29 Март 2024 г. Петък

Готвят частичен фалит на НЕК, съдът окончателно оправда Николай Цонев, вирус превзема ФБ профили...

2015-02-04 07:49:46

Неуредиците в енергийния сектор са сред актуалните теми на вестниците в сряда.

„НЕК да се раздели на четири части и огромните дългове на държавната компания да бъдат прехвърлени на едно от новите дружества, което впоследствие да бъде закрито. Такава схема за частичен фалит на НЕК и разтоварването й от задълженията за близо 4 млрд. лв. към момента обмислят управляващите, научи „Труд" от източници от управляващото мнозинство.
При такъв сценарий не е ясно дали и каква част от парите, които компанията дължи, ще бъдат върнати.
Схемата е НЕК да бъде разделена на три печеливши дружества и едно губещо. Мотивът за промяната ще е освобождаването на пазара на ток догодина. Трите печеливши дружества ще бъдат за управление на големите ВЕЦ-ове, за износ на електроенергия от България и за продажба на ток в страната. Губещото дружество ще бъде обществен доставчик, каквато роля в момента изпълнява НЕК. След освобождаването на пазара на ток за бита догодина обаче няма да има нужда от обществен доставчик. Неговата роля в момента е да бъде посредник между производителите и доставчиците на ток. То изкупува електроенергия от различните централи по различни тарифи, а после я продава на трите ЕРП-та, които я доставят до домакинствата на определена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цена. В резултат в момента НЕК трупа до 800 млн. лв. дълг годишно. При освобождаването на пазара обаче ДКЕВР вече няма да определя цени на тока и посредникът става излишен.
Все още се обмисля дали дълговете на НЕК да бъдат изцяло прехвърлени към обществения доставчик, или да бъдат разпределени между четирите дружества. При първия вариант плащането им ще е абсурдно.
За да бъде фалирано новото губещо дружество, обаче ще трябва да бъде променен Законът за енергетиката. Сега той предвижда, че фалит на обществен доставчик може да се извърши само по специален закон, какъвто досега не е приет. Прогнозите на източниците на „Труд" са, че, ако се избере този вариант, промените ще се случат до средата на годината заедно с поправките, свързани с либерализацията на пазара на ток..." - в. „Труд".

„Проверките дали ЕРП-тата спазват нормативната уредба ще продължат, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред представители на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго -Про". На срещата са били обсъдени отчитането и фактурирането на тока, съобщиха от министерството на енергетиката.
Петкова заяви, че при нужда ще бъдат направени промени в настоящата нормативна уредба така, че да бъдат защитени интересите на потребителите. За това загатна и председателят на ДКЕВР Светла Тодорова, която ден по-рано обяви, че не вижда основание за стартиране на процедура по отнемане на лиценза на "Енерго -Про" заради двойните фактури. Според правилата за отчитане на електроенергията дружествата имат право да правят извънреден отчет. Проблемът бил, че той не е направен през летните месеци..." - в. „Сега".

„В закона за енергетиката има пропуски по отношение на процедурата за отнемане на лицензи, констатира ДКЕВР пред парламентарната комисия за наблюдение дейността на държавния енергиен регулатор в присъствието на осем граждански сдружения и представители на медиите. 
Членовете на ДКЕВР докладваха пред депутатите докъде са стигнали стартиралите миналата година процедури за отнемане лицензиите на трите дружества - крайни снабдители, заради причинени от тях вреди на НЕК. 
Милена Миланова, член на ДКЕВР, припомни, че процедурата за отнемане на лицензите на трите дружества - крайни снабдители, е заради техни прехващания на вземания от НЕК срещу получени плащания от потребителите. Това доведе до влошаване състоянието на НЕК, която подаде жалби в ДКЕВР, бяха издадени три наказателни постановления - всяко със санкция за 1 млн. лв., подчерта Миланова, цитирана от БТА.
Държавният регулатор допълнително е образувал и производства за отнемане на лиценза, поставен е срок за отстраняване на вредните последици, в края на който такива не са били предприети. На този етап процедурата е дотук, в закона няма срок за окончателно вземане на решение, посочи Миланова. От септември досега не е имало работна група или дискусия какво се случва с производствата..." -  в. „Дневник".

Продължаващите спорове по пенсионния модел също са във фокуса на всекидневниците.

„Пенсионните фондове са против втория пакет в промени в Кодекса за социално осигуряване на парите за пенсия, който беше предложен от финансовия министър Владислав Горанов в замяна на предложения т.нар. "избор" между осигуровка в частен фонд или Националния осигурителен институт (НОИ).
Фондовете продължават да смятат, че промяната в пенсионния модел, независимо дали парите отиват в НОИ или Сребърния фонд, са национализация на частни пари от бюджета.
Това стана известно след поредната дискусия за пенсионните промени, провела се днес. 
Вицепремиерът Ивайло Калфин и финансовият министър Владислав Горанов обаче стоят твърдо зад убеждението, че хората трябва да избират, като този път ще могат да местят партидите си от държавата в частен фонд и обратно, каквото право по сега действащия закон нямат. Частните фондове са поискали държавата да има равностоен ангажимент на осигуровките, които поема. 
"Така че коефициентът на допълване, който се очаква от универсалните фондове, вече да не е 28 на сто, а да  е доста по-нисък и тогава вероятно сметката ще излезе", посочи Горанов и допълни, че пенсионните фондове виждат, че при минимална положителна реална доходност такъв ефект на заместване не е гарантиран. Според Горанов е много възможно лицата, които са родени след 60-та година, на които им предстои в следващите няколко години да се пенсионират, да получават при равни други условия по-ниска пенсия. Неговите притеснения са, че при сегашната система на осигуряване хората нямат право на избор, а сметката ще трябва да плати цялото общество.
Право на избор според представителите на държавата трябва да се даде и за работниците с категория труд, осигурени в професионалните фондове.
С предложенията на финансовото министерство, които вече бяха публикувани за обществено обсъждане, се дава право на многократен избор и местене на средствата от капиталовите схеми към Сребърния фонд и обратно с гаранция, че няма да се харчат за плащане на текущи пенсии от НОИ. Държавата обаче не гарантира доходност, индивидуална партида, нито че ще компенсира тези, които са осигуряват при нея за загубата на евентуална втора пенсия от частното осигуряване.
Работодателските организации, сред които Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската стопанска камара (БСК), са са противопоставили на предложените от Горанов промени по време на обсъждането..." - в. „Дневник".

„Частните фондове искат промяна във формулата за пенсиите
Частните пенсионни фондове са предложили да се намали размерът на втората пенсия, която те трябва да плащат на българите, родени след 1959 г. 
"Дружествата предложиха промяна във формулата за изчисляване на пенсията, която да намали тежестта на вноската за втората пенсия. Формулата е от 2002 г., но в момента дружествата смятат, че тя не работи, и искат коефициентът на допълване, който се очаква от пенсионните фондове, вече да не е 28%, а 17%", съобщи финансовият министър Владислав Горанов.
Според сегашната формула пенсията, която НОИ ще отпуска на родените след 1959 г., трябва да е с 28% по-ниска от пълния й размер, тъй като 5% от осигурителната вноска отива в универсален пенсионен фонд. Затова втората пенсия от капиталовия стълб трябва да компенсира тези 28% редукция от НОИ. Пенсионните дружества обаче смятат, че участието им трябва да падне до 17% от общия размер на пенсиите. Според финансовия министър мотивът им е, че "тогава вероятно сметката ще излезе, защото те виждат, че при минимална положителна реална доходност ефектът на заместване - 28%, има риск да е по-малко".
"Тази формула силно ощетява хората. Прави ни впечатление, че държавата се разсейва и забравя, че тя участва като трети осигурител с 12% вноска. Днес се твърди, че тези 12% са трансфер на държавата към общественото осигуряване, но идеята е тя да е трети осигурител и ние нямаме никакви колебания, че това е осигурителна вноска. Ако тези 12% бъдат включени във формулата, тогава редукцията от НОИ би била 17%, а не 28%", коментира пред "Сега" директорът на едно от дружествата Даниела Петкова. "Ако човек си внася през цялото време осигуровките във втория стълб, ние ще осигурим не само 17%, не само 28% втора пенсия, а много по-голям размер. На първо място това, което има значение за размера на втората пенсия, е времето на осигуряването, след това са вноската и доходността. Доказано е, че един лев, вложен в капиталовата система, носи три пъти по-висок размер на пенсията, отколкото солидарния стълб", заяви Петкова.
Финансовият министър смята, че дебатът за промяна на формулата е закъснял и е трябвало да се състои през 2002 г. Петкова отговори задочно, че дружествата са поставили въпроса отдавна..." - в. „Сега".

Вестниците информират също, че съдът  окончателно е оправдал бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

„Делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов приключи с окончателното им оправдаване от Върховния касационен съд.
Върховните съдии приемат, че срещу тримата е имало провокация за подкуп от страна на следствените органи. Аргументите им са, че основно изискване при направено възражение за провокация, и то в тежест на прокуратурата, е да се докаже, че такава не е имало.
"Липсата или недостатъчността на информация за причините и целите на операцията, както и на формално разрешение за провеждането ѝ, намаляват потенциала за такова"... - в. „Стандарт".

„Тъй като сте абсолютен престъпник, долу на земята!".
През октомври 2012 г. тримата обвинени бяха напълно оправдани от съдия Иван Коев от Софийския градски съд. Апелативните съдии Спас Иванчев, Милена Панева и Калинка Георгиева потвърдиха решението му..." - в. „24 часа".

Поредният разстрел на бизнесмен също е сред сюжетите на печатните медии.

„Собственикът на едно от първите чейндж бюра в Пловдив бе разстрелян пред дома му късно в понеделник. Около 21.30 часа Стефан Техов паркирал мерцедеса си зад луксозната кооперация на бул. "Шести септември" №10, в която е жилището му. В този момент бил издебнат в тъмната глуха уличка. Нападателят му го е причакал - по всяка вероятност, за да го ограби, тъй като всяка вечер сарафът се прибирал с дневния оборот от чейндж бюрото. Обикновено имал в себе си поне 10 бона, а след убийството у него не са открити пари. Другото, което коментираха във вторник разследващите бе, че убиецът е следил дълго време жертвата си, за да научи какви са навиците му, кога се прибира, къде паркира колата и къде е най-удобното място, за да го нападне.
В понеделник вечер 65-годишният бизнесмен Стефан Техов минал по обичайния си маршрут и качил колата леко на тротоара до декоративните храсти, които ограждат задния двор на кооперацията му. Веднага, като слязъл и заключил автомобила, е бил нападнат от бандита, който по всяка вероятност е дебнел на няколко метра, скрит от тъмнината. Много е вероятно нападателят да е искал само да вземе парите на сарафа, но тъй като Техов се е съпротивлявал, да го е убил. И то - с личното оръжие на жертвата, тъй като куршумите, с които е застрелян Стефан, са същия от калибъра на неговия "Байкал". Във вторник във Варна и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви като много вероятно оръжието на Техов да е използвано срещу него самия. Убит е с два куршума - един в гърдите и един - в главата, след което нападателят е грабнал плика с парите му и е избягал в неизвестна посока. Няма свидетели на инцидента. Техов е открит от случайни минувачи малко след разстрела..." - в. „Стандарт".

„Хора от съседни къщи са чули изстрела. Бандитът е успял да избяга с оръжието и чантичката на Техов. Вътре по непотвърдена информация е имало два мобилни телефона и около 10 000 лева - оборот от чейнджбюрото му "Тийчърс", което се намира в центъра на града, на главната улица "Княз Александър Батенберг"...
Криминалистите са иззели записи от камери в района с надеждата да са запечатали престъплението. Веднага след убийството целият квартал беше блокиран, както и входно-изходните артерии на града, но убиецът все още не е заловен. Предполага се, че е имал съучастник, който го е чакал с кола.
Разследващите проверяват и версията Даскала да е станал жертва на свой длъжник арендатор.
В продължение на години Техов е изкупувал земи в Северна България на ниски цени. 
Притежавал няколко хиляди декара за милиони левове, които предоставял на наематели за обработване. Пред приятели се оплаквал, че някои от тях 2-3 години му бавели парите. 
"Хвалеше се, че от арендата и чейнджбюрото си е натрупал 17 млн. лева", каза пред "24 часа" негов близък..." - в. „24 часа".

В. „Труд" съобщава за вирус, чрез който могат  да бъдат превземани профили във Фейсбук и да бъдат атакувани компютрите на потребителите:
„Порновирус превзема профили във фейсбук и оттам поема отдалечен контрол върху компютъра на жертвата, предупредиха ИТ специалисти. Хората „пипват" заразата, като кликнат върху интересно клипче, най-често с порно, или сензационна новина, споделена от приятел.
Понякога виждате съобщение, че трябва да актуализирате Flashplayer-а си, или че трябва да разрешите някакво незнайно приложение да получи достъп до профила ви, за да отворите линка. И в двата случая, ако се съгласите, вирусът превзема акаунта ви, а после и компютъра. Той разпраща от ваше име покани до приятели да гледат порно или да се включат в групов секс с вас. Ако някой приеме, вместо приятни удоволствия ще получи големи главоболия.
Ако разберете от приятел, че разпращате нецензурни покани във фейсбук, трябва веднага да предприемете действия в три стъпки, съветват ИТ спецовете, поддържащи социалната мрежа:
1. Сменете паролата си за достъп.
Изпратете съобщение на приятелите си да игнорират всякакви странни покани или статуси с порноклипчета.
2. Прегледайте какви приложения (Apps You Use) имат достъп до профила ви и махнете всички, които са ви непознати или съмнителни.
Самите служители на фейсбук неколкократно обясниха, че се опитват сами да ограничат и елиминират зловредните програми. Може да им помогнете, като докладвате на администратора всички порнолинкове, които сте изпратили или получили. Това обаче трябва да стане, след като сте профилактирали профила си с горните стъпки, за да сте сигурни, че атакуващата програма няма да ползва отново името ви.
Ако вирусите са „завзели" компютъра ви, би трябвало да бъдат уловени и поставени под карантина от вашата антивирусна програма.
Друг разпространен вирус „заключва" профила ви във фейсбук и ви иска пари, за да ви го върне отново. Сумите стигат до 500 долара. Съветът на ИТ експертите: не плащайте, защото ще ви изнудят повторно, а търсете специализирана помощ."

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати