27 Април 2024 г. Събота

Подлагат ни на натиск и объркват хората, скочиха пенсионните фондове

2015-02-03 20:02:41

Частните пенсионни фондове се оплакаха, че ги подлагат на натиск. "От месец сме в режим на непрекъснато обяснение, че не сме маскари и не съсипваме парите на хората", заяви изпълнителният директор на "Алианц България" София Христова на извънреден късен брифинг в БТА.

Тя бе категорична, че няма фонд, който да е постъпил така, че да съсипе парите на хората, които спестяват там. Христова подчерта, че са подложени на атаки, а междувременно получават много запитвания от хората, които внасят при тях.

Как да потвърдим, че не искаме да си местим парите - това е най-честият въпрос, който гражданите задават на частните фондове. "Едни объркани хора най-лесно могат да бъдат подведени", подчерта Христова.

Представители на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване свикаха извънредната пресконферения във връзкас дискусията, провела се днес в Министерството на труда и социалната политика, на която присъстваха представители на социалното и на икономическото министерство.

Частните фондове, които също са участвали в срещата, не са били поканени да вземат участие в брифинга и да отговарят на въпросите на журналисти.

Без значение за кой от двата закона става въпрос -  дали за предложения преди Нова година, или неговия сегашен подобрен вариант, в основата на тези законодателни решения стои изменение на досега действащия модел в частта „задължителност на осигуряването във втория стълб".

"Ние считаме, че промени в Кодекса за социално осигуряване не могат да се правят, като се променят само тези текстове, които в момента са застъпени в  законодателните предложения", подчерта управителят на ПОК "Доверие" Даниела Петкова. Това налага изменение на целия втори дял на Кодекса за социално осигуряване, тъй като в момента отделните членове, регламенти и изисквания в него за взаимно противоречащи си.

Ние се намираме в ситуация на пълна законодателна бъркотия, отсече Петкова, но допълни, че това не означава, че са съгласни с предприетия законопроект.

По думите й, т.нар. "свободен избор" е фасада, зад която се крие желанието за прехвърляне на активите, натрупани в частния фондове в държавния бюджет. Управителката на ПОК "Доверие" напомни, че е без значение дали парите, акумулирани в универсалните пенсионни фондове ще се прехвърлят в НОИ или в Сребърния фонд - те все ще се национализират.

"Категоричното ни искане да се спазят изисквания и европейските норми за приемане на закони", заяви Петкова. Затова частните фондове настояват да се изготви професионална оценка за въздействие на закона  върху солидарния пенсионен фонд.

Дружествата за допълнително осигуряване скочиха и срещу изказването на министъра на финансите Владислав Горанов, че пенсионните фондове искат промяна на пенсионната формула, установена още 2002 година, по която се изчислява допълнението, което фондовете трябва да дадат към пенсията на всеки отделен човек, роден след декември 1959 г. Петкова уточни, че не са присъствали, когато Горанов е заявил това, но са прочели изявлението му в медиите.

"Това е абсурд за всеки, който знае как действат капиталовите системи", каза тя. При капиталово осигуряване с дефинирани вноски пенсията е такава, каквато е и даже министър Горанов не може да я промени, подчерта Петкова. Тя допълни, че пенсията зависи от размера на натрупаната сума от постъпилите осигурителни вноски.

Освен това, Петкова обяви, че считат за абсолютно нередно на хората, които се осигуряват в универсален фонд, да им бъде редуцирана държавната пенсия. Размерът на натрупаните суми зависи преди всичко от размера на постъпилите осигурителни вноски.

Даниела Петкова подчерта още, че "елегантно" са били вкарани в дискусията с реалната доходност, а със сигурност никой не знае как се изчислява тя. Освен това тя заяви, че формулата, която КФН използва е съвсем грешна - тя е вярна за статични пари, но не за натрупващи се пари. "Това е величина, която се използва само за анализи на инвестиции", поясни Петкова и допълни, че реалната доходност  не е за употреба на потребители, а за професионалисти на високо ниво.

Петкова бе категорична, че новостта "свободен избор" масово се посреща с недоволство и за хората е ясно, че това е фасада, за да могат после да бъдат принудени да си прехвърлят спестяванията при държавата. "Няма да отстъпим от желанието си", категорична е Петкова, а именно законът да не влиза в деействие.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати