29 Март 2024 г. Петък

Как Русия праща наборници "на границата с Украйна"

2015-02-04 16:39:07
Според правозащитници все повече наборни войници в Русия се оплакват, че ги уговарят да подпишат договор, за да ги изпратят след това на учения в Ростовска област, пишат "РБК дейли" и "Новая газета".

"Щом опитат да не приемат такъв договор или да го разтрогнат предсрочно, започват да ги заплашват, но ги е страх и да заминат за границата с Украйна", обяснява "РБК дейли", цитиран от Би Би Си.

Двама военнослужещи от руска база в Абхазия разказват пред вестника, че в края на миналата година вече били пратени на границата, а сега потърсили от военната прокуратура съдействие за разтрогване на своите договори, сключени според тях незаконно.

Изданието открило в социалните мрежи снимки на войниците - "както личи от геолокацията", те позират с бойно снаряжение на фона на реактивни артилерийски системи "Град" край границата с Украйна.

Фотографиите са с дати от началото на ноември. Два месеца преди това на границата с Украйна загина професионалният войник Анатолий Терехов от Астраханска област - местен правозащитник информира пръв за това и медиите потвърдиха, припомня вестникът.

"В други войскови части с постоянна бойна готовност също карат войниците да подписват двегодишни договори, за да ги прехвърлят за учения в Ростовска област, с неформално обещание за предсрочно уволнение", информират сдружения на войнишки майки от различни региони на Русия.

"Обяснили на сина ми, че договорът е формалност. Необходим е, защото наборниците може да бъдат пращани на учения само за един месец, а в Ростовска област трябвало за по три", разказва бащата на войник от бригада, базирана в Ленинградска област.

Председателят на руската Военна адвокатска колегия Владимир Тригнин обаче заявява, че в зоната на конфликта може да бъде пратен и войник на договор, и наборник, но след четири месеца служба. Двамата с военния експерт Александър Голц смятат, че в поделенията може да има недостиг на професионални войници.

Голц разказва за "замисъл в процеса на армейската реформа" в Русия - да се формират части в постоянна бойна готовност, комплектовани главно с професионални войници.

"С тези сили можеше бързо да бъде победен всеки противник в пространството на ОНД, но те бяха предвидени за краткотраен конфликт, например да отблъснат талибани, нахлули в Средна Азия. Проблемите започнаха, когато текущата операция в Ростовска област се проточи почти за половин година и изисква редовна ротация", добавя експертът.

Според него желаещите да сключат договор за професионална служба може да са намалели след новините от провинцията, че там погребват "кадрови войници отпускари".

Украински сепаратисти са заявявали, че на страната им се бият мнозина бивши професионални военни от Русия, взели отпуск, "за да се борят за свободата" на Донецка и Луганска област.

Руското министерство на отбраната и Главната военна прокуратура са длъжни да проверят тревожните сигнали от роднини на военни и от правозащитници, изтъква "Новая газета"Дали карат руските войници наборници да минават на договор, за да ги прехвърлят после на руско-украинската граница?".

Според техни роднини "често заплашват момчетата със сила или с криминално преследване, понякога ги лъжат, че службата по договор ще трае по-малко от наборната", казва Елла Полякова, председателка на правозащитното сдружение "Войнишки майки от Петербург".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати