Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Април 3
Начало arrow България arrow Проблемът е непрофесионалната, безотговорна и корумпирана контролна система

Проблемът е непрофесионалната, безотговорна и корумпирана контролна система

  Print E-mail
2015-02-04 09:40:12
източник: news.bg

Наводненията в последната година са резултат от човешка грешка, безотговорност и проблеми с ефективността на управлението. Такова мнение изказа в ефира на БНТ бившият заместник-министър на екологията в първия кабинет на Бойко Борисов Евдокия Манева. Тя, заедно с математикът проф. Михаил Константинов и климатологът доц. Георги Рачев коментираха вероятните причини, поради които вече цяла година различни райони в страната ни регулярно биват наводнявани.

Според Манева е нужно законовата регламентация и контролната система да бъдат реформирани, за да се избегнат трагедии в бъдеще. 
Слабо професионална, безотговорна и корумпирана контролна система - така накратко обрисува основният проблем Манева като подкрепи мнението си с факта, че контролната система освен всичко друго, е и обект на редица политически назначения.

Бившата екоминистърка разтълкува и думите на настоящата шефка на МОСВ Ивелина Василева, разбунили духовете на опозицията в последните дни, а именно, че хората трябва да свикват с бедствията. Допускам, че е направила неволна грешка. Имала е предвид, че екстремни природни явления ще има и в бъдеще, но тогава трябва да има адекватна реакция. В последните случаи например МВР подобри значително реакцията си. Но сериозните пропуски са в закона, който сега се готви, допълни Евдокия Манева.

Всяко бедствие е амалгама от две неща - природа и човешка дейност. Това пък бе експертният прочит на климатолога доц. Георги Рачев. 
Целите Балкани са подгизнали. Такова е времето,категоричен беше той като обясни, че в глобален мащаб скоро ще слушаме за цена на климатичните промени - въздухът ще се продава, предвиди той. По думите му бедствието в Мизия от лятото на 2014-та можеше да бъде избегнато чрез взривяването на речните диги, каквито мерки се предприеха при последните потопи и водата отиде в нивите, а не при хората, изтъкна климатологът.

Експертът беше категоричен, че Елхово нямаше отново да е под вода, ако се бяха изпускали по 10 кубика от Тича, Камчия и останалите язовири. Щяхме да имаме около 10 млн. кубика допълнителен обем. Защо язовирите са на критичното горно ниво, попита Рачев.

Гостите в студиото се обединиха и около мнението, че тиражираното покачване на температурите с 1.5 градуса нямат общо с бедствията у нас напоследък, а по-скоро се спекулира с глобалното затопляне.

В разговора беше включен и шефа на АПИ инж. Лазар Лазаров, който съобщи състоянието на републиканските пътища към днешната сутрин. По думите му пътната мрежа е проходима, дори и на места да има ограничения за движение в едната лента, няма населени места без път.

Най-много са пораженията по пътищата в Смолян, Бургас, Варна, Велико Търново, Благоевград, където заради дъжда и активиралите се свлачища, подпорните стени по поречията на много реки, предимно в Смолянско, бяха подкопани и това доведе до срутването на пътища.

Има пътища под вода, за които се чака оттичане, допълни Лазаров, но уточни, че нивото на водата не е високо.

От АПИ са изчислили, че щетите за момента са за 12 млн.лв. само за пътна инфраструктура, но ще има и друг анализ, след като обстановката напълно се нормализира, добави шефът на пътната агенция и успокои, че екипите на АПИ работят на всички критични точки.

Продължавайки борбата си срещу т.нар. "дървена мафия" и незаконната сеч у нас, проф. Михаил Константинов заяви, че има цели срутени селища заради тотално изсечената на места гора. Голямата щета я нанася дървената мафия, затова да наложат мораториум върху износа на необработена дървесина, поиска професорът. Ще се искат стотици години за възстановяване на изсеченото, алармира още той.

Подкрепяйки мнението му, Евдокия Манева добави и нуждатаот стриктен контрол над бракониерите, но и над язовирите, системите за отвеждане на води в населените места, отпадъците и навика на хората да изхвърлят боклука си в реките. Трябва просвета на населението, защото наводненията станаха и заради това, което водата влачеше. Вдън Родопите ако отидете, ще видите на най-затънтените места изхвърлени боклуци, възмути се Манева.

В момента има опит да се уреди контрола с последното изменение на закона. Има опит да се вмени отговорност на Агенцията по метрология, стопаните на съоръжения, областните управители, но на национално ниво се предлага един изкуствен орган - Съвет по водите, в който да участват 10 министри, обясни ексминистърката и разясни, че идеята е този орган да осигурява координацията и финансирането на мерки в сектора. Това значи, че не е осъзнато какво трябва да има на национално ниво,недоволства Манева. 
Тя настоя, че подобен орган трябва да бъде на подчинението лично на премиера и да има правото да решава кога и как да се изпускат язовирите, колко ток да се произвежда и ще има ли вода за водоснабдяване.

Ясно дефинирани отговорности, пълна реорганизация на контролната система и ясен оперативен орган, който взима решения, а не който координира, обобщи накратко рецептата за справяне с бедствията Евдокия Манева и добави, че в подобен орган трябва задължително да учени от БАН, архитекти и други експерти, които да съветват какви мерки да се предприемат.

По думите на проф. Михаил Константинов са нужни и други няколко неща - промяна на безобразното отношение на хората към природата, минимизиране на недопустимото замърсяване и контрол над незаконното строителство. Природата там си го връща - построиха се в ниското сгради, издадоха се разрешения за такива строежи - днес вилите са в морето. Тези, които строят, да знаят, че господ ще им го махне, предупреди нарушителите Константинов. Незабавен мораториум върху износа на необработена дървесина, повтори пак той.

Обобщението на темата от доц. Георги Рачев пък беше, че 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Мизерията не е спасение от вируса, нужна е убедителна и достоверна информация и всеобхватни данни за резултатите, особено при искане за удължаване на извънредното положение с месец.Това предупреди ...
  Новини Депутатите от Народното събрание удължиха извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г. Това стана след гласуване на първо четене на извънредно заседание на ...
  Новини Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес ...
  Новини Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.Най-важните изменения в него, които осигуряват ...
  Новини Облачно и ветровито ще бъде времето днес, с валежи от дъжд в почти цялата страна. Това съобщиха от НИМХ.Снегът се завръща още тази вечер. През нощта срещу сряда ще се образува снежна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?