20 Април 2024 г. Събота

Възродителния процес - ябълката на раздора в парламента

2015-02-04 15:59:15

Възродителният процес отново се превърна в „ябълката на раздора" в пленарна зала и стана повод за остри реплики, обвинения и спомени от миналото. Темата бе повдигната при желанието на опозицията от ДПС като първа точка днес да бъдат разгледани предложените от движението промени в Закона за гражданската регистрация.

С тях от ДПС настояват в регистрите на държавната и местна администрация да бъдат заличени наложените по време на т.нар. Възродителен процес български имена на българските турци. Като основен мотив за необходимостта от подобни изменения третите по сила в парламента посочват многото сигнали и жалби към тях, че често българските мюсюлмани са принуждавани да казват и българското си име при изваждането на удостоверения и други документи.

Припомняме, преди два дни в своя позиция Лютви Местан обяви категорично, че приоритет за ДПС през настоящата парламентарна сесия е пакетът закони за преодоляване на последиците от Възродителния процес, сред които са измененията в НК за отпадане на давността за тежките престъпления спрямо човечеството.

Местан обяви категорично, че отношението към този пакет закони на ДПС е критерий за демократичната зрялостна българското общество и затова не може да се осмисли като приоритет единствено на движението.

Още в началото на дебата лидерът на ДПС Лютви Местан се ядоса от представянето на доклада от парламентарната земеделска комисия, чиито председател е депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски. По думите на Местан, първото изречение на Зеленогорски от доклада е трябвало да гласи - „колегите от ДПС предлагат да се преодолее едно тежко наследство от престъплението „Възродителен процес".

Председателят на движението напомни на колегите си, чеотношението към този законопроект е въпрос на ценностно позициониране на партиите и стана ясно кой къде се намира. Местан очерта два варианта за действие на останалите парламентарно представени партии, а именно съвършено естествено да подкрепят промените, или пък да се обединят срещу предложението на ДПС и да го оставят в изолация.

„Много ви харесва тази дума", вмъкна Местан и напомни, че ако останалите партии гласуват против законопроекта, то ще се случи 7 към 1, 7 срещу ДПС или 202 срещу 38 депутата. Лидерът на ДПС побърза да отговори и на незададения въпрос защо тази промяна не е направена по време на управлението на кабинета „Орешарски" и посочи, че тогава ДПС не са получили разбирането на коалиционните си партньори.  „Законопроектът не е връщане на миналото, а е опит за излекуване на раните на Възродителния процес, но с днешна дата", обобщи желанието на движението още Местан.

С обвинения народният представител от „БСП Лява България" Стоян Мирчев коментира предложените промени.

ДПС иска да насъска българските турски срещу българската държава", заяви Мирчев и попита кому е нужно това. Социалистът настоя да се обърне поглед към фактите и историята и да се погледне, че насилствено преименуване не е имало само през 1984 година и по време на т.нар. Възродителен процес.

„Защо ДПС нямат памет и за предходни преименувания?", поиска да разбере „червеният" депутат. Той дори е убеден в това, че немалка част от българските турци доброволно и без съпротива са приели българските имена, тъй като са виждали в тях бъдеще за себе си и близките си.

„Стига с тази истерия от 1984 година. Стига прикриване на турските провокации, включително с кървави атентати"Нямаме нужда от наливане на масло в огъня, г-н Местан".

С призив за проявяване на инстинкт за национално самосъхранение народният представител от левицата призова депутатите да гласуват категорично против предложените промени от ДПС. Думите на социалиста обаче накараха Лютви Местан да си спомни прословутата целувка между него и Сергей Станишев на Орлов мост миналата година.

Да, прегръдката на Орлов мост беше израз на признание за доблестта на г-н Станишев да поднесе извинение за Възродителния процес пред 50 000 души, както и на израз на категоричната ни позиция, че Възродителният процес е престъпление на режима не на българския народ и не може да се вмени вина на следващите поколения"Каква стойност има извинението и вашата декларация за осъждане на Възродителния процес, когато днес имате такава позиция". И отново без емоция Местан призова системните партии, сред които и БСП, да подкрепят спорния законопроект.

О, неразумни Ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на бившата Държавна сигурност, поради що се срамиш да се наречеш член на Българската комунистическа партия (БКП), поради що днес търсиш индулгенции от нас за всички тези свои деяния?", се включи в дебата и с поглед към Лютви Местан депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Той настоя да обясни, че не наследниците на българските граждани са променили имената на българските турци, а това е деяние на членове на ДС и на БКП, които днес стоят сред редиците на ДПС. „С тях си върнете целувките. С тях се разберете", призова движението реформаторът.

Тези тежки думи обаче лидерът на ДПС прие като доказателство, че смислени аргументи против предложението няма.

С кого сте в прегръдка днес? С кого?", върна въпроса към РБ Местан.

Въпреки това по време на дебата ДПС склониха и председателят на движението предложи - „ако имате проблем с възстановяването на всички имена, то поне на починалите граждани. На тези, които не могат да подадат молба от отвъдното".

От думите на Караджов видимо повече се засегна народният представител от ДПС Тунчер Кърджалиев, според когото подобни думи са разбираеми за ПФ, но не и за т.нар. „Реформаторски блок".

„Пред мен са стреляли, когато са сменяли насилствено имената.Аз нямам нищо с ДС и мен ли ще обвините? Какво общо имам аз на 16 години с този процес. Как не ви е срам по този начин да говорите", се възмути от парламентарната трибуна ДПС депутатът.

Не е важно с кого сме в момента в коалиция. Важно е, че не сме с Кой в коалиция". Реформаторът подчерта, че „с Кой не сме в коалиция" не е въпрос, а отговор. „Да, с него и с корпоративната му клика никога няма да сме в коалиция", се зарече народният представител от РБ. Все пак той посвети няколко думи и на Кърджалиев, а именно - „по отношение на вашата психологическа дилема може на 16 години да не сте сътрудничели на ДС и да не сте били член на БКП, но сега сте в сътрудничество с тях. Ваш избор е да напуснете тази зала и това НС".

Бившият шеф на Комисията по досиетата и настоящ народен представител от ГЕРБ Методи Андреев пък се зарече, че ще подкрепи законопроекта на ДПС. „Не, защото агент Павел го предлага, а защото съм демократ и смятам, че когато един човек насилствено му отнемеш самоличността, държавата трябва да върне тази самоличност", обясни все пак Андреев. Той коментира още, че българските турци са едни от най-честните и почтени български граждани, но това не се отнася за тяхната олигархична партия ДПС. „Повече не трябва да даваме правото на ДПС да говори от името на българските честни турци", поиска герберът.

На ДПС той препоръча да прочетат досието на почетния си председател Ахмед Доган. Прочетете да видите как префинно е донасял агент Ангелов, настоя депутатът от ГЕРБ. За съжаление вашето лично дело не е запазено г-н Местан, коментира още той и заключи - вие сте партията на ДС.

Според ПФ имало съдебни дела от турци, които искат да си върнат българските имена, но ДПС с влиянието си в съдебната система им пречели. Да не се поддаваме на манипулациите на ДПС, настояват патриотите.
Валентин Касабов обвини ДПС в средновековен бандитизъм. От тази трибуна лицемерието е неуместно, каза още той. Според него мотото на ДПС е - „ние мразим и обичаме да крадем". Логото пък им трябвало да бъде - „бесилката, ятагана и отрязаната глава". Кой си ти, що плачеш, мъж ли си, жена ли си или хермафродит?, попита Касабов, но към кого бе този въпрос не стана ясно.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок пък сподели, че годинките вече му тежали. Самият той бил свидетел на това, което се случило с българските турци. Атанасов заяви, че не може да гласува „За", защото това, което се предлагало нямало как да се случи, но нямало да гласува и против. Възбуждайки тази тема отново искате да скриете зад този патос вашата вина, смята реформаторът.

Явно темата ДПС е интересна, нека да направим отделно заседание, посветено на нея, настоя Мустафа Карадайъ и призова депутатите да се върнат към закона. По делата ще ги познаете, припомни той.

Колегата му Четин Казак настоя така, както държавата е отнела насилствено имената на българските турци, така и сега служебно да им бъдат възстановени, особено на тези, които вече са покойници. Той пък не приема морални преценки и критики на бившето ръководство на НСС от времето на Иван Костов (визира ген. Атанас Атанасов, б.а.).

Според Найден Зеленогорски от РБ целта на този ожесточен дебат била да се стегнат редиците преди изброите.

Не ви вярвам, че сте искрени, заяви и Цвета Караянчева от ГЕРБ. Вие възродителния процес го превърнахте в търговска марка, обясни тя. По думите й, ДПС превърнали българските турци в крепостни селяни. Това е поредната политическа дъвка, смята Караянчева.

Валери Жаблянов пък поиска да се затвори Комисията по досиетата, която била развъдник на конфронтация и от която се вадели папки и картончета в удобния момент. Консолидацията на нацията, по мнението на социалиста, е да се затвори страницата на миналото. Със закон не може да се урежда историята, категоричен бе Жаблянов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати