говори, че с идването си Христо Стоичков е сменил футбола. Футболът е един и същи. Имаме 11 души на стадиона. Кой – добър, а кой – лош зависи от самия футболист. Всеки трябва да мисли как може да подаде ръка на този отбор.Много футболисти у нас се залъгват, че играят добре. Други хора се залъгват, че като купят един мач, ще помогнат на някого да стане голям футболист, ще го продадат на Запад и ще вземат пари. Напротив, на Запад като те видят какво представляваш, си дават точна сметка. Истината е една – корупцията ще я премахнем, когато дойдат професионалисти, когато човекът, който е отговорен за съдиите е безкомпромисен, когато няма разправии по стадионите, когато те бъдат пълни – само така ще можем да пробием в световния футбол.

Кого смяташ за най-големия футболист на всички времена в България?

В България не го смятаме.


Преди известно време това отличие беше дадено на Гунди. Обиден ли се чувстваш?

Абсолютно не мога да бъда обиден. Не мога да се сърдя на хората, че са гласували, тъй като това е един реален избор. Макар че тези, които го направиха, бяха подтикнати политически от двама или трима бунаци. Това са бунаци, които за мен са такива и такива ще си останат цял живот. Каква е разликата между Гунди и Котков?! И двамата починаха при нещастна катастрофа. Единия го направиха такъв, другия –въобще никакъв. Имаме и други големи футболисти: Петър Жеков, Наско Сираков, Емил Костадинов, Любослав Пенев, Божидар Искренов, Георги Димитров.

 

източник: slava.bg

Последни новини от категория Лайфстайл


Новини
Международния ден на жената всяка година се чества на 8 март като ден, който почита борбата за равни права на жените по цял свят. На този ден се честват икономическите, политическите и обществените ...
Новини
Днес почитаме св.Трифон.Свети Трифон се счита за пазач на лозята. Той е бил мъченик, светец лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.Роден ...
Новини
Брад Пит спечели Оскар за поддържаща мъжка роля. Наградата му се присъжда за ролята във филма "Имало едно време в Холивуд".Актьорът победи конкуренцията на Антъни Хопкинс, Том Х ...
Новини
Актьорът Кърк Дъглас е починал вчера на 103-годишна възраст. Новината съобщи неговият син Майкъл Дъглас пред сп. "Пийпъл", цитиран от Ройтерс. "С огромна тъга аз и моите братя ...
Новини
Актьорът Иван Ласкин почина на 48-годишна възраст във Военномедицинска академия в нощта срещу неделя, малко преди именния си ден.Той бе приет в болницата на 28 декември миналата година с тежка чер ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати