27 Април 2024 г. Събота

New York Times: Саудитска Арабия предлага на Путин скъп петрол, за да оттегли подкрепата за Асад

2015-02-04 16:14:22

Саудитска Арабия опитва да притисне руския президент Владимир Путин да оттегли подкрепата си за сирийския президент Башар Асад, ползвайки доминиращата си позиция на световния пазар на петрол и пораженията, които понася руското управление от ниските цени на суровината, пише New York Times, позовавайки се на дипломатически и разузнавателни източници.

Двете държави са преговаряли неколкократно по темата, но без особен успех. Не е известно до каква степен саудитските представители са свързали цената на петрола и съдбата на Асад, но според дипломатически източници те смятат, че разполагат със средство да убедят Путин, като му предложат съкращаване на добива на петрол и съответно по-високи цени на световния пазар.

Оттеглянето на руската подкрепа за Асад ще е ясен знак, че последните събития на пазара на петрол се отразяват пряко на политиката. Саудитските власти официално твърдят, че ниската цена е продукт на пазарните сили, а не на геополитическите цели на Рияд. Това обаче не пречи евтиният петрол да помогне за постигането на дипломатически победи за страната.

Путин от своя страна нееднократно демонстрира, че предпочита Русия да понесе икономически загуби, отколкото да промени външнополитическия си курс. Санкциите на Запада не накараха Москва да оттегли подкрепата си за проруските сепаратисти в Украйна, а Путин, изглежда, няма намерение да изоставя Асад, когото разглежда като преграда пред ислямисткия екстремизъм.

Сирия е била обсъждана на посещение на саудитска делегация в Москва през ноември. Не е ясно дали смъртта на крал Абдула на 23 януари се е отразила на преговорите, които според представител на американската администрация се извършвали тайно.

Русия е сред най-големите поддръжници на Сирия, като години наред продава въоръжение на Дамаск за борба с ислямистките групировки в страната, предоставя и обучение, резервни части и поддръжка. Саудитска Арабия от своя страна е де факто лидерът на пералния картел ОПЕК и има най-голямо влияние върху цените. Отказът на Рияд да намали добива си е сред основните причини за задържането на петрола под 60 долара за барел.

Огромните валутни резерви на страната й позволяват да не чувства значително влиянието на евтиния петрол засега, но въпреки това в дългосрочен план Рияд се нуждае от цена на петрола от над 100 долара за барел, за да балансира бюджета си. Тази година дефицитът ще е около 39 милиарда долара – малка сума на фона на 733 милиарда валутен резерв. Русия, Иран и много други страни от ОПЕК не разполагат с такива огромни спестявания.

В миналото саудитските лидери са предлагали икономическа и финансова помощ за Русия в замяна на оттегляне на подкрепата за Асад, но не и в толкова тежки за Москва години. След посещение на саудитския външен министър Сауд ал-Файсал в Кремъл през ноември руският му колега Сергей Лавров отхвърли възможността цената на петрола да се определя чрез политически натиск и заяви, че тя трябва да зависи от търсенето и предлагането.

Русия в момента страда от липса на средства, а и се намира в дипломатическа изолация заради санкциите, последвали анексирането на Крим и намесата в Източна Украйна, но въпреки това Путин остава сред важните играчи в Близкия изток. Мнозина експерти са на мнение, че Путин засега не е готов да оттегли подкрепата си за Асад.

Успехът на Рияд зависи от това колко сериозно Кремъл гледа на намаляващите си приходи от петрол - в случай че Русия се нуждае от увеличение на печалбите от износ веднага, то Саудитска Арабия може да наложи условията си.

Самият Асад засега също няма намерения да напуска поста си, а дори и това да се случи, той ще продължава да се радва на подкрепата на Иран. Помощта на Техеран е сред основните фактори, които позволяват на Асад да се задържи на власт дори и след години борба срещу ислямистките групи в страната. Иран също ще спечели, ако Саудитска Арабия реши да повлияе на евтиния петрол след договорка с Русия, тъй като това ще оскъпи собствения му износ.

Военната помощ, която Русия оказва на Сирия обаче, най-вероятно не може да бъде заменена. "В случай че Русия оттегли военната си помощ, не смятам, че сирийската армия ще продължи да функционира", коментира представител на американската администрация. 

Външните министри на Русия и Саудитска Арабия Сергей Лавров и Сауд ал-Файсал 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати